ГКПП "Рудозем-Ксанти" ще се бави минимум още 1 година  

14800
ГКПП "Рудозем-Ксанти" ще се бави минимум още 1 година  
Снимка: Областна администрация - Смолян

Въпреки че отварянето на ГКПП между Рудозем и Ксанти беше планирано за миналата година, пунктът няма да заработи и през настоящата. Това става ясно от прессъобщение на областната администрация в Смолян и проведените срещи на областния управител Стефан Сабрутев в Гърция.

Една от тях е в Солун, в „Егнатия Одос“, която възлага изпълнението на пътните проекти между Ксанти и гръцко-българската граница. Сабрутев и ръководителя на проекта за ГКПП Момчил Караиванов разговаряли с представители на дирекциите „Строителство“ и „Финансиране“ в гръцката държавна фирма.

От разговорите с тях се изяснило, че гърците са на финал в осигуряването на средства за укрепване на двата свлачищни участъка между село Димарио и ГКПП „Рудозем-Ксанти“. Забавили обаче срока, в който да обявят процедура за избор на изпълнител - до края на 2022 г.   Скоро се очаквало гръцкият съд да се произнесе за процедурата на възлагане на пътя между Димарио и Меливия. Тоест, договор за 11-километровия участък още няма.  

ОЩЕ: Трета поръчка, трето поскъпване на виадукт преди ГКПП Рудозем-Ксанти - със 156%

От областната управа сочат, че всичко това усложнява ситуацията относно отварянето на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ през 2023 г., което пък е ключов индикатор за изпълнението на трансграничната програма.

На заседанието на Съвместния комитет за наблюдение на програмата Сабрутев заявил, че областната администрация в Смолян е успяла да изгради в срок граничния пункт, а Агенция „Митници“ и ГД „Гранична полиция“ са провели конкурси и са назначили служители за пункта.

Той подчертал, че съгласно спогодбата за отваряне на три нови гранични пункта между Гърция и България закъснението за отваряне на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ е с 25 години.

От Гърция уверили, че са ангажирани на високо ниво от страна на двете правителства за завършването на гръцкия участък и отваряне на пункта през 2023 г., което е на практика абсолютно невъзможно. Щели са сформират работна група, която да следи ежемесечно напредъка на обекта Димарио - ГКПП „Рудозем-Ксанти“.

За следващия програмен период на трансграничната програма било потвърдено финансиране от 14 465 178 евро за последния, четвърти етап на Главната пътна комуникация в Смолян.

Припомняме, че още не е завършило строителството на 8-километровия участък между Димарио и границата по договор за стойност 50 млн. евро. Изпълнител е фирмата „Актор“, която започна да работи по обекта в средата на 2018 г. Срокът за приключване на договора беше 24 месеца. Тоест, през 2020 г. и вече е с две години закъснение.   

Също така все още не е подписан договорът за отсечката между селата Меливия и Димарио. Тя е с дължина близо 11 км и бюджет от 39,4 млн. евро. За изпълнител отново бе определена фирмата „Актор“. Явно обаче процедурата е обжалвана, щом очакват решение на съда за нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com