Иранският аятолах обяви, че помилва "десетки хиляди затворници"

1452
Иранският аятолах обяви, че помилва "десетки хиляди затворници"
Снимка: Getty Images

Върховният лидер на Иран Али Хаменей съобщи, че е наредил амнистия или намаляване на присъдите за лишаване от свобода на "десетки хиляди" хора, задържани по време на общонационалните антиправителствени протести. Така за първи път репресивният режим призна мащаба на репресиите срещу демонстрантите.

Указът на аятолаха - част от ежегодното помилване, което върховният лидер прави преди годишнината от Ислямската революция в Иран през 1979 г., идва в момент, когато властите все още не са съобщили колко души са задържали по време на демонстрациите. Държавните медии също така публикуваха списък с уговорки относно заповедта, която не позволява амнистия на лица, свързани с чужбина или обвинени в шпионаж. Това са обвинения, които бяха посрещнати с широка международна критика.

Иран обвини Израел пред ООН и обеща отмъщение

Иран пряко обвини Израел за нападението с дрон срещу военен завод близо до централния град Исфахан, което стана миналия уикенд. Досега ...

Хаменей "се съгласи да предложи амнистия и да намали присъдите на десетки хиляди обвинени и осъдени при последните инциденти", заяви държавната информационна агенция IRNA в материал на фарси, публикуван в неделя.

По-късно англоезичната служба на IRNA написа, че помилването и намаляването на присъдите се отнася за "десетки хиляди осъдени, включително арестуваните при неотдавнашните бунтове в Иран". Властите не казаха нищо за разминаването в докладите. От втория излиза така, че режимът не е задържал десетки хиляди хора по време на последната вълна протести от септември 2022 г. насам.

Според различни организации за защита на правата на човека арестуваните в Ислямската република при демонстрациите след смъртта на Махса Амини са над 19 600.

"Лицемерното помилване на Хаменей не променя нищо", пише Махмуд Амири-Могадам от базираната в Осло група "Права на човека в Иран". "Не само че всички протестиращи трябва да бъдат освободени безусловно, но и обществено право е тези, които са наредили кървавите репресии, и техните агенти да бъдат подведени под отговорност".

Оценка: Иран заплашва Украйна и ще затвърди подкрепата си към Русия

Ирански официални лица заплашиха Украйна и няколко други държави в Близкия изток за предполагаемото им сътрудничество с Израел за удара...

Властите също така не посочват имената на нито един от помилваните или осъдените на по-кратки присъди. Вместо това държавната телевизия продължи да говори за демонстрациите като за "подкрепяни от чужбина безредици", а не като за домашен гняв заради смъртта на Махса Амини. Кюрдката беше задържана от нравствената полиция на страната през септември и три дни по-късно почина след предполагаем тежък побой от страна на правоохранителните органи. Причината - небрежно поставен хиджаб.

Според "Права на човека в Иран" най-малко 527 души са били убити при насилственото потушаване на демонстрациите от страна на властите. От месеци Иран не е съобщавал броя на жертвите. В страната вече са екзекутирани най-малко четирима души, задържани по време на протестите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com