Оценка: Иран заплашва Украйна и ще затвърди подкрепата си към Русия

3753
Оценка: Иран заплашва Украйна и ще затвърди подкрепата си към Русия
Снимка: Getty Images

Ирански официални лица заплашиха Украйна и няколко други държави в Близкия изток за предполагаемото им сътрудничество с Израел за удара с дрон по военния завод в Исфахан на 28 януари.

Анонимен източник съобщи вчера пред информационната агенция "Нур", която е свързана с Висшия съвет за национална сигурност на Иран, че Техеран може да преразгледа отношенията си с Киев и да промени привидно неутралната си политика спрямо руската инвазия в Украйна. Източникът реагира на изказването на съветника на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк, който предположи, че израелският удар е отмъщение за иранската военна подкрепа за Русия.

Иран непряко обвини Израел за атаките с дронове, Тел Авив очаква отговор (ВИДЕО)

Контролираната от иранския режим информационна агенция IRNA предупреди Израел чрез свой „източник“, че регионалният враг на...

"Предупреждавахме ви", написа той след редицата атаки с дронове в Иран през изминалия уикенд, които според Wall Street Journal и "Ню Йорк Таймс" са дело на Израел. Впоследствие Техеран привика топ дипломата на Украйна в Ислямската република за обяснения.

Агенция „Нур“ окачествява изявленията на Подоляк като равносилни на признаване на отговорност за нападението. Няма доказателства, че Украйна е била информирана за атаката или е участвала в нея. От американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) правят оценка, че Техеран няма да предприеме ескалация срещу Украйна, а по-скоро ще продължи да предоставя военна подкрепа на Москва.

Иранската политика по отношение на войната на Владимир Путин в Украйна се характеризира с военна помощ под формата на стотици безпилотни самолети камикадзе, които Техеран отрича да предоставя въпреки редицата доказателства. Иранският режим би могъл да използва израелския удар и коментарите на Подоляк, за да доближи публичната си позиция до действителната си политика. Така иранците ще се опитат да оправдаят постфактум пращането на оръжия, които Русия използва, за да нанася удари по жилищни сгради и ключова енергийна инфраструктура в Украйна.

Отделно от това - на 30 януари министърът на разузнаването и сигурността Есмаил Хатиб предупреди неназовани съседни държави да избягват сътрудничество с Израел, "за да поддържат собствената си сигурност". С това той вероятно визира иранските твърдения, че израелските разузнавателни служби използват Азербайджан и Иракски Кюрдистан за организиране и подкрепа на тайни операции в Иран.

Русия заплаши с "непредвидими последици" заради атаките срещу Иран

Русия осъди неделния удар с безпилотен самолет по военен завод в Иран и предупреди за "провокативни" действия, които могат да доведат д...

ОЩЕ: Азербайджан евакуира цялото си посолство в Иран след фаталната стрелба

Според сирийски издания на 31 януари иранските бойци и подкрепяните от Иран милиции в провинция Дейр-Ез-Зор в Сирия са наредили на своите сили да се подготвят за нападение срещу американските сили в петролното находище Ал Омар или газовите находища Конико в източната част на страната. Иранските и подкрепяните от Иран командири са се срещнали в местен офис за сигурност, за да обсъдят ответните мерки за израелските удари по ирански конвои на 29 и 30 януари.

Съобщава се, че коалиционните сили са в повишена готовност. През последните години висши ирански военни командири предупреждават, че ще атакуват "всички центрове, бази, маршрути и пространства, използвани като източници или пътища за (израелска) агресия", като държат САЩ отговорни за потенциалните израелски удари. Готовността на Техеран да атакува САЩ като част от цикъла на ескалация с Израел подчертава факта, че Иран вероятно смята американските сили за по-безопасна цел от израелските, пишат експертите от ISW в днешния си анализ.

Руският външен министър Сергей Лавров пък обяви вчера, че Русия ще включи Иран в бъдещите дискусии за сближаване между Сирия и Турция. Москва посредничи в срещите между сирийски и турски официални лица от декември 2022 г. насам, като досега те изключваха ирански представители. Иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдоллахиан проведе от 14 до 23 януари срещи със сирийския и турския външен министър и със сирийски представители на отбраната, вероятно за да затвърди иранското влияние в дискусиите за сближаване.

САЩ не изключват военни действия, за да спрат ядрената програма на Иран

Иран се приближава до прага, при който обогатеният уран вече става годен за ядрено оръжие. Заради това САЩ отново заявиха, че няма да д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com