Любопитно

Какво е бърнаут и как да се справим с него?

3999
Стрес, напрежение, недоспиване, хронична умора… Всички ежедневни фактори, на които са изложени хората в шумния град водят до синдрома на прегряване!

Тези, на пръв поглед, дребни неща, „пилят нервната система“. Това повлиява психическото ни състояние и може да се нарече синдром на прегряването, известен вече и като бърнаут!

С времето, потискайки негативните емоции, нервност и напрежение, те сриват психиката ни.

Какво представлява синдромът на прегряването бърнаут?

Бърнаут произхожда от жаргонно название за крайно изтощение на емоциите. Провокирано е главно от работата ни, но повлиява всеки един момент от ежедневието ни. Така се стига до риск, от взрив в нервната система или бърнаут. Това е като „бомба със закъснител“.

- Характерни симптоми на бърнаут:

Най-честите прояви на синдрома на прегряването са апатия, липса на мотивация, изблици на гняв, неудовлетвореност, пасивна агресия и пр.

Какво е прегаряне?

Прегряването е състояние на физическо, емоционално и психическо изтощение, провокирано в резултат на прекомерен и траен стрес. То се проявява в резултат на прекалено претоварване, емоционално изтощение и не състояние да се посрещнат постоянните изисквания.

Докато трае стресът, човек загубва интересът и мотивацията, които са го подтиквали някога да постига дадени позиции и да се заема ключова роля, над дадени аспекти в кариерата.

Бърнаут води до ежечасово намалява производителността и енергията, оставяйки потърпевшият да се чувства все по-безпомощен, безнадежден, циничен и негодуващ. В крайна сметка засегнатият чувства морална, физическа, психологична и емоционална изхабеност.

Отрицателните ефекти от бърнаут

Те се отразяват във всяка област от човешкия бит. Това включва работа, дом, семейство и социален живот. Прегряването води и до дългосрочни промени в тялото, които правят организма уязвим на различен тип заболявания. Най-честите, сред които са вируси и грип.

Кого засяга Бърнаут

Терминът се появява първоначално в Америка. Той засяга служителите на големи корпоративни компании и се свързва с огромния стрес, на които са изложени всички кадри от асистенти до изпълнителен директор.

Днес бърнаут е бичът на XXI век. Той е обхванала масово всички развити и развиващи се страни, пренесъл се е и у нас, заедно с идеите да градим кариери, подобни на американските.

Превенция и лечение на прегряването

Техники срещу стрес

При разпознаване на най-ранните предупредителни знаци, Бърнаут може да бъде преодолян.

Справянето със синдрома на прегряване, изисква подход в три стъпки:

Разпознаване – тук трябва да се следи за предупредителните знаци за прегряване;

- Ответен удар – намаляване щетите от прегряване, което може да стане, чрез търсене на подкрепа и управление на стреса;

Устойчивост - важна е личната грижа за физическото и емоционалното здраве.

Съветите на специалисти в превенцията с Бърнаут

За да се справите с Бърнаут, потърсете други хора.

Когато сте на път към пълно изтощение, може да се почувствате безпомощни. Съществуват и някои положителни стъпки, които са от полза при преодоляване на непосилния стрес и възстановяване баланса в живота. Едно от най-ефективните са социалните контакти.

Социалният контакт е антидотът на природата срещу стреса.

Говоренето с добър слушател е един от най-надеждните начини да успокоите нервната система и да освободите стреса. Човекът, с когото разговаряте, не трябва да е професионалист, който да свърши вашите задачи, а добър слушател. Някой, който ще слуша внимателно, без да се разсейва или да изразява преценка.

Друго важно е, да не мислите за това, което ви тормози. По този начин може да направете позитивно и приятно времето, което прекарвате с любимите хора.

Бъдете по-общителни със своите колеги. Завързването на приятелства в работната среда може да предпази от прегряване на работа. Важно е да се спазват, както ежедневните малки почивки, така и годишните отпуски. По време на тях е хубаво да се изключвате от мрежата, в т. ч. смарт телефон. Добър похват е като пренасочите служебните обаждания към друг колега, който е упълномощен да ви замества.

Ограничете контакта си с отрицателни хора. Общуването с негативно настроени хора, може да задълбае проблема Бърнаут. Опитайте се да ограничите контактите с такива „токсични“ личности.

Открийте нови приятелства. Ако смятате, че няма към кого да се обърнете, винаги може да изградите нови приятелства и да разширите социалната си мрежа.

Силата на даване

Да си полезен на другите, доставя огромни щипки удоволствие. Благотворителност или добро дело, може да помогне за намаляване на стреса и за разширяване на социалните познанства.

Дори дребни неща като любезна дума или приятелска усмивка, могат да накарат всеки да се почувства по-добре. Те ще помогнат да намалите стреса, както за себе си, така и за околните.

- Предефинирайте представата си за работа

Без значение, дали имате работа, която ви дава възможност да плащате сметките си или такава, която умее да повдигне духа, важно условие е тя да ви доставя удоволствие. Дори ако се налага да напуснете настоящата си работа или да вършите, онова, което обичате за по-малко средства, рискът си заслужава.

Промяната в настройката ви към работата, може да е от полза за нова цел и самоконтрол.

Открийте баланс

Ако не харесвате работата си, потърсете удовлетворение и смисъл другаде. Това може да са семейството, приятелите, хобитата или доброволния труд. Съсредоточете се, над това, които ви носи радост.

Дайте си почивка. Отидете на екскурзия, използвайте временното отсъствие, да се откъснете от негативните усещания и създалата се ситуация. Използвайте разстояние, за да презаредите батериите си и да опитате други похвати за възстановяване.

Преоценка на приоритетите

Прегряването Бърнаут е неоспорим знак, че нещо важно в живота ви не работи. Отделете време, за да помислите за своите цели, мечти и надежди. Помислете дали не пренебрегвате нещо, което е важно за вас? Това може да е възможност да откриете онова, което ви прави истински щастливи.

Поставете граници

Не преувеличавайте. Научете се как да кажете „не“ на заявките, който засягат личното ви пространство и време. Научете си урока, а именно: Казването „не“, позволява да кажете „да“ на ангажименти, които бихте поели с отворено сърце.

Изградете си ежедневна почивка, като се откъсвате от технологиите. Поставете си час, в който всеки ден, да прекъснете връзката. Оставете лаптоп, изключете телефона и спрете да проверявате имейла за час време, което да ви даде пълен рестарт.

- Подхранвайте творческата си страна

Творчеството е мощен антидот, срещу прегряване. Опитайте нещо ново. Започнете бавен проект или възобновете любимо хоби. Изберете дейности, които нямат нищо общо с работата или предизвикват стрес и паника.

Отделете време за релакс

Техники за релаксация са медитация, йога и дълбоко дишане. Те активират релаксацията на тялото и спокойствието.

- Увеличете цялостното здраве и щастие

Направете упражненията приоритет. Постарайте се да спортувате в продължение на 30 минути или повече на ден или да разбиете това време на кратки, 10-минутни дейности. Например, разходка 10 минути, може да подобри настроението ви за 2-а часа.

Ритмичното упражнение с движение на ръцете и краката е изключително ефективен начин да повдигнете настроението. С него може да увеличите енергията, да настроите фокуса, да отпуснете тялото и ума. Опитайте бягане, ходене, бойни изкуства, трениране с тежести, плуване или танци.

За да намалите стреса, фокусирате мислите, върху тялото и това как се чувства. Може да изпробвате с краката, удрящи по земята, или вятъра върху кожата и косата ви.

- Подсилете настроението и енергийните нива със здравословно хранене

Това, което вкарвате в тялото си, може да окаже голямо влияние, над настроението и нивата на енергия.

Намалете количествата захар и рафинирани въглехидрати. Може да жадувате за сладки закуски или калорични храни като макаронени изделия или пържени картофи. Помнете, обаче, храни с високо съдържание на въглехидрати, водят до срив в настроението и енергията.

Намалете приема на храни, които повлияят неблагоприятно над настроението. Такива са кофеин, трансмазнини, консерванти и хормони.

Хапвайте повече Омега-3 мастни киселини, за настроение.

Най-добри източници има в тлъстата риба. Такива са херинга, сьомга, аншоа, скумрия, сардини, всички видове морски водорасли, орехи и ленено семе.

Избягвайте прием на никотин. Никотинът е мощен стимулант, но увеличава нивата на тревожност.

Приемайте умерени количества алкохол. Той временно намалява тревогата, но може да предизвика безпокойство не след дълго.

Спазвайки, тези лесни на пръв поглед навици и похвати, може да изградите имунитет, срещу Бърнаут!

Бизнесът губи 80 млн. лв. годишно заради прекомерен стрес при служителите

Над 50% от болничните през миналата година се дължат на заболявания вследствие на стреса. Болничните през 2016 година са на стойност 14...

Етикети:

Гласували общо: 1 потребители

Още от Любопитно

Дневен хороскоп за 17 септември
Цветна София
Нова ГОЛА СНИМКА на Никол Шерцингер взриви мрежата
Маги Халваджиян е специален гост на Leader Talks
Защо учебната година започва точно на 15 септември?
Защо чаят от липа е толкова полезен

Последни новини

 • Роден е Христо Смирненски

  Христо Димитров Измирлиев с псевдоним Христо Смирненски е български поет и журналист. Основна тема в творчеството му е социалната несправедливост. Христо Смирненски е роден на 17 септември 1898 година в град Кукуш, тогава в Османската империя, днес Килкис, Гърция, в семейството на Димитър Христов И...

 • Франция нанесе първа загуба на България на Евроволей 2019

  Българският национален отбор по волейбол записа първа загуба в мач в груповата фаза на Евроволей 2019. "Лъвовете" паднаха с 3:0 (19:25, 21:25, 14:25) от Франция, като през целия двубой класата на френския тим се оказа непреодолима за нашия тим. Най-резултатен за нашия тим бе Цветан Соколов с 10 ...

 • Новините: Най-важното за деня, 16 септември

  Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 16 септември.  СКАНДАЛ В СЕМ: СВЕТОСЛАВ КОСТОВ ОТРЕЧЕ ДА ИМА ЦЕНЗУРА В БНР И ОТБЯГНА КУП ВАЖНИ ВЪПРОСИ Генералния директор на БНР Светослав Костов е категоричен, че няма цензура в националното радио...

 • Нови учебници и учебни програми за учениците от 4-ти и 10-ти клас

  Новата учебна година започва с промени. Нови учебници и нови учебни програми влизат в сила за учениците от 4-ти и 10-ти клас, съобщава Nova. Промяна има и в изпитите на четвъртокласниците в края на годината. От тях отпадат тези по "Човекът и природата" и "Човекът и обществото". Остават само тестове...

 • До 6 години затвор за забавена данъчна декларация обмислят в Румъния

  Румънският министър на финансите Еуджен Теодорович предлага наказание със затвор за онези, които не плащат навреме данъците и осигуровките си, съобщи в. “Гъндул”. Теодорович е внесъл в Сената проектозакон, който предвижда от 1 до 6 години затвор за невнасяне в предвидения от закона 30-д...

 • Жена загина на пътя Русе - Бяла

  Жена загина при катастрофа на пътя Русе-Бяла, преди разклона за село Иваново, съобщиха от МВР. Сигнал за инцидента е подаден малко след 18,20 часа. На място са изпратени екипи на полицията и на Спешна помощ. По първоначална информация лек автомобил, пътуващ в посока Русе, е навлязъл в лентата за на...

 • Отнемане на предимство на кортежа на НСО - основна версия за катастрофата с Караянчева

  Отнемане на предимство на автомобила на НСО е основната версия, по която работят разследващите след катастрофата с шефа на парламента Цвета Караянчева. Според пътни експерти нараняванията на Караянчева показват, че тя се е возила в автомобила без колан, съобщи NOVA. Бързата и професионална реакция ...

 • Каракачанов: Разпоредил съм обучените за охрана на границата военни да са в готовност

  „Аз съм разпоредил модулите в Българската армия, които са обучени през последните две години и половина за охрана на границата и съдействат на „Гранична полиция“, да бъдат в готовност. Те са от различните бригади специални модули, които се изпращат на границата, като първоначално, ...

 • Шефът на БНР получава над 8200 лева - повече от премиера

  Светослав Костов е получил през август заплата от 8209 лева, а през юли заплащането му е било малко по-скромно - 7800 лева, съобщава 24 часа. Оказва се, че генералният директор на Българско национално радио, който зае поста на 2 юли тази година, на практика е по-високо платен от министър-председател...

 • След тригодишна битка: Род Стюарт пребори рака

  Род Стюарт е в ремисия, след като в продължение на три години се бореше с рак на простатата. Това заяви самият певец пред Контактмюзик, предава 24 часа. 74-годишният музикант бил диагностициран със заболяването през февруари 2016 година след рутинен медицински преглед. Той взе участие в благотворит...

 • Постоянен арест за мъжа, убил приятелката си в Глоджево

  Окръжният съд в Русе остави за постоянно в ареста 27-годишния П.М., обвинен за убийство, съобщиха от Съдебната палата в крайдунавския град. Тежкото престъпление бе извършено на 13 септември т.г. в град Глоджево, припомня 24 часа. При битов скандал младежът нанесъл прободни рани на 22-годишната си п...

 • Доклад: Разходите за отбрана на ЕС са прекалено малки за амбициите му

  Целта на ЕС да увеличи разходите за отбрана до 22,5 милиарда евро през следващото десетилетие не е достатъчна за амбициите му в сектора. Това посочва Европейската сметна палата в своя годишен преглед на документа за сътрудничество и политика в областта на отбраната на Блока, пише базираното в Брюксе...

 • Комисията по атестиране одобри Иван Гешев

  Комисията за атестиране и конкурси прие, че номинирания за главен прокурор и настоящ заместник на Сотир Цацаров - Иван Гешев притежава нужните професионални качества за заемане на поста. Заседанието си комисията проведе съгласно чл. 173, ал. 9 от Закона за съдебната власт, като утре предстои това д...

 • Над 3000 първокласници тръгнаха на училище в Пловдив и областта

  68 хиляди ученици прекрачват прага на училищата тази година в Пловдив и областта. Малко над 3 хиляди от тях са първокласници. Всички училища в град Пловдив са готови за учебната година. Ремонтите в 47 учебни заведения вече са приключили и няма да има проблем с материалната база, увериха от Регион...

 • Кийра Найтли роди второто си дете

  Кийра Найтли е станала майка за втори път. 34-годишната актриса е запазила в тайна раждането и все още не се знае точната дата, както и пола на бебето. За щастливото събитие се разбра, след като холивудската звезда беше снимана в Лондон заедно със съпруга си и новороденото им бебе. Найтли и бившия...

 • На местните избори в Русе ВМРО и НФСБ ще бъдат екип

  Две от патриотичните партии - ВМРО и НФСБ в Русе ще бъдат заедно на местните избори на 27 октомври. Това съобщи пред журналисти депутатът от ВМРО Искрен Веселинов. На 16 септември е подписано споразумение между местните организации на двете политически партии за създаване на местна коалиция, която в...

 • Новата учебна година започна във Варна

  С празнични тържества, много настроение и танци, започна новата учебна година във варненските училища.  Както всяка година, ученици, родители и педагози се събраха в училищните дворове, където с националния химн и приемане на училищното знаме бе даден старт на тържествените церемонии. Различн...

 • Основните задачи на Зеленски - връщането на Крим и мира в Донбас

  Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви в понеделник, че все още счита мира в Донбас и връщането на Крим за свои основни задачи като държавен глава и няма намерение да се отказва от санкциите срещу Русия в това отношение, цитира думите му TACC. "Краят на войната и на окупацията на всички укр...

 • С мобилно приложение КНСБ бори сивия сектор

  Мобилно приложение, разработено от Конфедерацията на независимите синдикати в 6 (КНСБ) за всички платформи за мобилни приложения в рамките на проект "Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост", представиха днес в Стара Загора. На VOX КNSB работници и клиенти щ...

 • Тържествено откриха новата учебна година в Каварна

  Първият учебен ден в училищата на територията на община Каварна премина тържествено. Сто първокласници прекрачиха прага на класните си стаи. В поздрава си към ученици, учители и родители кметът Нина Ставрева посочи: „Това е денят, в който всички ние се прекланяме пред духовното огнище на бълга...