X
 
 

Специални устройства ще предпазват щъркелите от електропроводите

891 0
photo of Специални устройства ще предпазват щъркелите от електропроводите
Снимка: БГНЕС
Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас оповести резултатите от проверката на сигнали от граждани за мъртви щъркели под електропроводи. Както Actualno.com информира, умрелите птици бяха забелязани по пътя за село Братово.

Проверката на РИОСВ е установила 11 умрели птици на посоченото от гражданите място и още 6 под друг електропровод. Специалистите са констатирали, че не е възможно да се определи точния момент на сблъсъка с електропреносната мрежа, защото щъркелите са престояли дълго на земята. За да спазят закона за биологичното разнообразие, екоинспекторите са оставили щъркелите на мястото, на което са ги намерили.

В началото на месец юни, специалисти от РИОСВ Бургас са отправили предложение, „Електроразпределение юг“ ЕАД към EVN да обезопаси електропроводите. Това може да стане чрез монтиране на устройства против кацане на птици, защитни решетки, кацалки и накладки.

Експерти от екоинспекцията са извършили проверки в началото на месец юли, при които не са намерили умрели щъркели около електропроводите. Монтажните работи ще приключат в края на месец септември.

Специален проект на ЧЕЗ ще обезопаси 100 щъркелови гнезда в област Враца

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ взема мерки за защита на живота на птиците и предпазване на ел. мрежата от повреди в резултат на...

Оказва се, че електропроводът, под който бяха намерени умрелите щъркели, не е включен за обезопасяване в програма на „Електроразпределение юг“ ЕАД за тази година. По настояване на РИОСВ Бургас, за спешното им обезопасяване, от ръководството на дружеството са заявили, че ще предприемат действия.

31 са сигналите за бедстващи щъркели, които са получени в екоинспекцията през 2019 година. Някои от птиците са настанени в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Доброволците от СНЦ „Зелени Балкани“ в Бургас, играят активна роля в даването на първа помощ и обгрижването на пострадалите птици, както и за тяхното транспортиране до Стара Загора.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители