НА ЖИВОВойната в Украйна

Климатични активисти заляха със супа „Слънчогледите“ на Ван Гог (СНИМКИ и ВИДЕО)

5565

Климатични активисти заляха с доматена супа легендарната картина "Слънчогледите" на Винсент ван Гог, изложена в Националната галерия в Лондон.

На кадрите, разпространени в социалните мрежи, се вижда как две жени с тениски с надпис "Just Stop Oil" отварят консерви и хвърлят съдържанието им върху шедьовъра.

От полицията в Лондон по-късно съобщиха, че двама души са били арестувани, предаде BBC.

От галерията заявиха, че картината е била покрита със стъкло и затова не е била повредена. "Малко след 11 часа тази сутрин двама души влязоха в стая 43 на Националната галерия. Изглежда, че двойката е залепила ръцете си на стената в непосредствена близост до "Слънчогледи" (1888 г.) на Ван Гог. Освен това е хвърлила върху картината червена субстанция, която, изглежда, е доматена супа", гласи официалното съобщение.

"Стаята беше изпразнена откъм посетители и беше извикана полиция. Има леки повреди по рамката, но картината е невредима.

Столичната полиция заяви, че служителите бързо са пристигнали на място в Националната галерия тази сутрин. Двете жени са арестувани за "престъпно увреждане и нахлуване с утежняващи вината обстоятелства".

Видеозаписи от инцидента в петък показват протестираща, която крещи: "Какво струва повече? Изкуството или животът? Струва ли повече от храната? Повече от правосъдието? Загрижени сте повече за защитата на една картина или за защитата на нашата планета и на хората?".

Тя споменава и кризата с разходите за живот и "милионите студени, гладни семейства", които "не могат да си позволят дори да затоплят кутия супа".

Картината е една от седемте творби "Слънчогледи", създадени от Ван Гог през 1888 и 1889 г., пет от които са изложени в галерии и музеи по целия свят. Художникът ги рисува, за да украси къщата си в Арл, Франция, преди посещението на приятеля му, художника Пол Гоген.

Галерията описва картините със слънчогледи като "едни от най-емблематичните и най-обичани творби на Ван Гог".

Инцидентът днес се случва три месеца след като членове на същата група - "Just Stop Oil" - залепиха хартия върху картината на Джон Констабъл "Сенокос" отново в Националната галерия в Лондон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Арт

Aniventure Comic Con се завръща...
13-и януари - ПРАЗНИК на българското...
Иво Папазов - Ибряма - предложен...
Зимна спасителна експедиция...
Крадецът на творба на Банкси от...
С изложба "Цветотерапия" Арт–галерия...
Галерия Vivacom Art Hall Оборище...
Самостоятелна изложба "Безвремие"...
Фондация "Цанко Лавренов" представя...
Vivacom Art Hall Oborishte 5 представя...
"Разделени от война": Уникалната...
"Сеячът" на Ван Гог - поредната...

Последни новини