Отговорите: С проф. Николай Радулов, Пламен Павлов и доц. Георги Лозанов

8513

Темите в седмичното обзорно предаване "Отговорите със Спасиана Кирилова":

1. Защо България беше забъркана от Русия във взривяването на Кримския мост. Отговорите търсим с проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност.

2. Овладяна ли е газовата криза и ще се запази ли тенденцията за поевтиняване на природния газ? Разговор с Пламен Павлов от Българската газова асоциация.

3. Властта и медиите – зачестилите случаи на напрежение между журналисти и политици анализираме с медийния експерт доц. Георги Лозанов.

Защо Русия намеси България във взривяването на Кримския мост?

Не толкова отдавна Русия вкара България в един списък на неприятелските държави, каза проф. Радулов. Така че съвсем естествено беше, когато трябва да се хвърли в общественото пространство някаква версия за това къде и как се е случил този взрив, подмятането на шефа на националната им следствена служба, без да бъде пряко обвинение, в контекста на всичко, което се говореше, беше че по някакъв начин и България е свързана. От гледна точка на Русия в това има смисъл, защото тя води доста дълго време такава политика. Покрай войната в Украйна тя всъщност води хибридна война. Това, което ние с лека ръка бъркахме преди да започне войната – твърдяхме, че има хибридна война, особено спрямо България. Това не е така, защото за да е хибридна войната трябва да има и двата елемента едновременно – пропаганда и военни действия. Всъщност хибридната война сега е налице с много дезинформация, с много добре изпипани видеоматериали, дописки, разговори с очевидци в кавички.

Защо се говори за български камион? Това е една косвена атака срещу нашия автотранспорт в рамките на Европейския съюз. Ние сме на едно от челните места по такъв превоз, който всъщност работи извън страната. Всичко това е свързано с една нишка и има много други цели.

Би трябвало веднага да има изявление от страна на правителството, че българската държава не е свързана с този терористичен акт. Но тук проблемът е с българските специални служби, които би трябвало още преди да получат задачата, да кажат каква е оперативната обстановка и какво се е случвало. Това, че им се наложи да направят проверка, след като им беше поставена задача от служебното правителство, говори че те са изпуснали от полезрението си сериозни възможности за злепоставяне на България. Просто нашите служби са в много лошо насипно състояние в момента.

Кой взриви Кримския мост?

Това е много интересен въпрос, защото са възможни много версии. Повечето специалисти са убедени, че защитата на този мост е на много високо ниво. Тя е направена по подобие на защитата на Олимпийското градче в Сочи. Тя е многопластова – над 20 системи за сигурност има. Така че това най-вероятно е резултат на борба вътре в Русия между специалните служби. Там има и икономически причини, и политически, борба за власт. Икономическите причини са свързани с това, че организациите, които обезпечават защитата на моста, получават изключително сериозни годишни бюджети. Мисля, че това е дело на Русия, защото Украйна няма технологичния потенциал да го направи, въпреки че те с радост поеха отговорността в началото, а после дадоха заден ход.

Още – във видеоматериала.

Илиян Василев: Путин ни натиска с Кримския мост, за да си прави газов хъб в Турция (ВИДЕО)

Възможно ли е природният газ да поскъпне отново?

Овладяна ли е газовата криза след пускането на интерконектора и прогнозираното поевтиняване на природния газ за ноември с близо 50 лв. Разговаряме с Пламен Павлов от Българската газова асоциация.

Естествена реакция на "Булгаргаз" (е искането на по-ниски цени, бел. ред.), след като се решиха няколко въпроса. Първо бяха запълнени хранилищата на европейските страни с природен газ, което беше критично за настоящата зима. Второ, откриването на интерконектора, което също се отрази върху баланса на цената на "Булгаргаз". Вече ние получаваме на денонощие 2 700 000 кубика, които са по цена, свързана с нефтената компонента, която е значително по-ниска, някъде около 60 евро. Същевременно зимата още не е почнала, не ни е накарала ние да търсим енергия. Основната причина е, че страните от ЕС подготвиха своите хранилища. Нещо повече - това, което наблюдаваме в Гърция и което за нас се явява като важен фактор, там цената е значително по-ниска и на тяхната борса. Търговете за доставка на втечнен газ на "Булгаргаз" спечелиха две гръцки компании. И двете явно имат газ, който да предоставят.

Ще се запази ли тази тенденция на поевтиняване на природния газ? Ако се запази така времето, ще бъде нормално. Топлофикациите не работят. В момента, в който започнат да консумират топлофикациите, ще се наблюдава какво е потреблението. Ние (Българската газова асоциация, бел. ред.) се опитахме да работим със статистическите данни, които са достъпни. За съжаление нямаме ясна картина какъв е трендът на потребление в момента. Ние знаем миналата година как е бил по месеци, но сега нямаме тренд. Ние имаме цените, но нямаме тренда. За да отговорим на този въпрос, трябва да видим как се развива националното потребление. По това можем да направим сравнение. Тази информация трябва да я вземем от Министерството на енергетиката, защото там се обобщават доставките от "Булгаргаз" и другите търговци, да имаме картина. Без да имаме точна снимка на тези параметри, ние не можем да направим анализ. Но очевидно е, че имаме низходящ тренд, имаме голямо намаление, въпрос е само какви проценти е.

Цената на европейските пазари, която влияе на нашата цена, е във връзка със спотовия пазар. Там основно се възприема тази цена, която е на газов хъб в Холандия, на TTF, а това ще влияе на доставките на втечнения газ, защото те обикновено са обвързани с тази цена, която е на борсите. Ако там започне, а то ще започне, повишаване на търсенето на газа... Голямото търсене досега беше за да се запълнят техните хранилища за зимата. Да, но техните хранилища, ако са само те, ще са достатъчни само за два месеца, не повече. Няма как да се преодолее цялата зима с тези количества. Значи ще започне пак да се повишава търсенето. И аз считам, че сега, като се застуди, ще започне едно леко покачване на цената. Предполагам декември месец, за Нова година, може би дори за ноември месец, зависи какво ще се получи. Тази цена, която "Булгаргаз" поиска да бъде одобрена от регулатора, е предварителна, зависи какво ще бъде потреблението до края на октомври.

Още – във видеоматериала.

Властта и медиите

В "Отговорите" с медийният експерт и преподавател във ФЖМК доц. Георги Лозанов подхващаме вечния разговор за властта и медиите. Няколко драстични случая се натрупаха по време на предизборната кампания, а и след нея. Лидер на партия и вече депутат се опита изгони журналисти от определени медии от пресконференция, в две телевизии напрежението по време на предизборен дебат се изостри, участници напуснаха, а в единия случай щеше да се стигне до сбиване. Стана ли по-безцеремонна властта към медиите?

Не мога да кажа има ли някаква сериозна разлика, каза доц. Лозанов. Въпросът е, че изключително много се напрегна ситуацията. Напрегна се геополитически и започна да изисква много по-категорични политически поведения и говорене. Ние бяхме свикнали доста с политическо шикалкавене. И това постави нашите политически герои в ново изпитание и малко не им издържат нервите. Аз смятам, че образованието, възпитанието и комуникативността са задължителни качества за политиците. За съжаление у нас няма такъв тип очакване към тях и не на тази база върви селекцията.

Около поведението на Костадин Костадинов и този опит, разбира се неуспешен, той няма как да бъде успешен, да даде пресконференция, на която като на публично събитие са поканени всички журналисти, а после той да каже кои да останат, кои да излязат, като в класна стая... Но тук има два момента. Първият, който е важен, усетих, макар и не веднага, в нашата колегия желание за солидарност. Професионалната солидарност в журналистиката много ни липсва, защото тя е самоохрана на журналистите.

А иначе всичко това беше сценарий, разбира се, от страна на този политик, с цел защита на Путин, което той винаги върши, за да покаже, че се бори срещу американската пропаганда и че някакви медии я обслужват. Вижте, аз и друг път съм го казвал, но това е важно. Няма американска пропаганда. Защото пропагандата е убеждаваща комуникация, която иска да те изкара от едно състояние, в което си и да те вкара в друго. Ние сме взели своето решение и за нас американците са партньори, както и европейските страни. И взаимоотношенията с тях са съвсем различни от взаимоотношенията с Путиновия режим, който нарича България "неприятелска държава". И ако има място за пропаганда, и ако нещо може да бъде наречено пропаганда, това е медийната война, която води Кремъл, за да извади България от нейната геополитическа ориентация и да я преориентира към себе си. Костадинов се опитва точно това да прикрие, говорейки за американска пропаганда.

Вариант ли е бойкотирането на определени политици от медиите и как добрият журналист трябва да се справи с езика на омразата в ефир, ще научите от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю