Кои са най-отровните комбинации храни - никога не ги смесвайте!

4573

Вярно ли е, че някои хранителни съчетания са отровни? Ето какво обяснява д-р Катя Бушкати, диетолог. 

Човешкият организъм усвоява между 20 и 30% от приетата храна. Останалото се елиминира от отделителната система. Затова е необходимо съчетанията на продуктите да са насочени към добро усвояване на консумираното. Балансът в хранителното меню зависи от комбинацията на хранителни вещества. Дадени смеси подобряват вкуса и ползите от продуктите, други могат да навредят на усвояването на основните хранителни вещества за правилното функциониране на организма. С мляко често се приготвят вкусни смеси - но то може да причини и проблеми. Например, когато се комбинира с боб, риба и тъмнозелени листни зеленчуци, като броколи и спанак. Богато на калций, млякото пречи на желязото в тези храни да се абсорбира и използва от тялото. Това причинява анемия. Друга вредна комбинация е консумацията на чайове веднага след хранене. Чайовете имат свойства, които предотвратяват усвояването на определени хранителни вещества, особено минерали като желязо и цинк.

Плодовете и зеленчуците са главното в здравословното и балансирано хранене. Обаче мнозина не знаят, че такива продукти невинаги се отразяват добре на организма ни. Особено когато ги съчетаваме неподходящо. Съществуват определени вредни хранителни комбинации, които дестабилизират храносмилането. При зрелите хора този проблем причинява само известен дискомфорт - но за децата някои съчетания може да бъдат много опасни. Ето хранителните съчетания, които е по-добре да избягвате!

Никога не комбинирайте тези храни, превръщат се в отрова за тялото

Банан и пудинг

Тази комбинация увеличава на производството на токсични газове и ще ви накара да чувствате тежест в стомаха. При децата това е много опасно съчетание!

Морков и портокал

Една твърде често използвана комбинация в соковете. Но, ако консумацията й е продължителна, това може да причини нарушения в бъбречната система.

Ананас с мляко

Газове, гадене, стомашни болки и главоболие са основните последствия от комбинираната консумация на мляко и ананас. Ако подобни симптоми са трудни за понасяне даже от възрастните, представяте ли си какво им е на децата!

5 хранителни комбинации, които трябва да избягвате

Папая с лимон

Тази смес може да наруши храносмилането. Същото важи и за всяка комбинация от сладки и кисели плодове.

Хляб и портокалов сок

Не придружавайте сандвича, какъвто и да е той, с портокалов сок! Плодът пречи на нишестето в хляба да бъде преработено, което го прави много трудно за смилане.

Зеленчуци и плодове

Плодовете и зеленчуците не вървят заедно, както се очаква, защото захарта в плодовете бави храносмилането на зеленчуците. Такова забавяне провокира ферментация, която от своя страна може да причини интоксикиране. В допълнение към най-честите симптоми, като болки в стомаха и главоболие, се добавят диария и други по-опасни неразположения. Но тогава как да смесваме плодовете? Това е съвсем просто. Всеки плод трябва да се смесва само с друг от същия род.

НАЙ-добрите 13 хранителни комбинации

Храни, богати на магнезий, и безалкохолни напитки

Магнезият, широко разпространен в зърнените храни, в плодове като авокадо и банани, и в зеленчуци като цвекло, бамя и зеле, е четвъртият по разпространеност минерал в човешкия организъм. Когато се комбинира с фосфата, присъстващ в безалкохолните напитки, той се усвоява много трудно от организма. Това може да причини проблеми като високо кръвно, артрит, камъни в бъбреците и диабет.

Кафе и кашкавал

Е, това е вече изненада, нали?! По принцип, препоръчително е да закусите, за да издържите на ежедневната забързаност. А едно от най-често срещаните съчетания е тъмно кафе, придружено от вкусен сандвич, в който може да има кашкавал. Проблемът обаче е, че простите въглехидрати, съдържащи се в хляба, пречат на усвояването на калция в кашкавала. Ако добавите и кафе към това, особено разтворимо, окончателно губите шанса да имате здравословна сутрешна закуска.

Внимание! Статията е само информативна. Винаги се обръщайте към лекар-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Полезно

Задължително правете това с кърпите,...
Готвач: Ще забравите за беленето...
Всеки опитен шофьор има тази подправка...
Ето я тайната за меки и пухкави...
Сложете това лекарство в пералнята...
Каква е причината японците да...
Полезно ли е киселото мляко за...
Как да спрем събуждането по едно...
Зачервяване на лицето след алкохол...
Вегетарианска кето диета – възможно...
Фурната ще заблести като чисто...
Лекар: Честото задавяне с храна...

Последни новини