Кой е най-високият град в България?

62141
Кой е най-високият град в България?
Снимка: iStock/Guliver

Най-високият град в България, разположен високо в планината, в сърцето на Родопите, е Доспат. Със своите 1358 метра надморска височина Доспат е първенецът у нас .

Най-високият град в България – Доспат

Магията на Родопите, съчетана с възможностите за риболов и водни спортове, предоставени от намиращия се близо до града язовир, правят най-високият град в България любимо място за отдих и туризъм, което е посещавано целогодишно, въпреки че зимите са снежни, пролетта – често студена, а лятото кратко и настъпващо късно, за разлика от най-високото село в България, което е изцяло обезлюдено и няма нито един жител.

Топ 10 най-запазени средновековни градове в България

Доспат е не само най-високият град в България, но и разположеният в землището му известен язовир, също носещ името Доспат, е най-големият по площ и обем у нас. Предполагаем е и фактът, че язовир Доспат е и най-високият язовир в страната ни, имайки предвид, че е точно до най-високия град в България. Надморската височина на язовира е 1200 метра.

Стратегическо е разположението на Доспат. От тук е минавал още в далечни времена важен древен път от Пловдив за Смолян. Следи от стари цивилизации ни сочат, че селище на мястото на Доспат е съществувало още през 4-5 век пр. Хр. Това прави Доспат не само най-високия град в България, но и един от най-старите.

Внушителната надморска височина, дебелата снежна покривка, спиращите дъха гледки, които ни поднася Родопа планина, близостта до язовира, богат на риба, спокойствието, тишината, както и възможностите за планински туризъм, преходи, отдих, спорт и риболов, правят Доспат не само най-високият град в България, но и един от най-посещаваните. За нуждите на жадните за природа и красота туристи са изградени стотици вили, къщи за гости и хотели в Доспат и околностите му, които предлагат настаняване от различен тип и за всеки джоб.

Колко на брой градове има в България – ще познаете ли цифрата?

Други високи градове в България

Освен Доспат – най-високият град в България – у нас са известни и още градове, чиято надморска височина впечатлява. Чепеларе е град също разположен в сърцето на Родопите и на 1232 метра над морското равнище, който е познат с идеалните си условия за ски и зимни спортове. Близостта му с Пампорово допълнително прави Чепеларе привлекателен за туристите и предпочитан за практикуване на зимни спортове. Той е вторият по надморска височина град у нас и от първото място го делят едва 126 метра.

Значителна е надморската височина и на Копривщица – 1061 метра, която нарежда този град на трето място сред родните градове по надморска височина. Голямата височина позволява лятото в живописния и исторически град да е прохладно, а зимите, отличаващи се с характерна дебела снежна покривка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com