НА ЖИВОВойната в Украйна

Meta иска да премахне новинарското съдържание от Facebook в САЩ

1323

Meta заплаши да премахне новинарското съдържание от Facebook в САЩ. Компанията възразява срещу законопроект, който би дал на медиите по-големи правомощия да договарят такси за съдържание, което се споделя във Facebook, съобщава Би Би Си.

Подобен закон в Австралия, който влезе в сила през март 2021 г., доведе до спиране за кратко на новините в социалната мрежа. Тогава Meta бързо отмени решението си след лавина от критики, сключвайки споразумение с австралийското правителство.

ОЩЕ: Meta е изправена пред рекордни глоби от ЕС

Meta твърди, че тяхната платформа осигурява по-голям трафик на новинарските издания, които изпитват затруднения, и че издателите публикуват във Facebook, защото това е от полза за тях – следователно не може медиите да искат Meta да им плаща.

Американският проект на Закон за конкуренцията и опазването на журналистиката  бе внесен в Конгреса и се ползва с двупартийна подкрепа. Той ще даде на издателите и радио-телевизионните оператори по-големи правомощия за колективно договаряне с компаниите за социални медии за по-голям дял от приходите от реклама.

ОЩЕ: Пак удар по Зукърбърг: Ирландия глоби Meta с 265 млн. евро

Медийните компании твърдят, че Meta генерира огромни суми от новинарски статии, споделени в платформата.

По време на пандемията местните медии изпитваха особени затруднения, тъй като Meta реализираше огромни печалби, напомня Би Би Си.

Компанията на Марк Зукърбърг Meta обаче твърди, че този разказ е погрешен и че именно платформата привлича трафик към новинарските материали, споделени в нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Петима кубинци се удавиха при...
Показаха кадрите от полицейското...
Генерал от ВВС на САЩ: Китай може...
Гутериш: Спрете онлайн омразата...
"Китайската нова година" влезе...
Lockheed Martin ускорява производството...
Тръмп: Мога да сложа край на войната...
Полицейски протест в Хаити след...
Една трета от Амазония е разрушена...
Бивши президенти на САЩ са помолени...
Петима чернокожи полицаи пребиха...
САЩ ликвидирали лидер на "Ислямска...

Последни новини