Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

24 април 2024, 15:28 часа • 1655 прочитания

Перуанска психоложка с нелечимо заболяване, което атрофира мускулите ѝ и я прикова на легло години наред, сложи край на живота си с евтаназия, предава БТА. Тя е първият човек в страната, получил това право.

Години наред Ана Естрада води битка в съдилищата в родината си за правото да сложи край на живота си чрез евтаназия. През 2022 г. Естрада е получила изключение от Висшия съд на латиноамериканската страна, който потвърди решение на съд от по-ниска инстанция, който дал избор на Естрада да реши кога да сложи край на живота си и гарантира, че тези, които ѝ помогнат, няма да бъдат наказани. „Битката на Естрада за правото ѝ да умре с достойнство помогна да образова хиляди перуанци за това право и важността да бъде защитавано“, казва адвокатът ѝ.

Още: Еманюел Макрон заговори за законопроект, позволяващ асистирано самоубийство

Състоянието на Естрада

47-годишната Естрада е болна от нелечим полимиозит, болест която води до отслабване мускулите, пишат от Novini.bg. Първите симптоми на заболяването са се появили в тийнейджърска възраст. Тя е започнала да използва инвалидна количка на 20 години поради слабост в краката. Към 2017 г. състоянието й се е влошило и тя вече не можела да става от леглото си. 

С помощта на перуанския омбудсман по правата на човека Естрада е спечелила дело, което ѝ дава право да избере кога да сложи край на живота си с евтаназия. През 2022 г. тя казва на съдиите, че цени живота и не иска да умре веднага, но иска да има свободата да избере кога да умре. „Искам да се подложа на евтаназия, когато повече не мога да понасям страданието на живота“, казва тя.

Само няколко държави в света са легализирали евтаназията, включително Канада, Белгия и Испания. Евтаназията е незаконна в повечето латиноамерикански държави с изключение на Колумбия, която я легализира през 2015 г., и Еквадор, който я декриминализира през февруари.

Още: Продавачът на смърт: Хванаха украинец да доставя отрова, замесен е в 130 смъртни случая

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес