НА ЖИВОВойната в Украйна

НАТО няма повече бройки от важен модел танкове, изпраща в Украйна стари Т-54/55 (ВИДЕО)

3430

Германия и Словения се споразумяха за прехвърлянето на старите словенски танкове М-55, (съветски Т-54/55), в подкрепа на въоръжените сили на Украйна.

Това се дължи на факта, че запасите от танкове Т-72 в страните от НАТО са изчерпани: бившите държави от Варшавския договор и редица страни наследници на Югославия вече прехвърлиха по-голямата част от своите бойни машини на украинската армия, която до февруари тази година имаше най-големите танкови сили в Европа, пише Military Watch Magazine.

T-54/55 за първи път влиза на въоръжение в съветската армия в края на 40-те години на миналия век. Вариантът М-55, който е в основата на словенските бронирани части, разполага със стандартно 105-мм оръдие, подобрена защита на бронята и модернизирана силова установка. Полезността на M-55 за Украйна обаче остава много съмнителна поради калибъра на основното му оръдие: той е несъвместим с наличните видове боеприпаси 125 мм за Т-72.

В замяна Словения ще получи германски бронетранспортьори и колесни камиони. След като бойните машини бъдат изпратени за Украйна, Словения ще остане без танкове и не се очакват замени, тъй като малките въоръжени сили в страната възнамеряват в бъдеще да се справят без основни бойни танкове.

Ликвидирането на Варшавския договор завари Българската армия с 3100 танка съветско производство от различни модификации. Бяха запазени 100 машини Т-72, други Т-72 бяха продадени, а останалите стари модели са утилизирани.

Превод: Ганчо Каменарски

Проруската власт в Херсонска област се обърна към Путин с молба за присъединяване към Руската федерация

Ръководителят на временната военно-гражданска администрация на окупираната Херсонска област Владимир Салдо на 28 септември се обърна къ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Азия

Коронавирусът по света: Япония...
Правозащитници: Най-малко 448...
В Тайланд будистки храм остана...
Ким Чен Ун с нови снимки на дъщеря...
Путин обсъди с казахстанския...
Ердоган даде сигнал за нова военна...
Автобусна катастрофа в Турция...
Китай ускорява ваксинацията...
Русия призовава за намаляване...
Иран: защо арестуваха племенницата...
Властите в Китай успяха да прекратят...
Япония иска бюджетът за отбрана...

Последни новини