Стара загора

Нова електронна билетна система стартира в Казанлък

959

Вече можем да си закупим билетче за градския транспорт в Казанлък през безплатно мобилно приложение, интернет портал или автомат.

Днес, на пресконференция в Община Казанлък бе представена новата електронна билетна система за градския транспорт в града. На пресконференцията присъстваха зам.-кметът Инфраструктура, строителство и транспорт Даниела Коева, ръководител на проекта „Интегриран транспорт в град Казанлък Етап II” инж. Кънчо Христов, Радослав Митев специалист от фирмата изпълнител „Смарт Сити Системс”, директорът на Общинското предприятие „Балканинвест” Петко Карагитлиев.

„Системата е от голямо значение за община Казанлък, тъй като ще позволи оптимизация на дейността на общинското предприятие и ще даде възможност на хората, които ползват градския транспорт, да имат достъп до една съвременна технология при пътуване.” , заяви в началото на срещата зам.-кметът Даниела Коева.

Електронната билетна система вече е в експлоатация.

Благодарение на реализацията на проекта за интегрирано електронно таксуване гражданите и гостите на Казанлък имат възможност да закупят своя билет за пътуване посредством:

- Безплатното мобилно приложение – „Градски транспорт Казанлък”

- Уеб порталът biletnasistema.kazanlak.bg

- Стационарна машина за продажба на билети и презареждане на карти

- Две билетни каси за продажба

- На място в автобуса

Мобилното приложение „Градски транспорт Казанлък” е лесен и иновативен начин да закупите билет и/или абонамент за градския транспорт, както и да се валидирате в превозното средство. Мобилното приложение също така Ви дава възможност да планирате своето пътуване с помощта на интерактивна карта.

В уеб порталът biletnasistema.kazanlak.bg можете да се регистрирате или да влезнете в своя профил чрез имейла, който сте посочили при закупуване на картата. Избере билет/абонамент и следвайте инструкциите, за да завършите покупката.

Билетите и абонаментите, закупени онлайн, са налични за ползване чрез вашата смарт карта и чрез приложението. Системата е акаунт-базирана, което дава възможност на човек, когато си създава карта да си даде и имейл адреса, което означава, че при регистрация в мобилното приложение или портала, всеки един негов абонамент ще му излиза в акаунта.

Стационарните машини (TVM - тикет вендинг машини) позволяват лесно и удобно закупуване на билет за еднократно пътуване и презареждане на абонаменти без преференции (без ученически намаления или отстъпки за пенсионери), посредством банкноти, монети или банкова карта (безконтактно плащане). На машините са поставени подробни инструкции за употреба. Всички автомати връщат ресто. Те са поставени на четири ключови локации в града:

- Спирката до Лъвовата чешма;

- Спирка Универмага;

- Спирка при ОУ „Чудомир”;

- Спирка Абаята;

Чрез касите за продажба, на ул. „Славянска” 10 /срещу Кооперативния пазар/ и на бул. „Княз Ал. Батенберг” 3 /спирка Универмага/, гражданите и гостите на града могат да закупят и/или презаредят всички видове абонаменти. Предоставената система е акаунт базирана, което позволява бързо и лесно преиздаване на нова смарт карта със същия абонамент при загубена такава.

На място в електробусите гражданите и гостите на Казанлък могат да закупят билет за еднократно пътуване в превозното средство.

Валидаторът (специализирано оборудване за контрол на пътници) е поставен във всеки един екетробус. Устройството предоставя информация дали гражданите са закупили карта или билет, дали са се таксували и валидирали по съответния начин.

Задължение на всички ползватели на абонаменти или превозен документ е да се валидират при качване в превозното средство. Абонаментните карти се валидират, чрез безконтактно поставяне на картата до горната част на валидатора. Ползвателите на билет от стационарните машини или мобилно приложение се валидират посредством сканиране на QR кода в долната част на валидатора.

В автобусите ще присъстват инспектори, които ще проверяват пътниците дали са закупили и валидирали правилно своя билет. Ако не сте валидирали своя билет ще излезете в системата като нередовен пътник. Инспекторите ще притежават устройство, с което ще проверяват валидацията на вашия билет.

Целта на системата е хората да се самотаксуват, като след време да има повече инспектори от колкото стюарди в градския транспорт.

„Този процес ще изисква време. Трябва да мине един период на адаптация, за да могат хората да свикнат с новата система, тогава ще минем към увеличаване броя на инспекторите, които просто контролират дали хората се валидират. В момента кондукторите ще извършват тази дейност, но и ще помагат на пътуващите с разясняване на новата система.”, съобщи директорът на общинското предприятие „Балканинвест” Петко Карагитлиев.

Периодът за адаптация е един месец, след което при установяване на граждани, пътуващи без закупен или валидиран билет, ще бъде налагана глоба от 30 лв.

Предоставя се възможност на превозвача да следи в реално време какво се случва по касите, елктробусите или устройствата. Също така ще може да се следи и работата на самите проверяващи.

„Идеята за въвеждането на тази система е Община Казанлък да разполага с точни данни, които ще позволят анализ на потребностите на гражданите и оптимизация на градския транспорт.”, допълни още Даниела Коева. „Целта е да предоставим възможността на колкото се може повече хора да оставят личните си автомобили на паркинг и да се възползват от услугата, която Община Казанлък предоставя.”, заяви инж. Кънчо Христов.

Билетната система за самотаксуване е част от изпълнението на проект „Интегриран градски транспорт – Етап II”. Дейностите са почти на финала си, като част от този втори етап включва изграждането на велоалеята по бул. „Никола Петков”, добавяне на информационни табла по изградените през първи етап спирки, както и информационни табла в самите автобуси, които са част от дейностите по надграждането на въведената информационна система от първи етап.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Региони в растеж”, финансирана чрез Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта е 1 606 000 лв., от които собствения принос на Община Казанлък е 559 066 лв. Началото на проекта бе поставено на 4 декември 2020 г., а крайния срок за неговото отчитане е 4 декември 2022 г.

Изпълнител на проекта е „Смарт Сити Системс”, част от голямата телекомуникационна и IT компания „Телелинк”. Общата стойност на билетната система е 883 504 лв. с ДДС., като в рамките на обществената поръчка Община Казанлък успя да постигне много добър гаранционен срок от 6 години, което дава възможност за най-добрата поддръжка на билетната система, както в адаптивния период, така и в последващите години на експлоатация.

Съветници от ДБ разказаха как Столична община иска да даде продажбата на билети на фирма с неизвестен собственик

Общинските съветници от „Демократична България“ направиха скандални разкрития за това как Столична община предвижда да даде...

Етикети:

Още от Стара загора

Инвестиция за над 100 млн. лв. очаква индустриална зона "Загоре"
Полицейска акция и в Стара Загора, 12 души са задържани
Община Казанлък тържествено отбеляза 114 г. Независима България
Стара Загора отбеляза тържествено Деня на Независимостта
Над 20 танцови формации ще вземат участие във фестивала „В сърцето на Тракия”...
Бъдещето през зимата на съвременните технологии показват в Стара Загора

Последни новини

 • Събират ли се ОТНОВО Мирела и Лефтеров в "Игри на волята"? (СНИМКИ)

  Всички знаем, че Мирела и Лефтеров от четвърти сезон на "Игри на волята" са бивши гаджета, приключили връзката си година преди началото на формата. Тази новина беше спомената от водещите Ралица и Димо още в първия епизод на предаването. В последните епизоди Лефтеров демонстрира загриженост към Мире...

 • Крехко свинско месо в специален сос на тиган

  Може би има стотици начини, по които е възможно да приготвим месо, но ние ще се спрем на традиционен, но изпитан метод за свински пържоли на тиган. В тази рецепта те ще бъдат подправени с интересни и не толкова традиционни подправки, а накрая от наличното в кухнята ще направим сос, в който те да се...

 • Съвет за всяка зодия за днес, 25 СЕПТЕМВРИ

  Овен Имате сериозни проекти, семейни връзки и подкрепата на половинката ще гарантират добрите печалби.  Телец Група Телци сякаш се безпокоят повече за близки и домашни задължения, пречките ще бъдат преодолени от само себе си и вечерта ще си отдъхнат.  Това са най-лъжливите зодии. Пазет...

 • 12 късметчета с кафето ти за днес, 25 СЕПТЕМВРИ

  1. Кажете на някого Обичам те. 2. Животът е като представление – в него най-често най-лошите измежду хората заемат най-добрите места. Това са най-лъжливите зодии. Пазете се от тях! 3. Може да се устои на всичко, само не и на добротата. 4. Помни, че твоят характер е твоята съдба. 5. Помага...

 • В Браила е създадено Българското книжовно дружество, трансформирано по-късно в БАН

  Основаването на Българското книжовно дружество (БКД) става на учредително събрание в рамките на 5 дни – от 8 до 12 октомври нов стил (26 – 30 септември стар стил) 1869 г. в къщата на Варвара Хадживелева, Браила, Румъния. БКД е учредено като научно и литературно дружество,[9] т.е. има сми...

 • Кой има имен ден днес, 25 септември

  На 25 септември имен ден празнуват всички, които носят името Ефросина и Сергей. Най-оригиналните пожелания за имен ден Имени дни през септември 2022 година През петия век живял в Александрия един добър християнин на име Пафнутий. Той бил твърде богат, уважаван заради благородството си от всички. ...

 • Кои са любовните проблеми на всяка зодия?

  Хората с еднакъв зодиакален знак имат общи черти на характера, които най-често забелязваме при човешките взаимоотношения. Затова днес ще поговорим за слабите места на отделните зодии в любовен аспект. Овен Очаквате да сте постоянно обичани и обгрижвани, но не давате същото на половинката си. Твърд...

 • Зодиите, които обръщат гръб на човек, който ги предаде

  Прошката е нещо, което не всеки може с лесна ръка да даде. В живота ни се сблъскваме с фалшиви приятелства, с предателства и най-различни перипетии, които ни променят. Да се разделиш с даден човек, независимо какви са били отношенията ви, никога не е лесно решение. Осъзнавате, че вече той няма да бъ...

 • Какво да направите, за да спечелите мъж носител на зодия Дева?

  Представителите на зодия Дева са родени в периода между 23 август и 23 септември. Днес обаче на фокус поставяме мъжкото съсловие и помагаме на дамите да разберат малко повече за потайните мъже от този знак. Ако искате връзка с мъж Дева, то със сигурност трябва да сте наясно с някои черти от характер...

 • Комбинацията между тези зодиакални двойки може да бъде унищожителна

  Дори и знанията ни относно астрологията да са минимални, всеки от нас е наясно, че има зодии, които са перфектни заедно или други, които не се понасят особено. Но има и такива, които не си подхождат до такава степен, че съберат ли се могат да създадат само унищожителни проблеми един за друг. Опусто...

 • 4 зодии, които нямат добра връзка с родителите си

  Конфликтът между родителите и детето е повтарящ се и преобладаващ проблем. Има хора, които не са особено свързани с родителите си. Такива личности може дори да вярват, че нямат силна връзка с родителите си. Изглежда има смисъл семейните връзки понякога да стават напрегнати, защото често се основават...

 • Още в магазина ще разберете дали яйцата са пресни, ако направите това

  Яйцата са здравословен и питателен продукт, който трябва да присъства в диетата ни. Но за да извлечем максимална полза от тяхната консумация, необходимо е те да са пресни и качествени.  Как да разберете, че яйцата са пресни още в магазина? Първо трябва да помиришете опаковката. Развалените яй...

 • Как да се опазим от хора, излъчващи негативна енергия?

  Хората могат да ни предадат от негативната си енергия и обикновено в такива моменти се чувстваме отпаднали, имаме главоболие, раздразнени сме без причина и т.н. Състоянието често си обясняваме с това, че може да са ни хванали “лоши очи”. Има редица начини, чрез които да избегнем отрицате...

 • Каква е първата мисъл на мъжа, когато жената плаче?

  В днешно време не е особено “модерно” да показваме емоциите си, а жените се превръщат във все по-самостоятелни и недостъпни. Но в даден момент проявяват “слабост” и показват емоциите си, които ако са скривани твърде дълго време, вероятно са съпроводени с плач и остри реакции....

 • Путин затяга наказанията за дезертьорство и отказ от участие в бойни действия

  Руският президент Владимир Путин подписа днес поправки, затягащи наказанията за дезертьорство, отказ от участие в бойни действия и доброволно предаване на противника с до 10 години затвор. Това става само дни след като нареди частична мобилизация, предава АФП, цитирани от БГНЕС. Обявяването на моби...

 • 700 задържани в Русия при протест срещу частичната мобилизация

  Руските власти задържаха в събота над 700 души на протести срещу частичната мобилизация, обявена тази седмица от президента Владимир Путин. Според независима мониторингова група OVD-Info най-малко 707 души са задържани в 32 града в Русия. Почти половината от тях са в Москва на митинги след частична...

 • Това са предметите, които носят късмет и щастие у дома

  На всеки от нас се е случвало да намери някакъв предмет на улицата. Доста често те може да са знаци от съдбата, които да ни подсказват за бъдещи събития в живота. Не винаги обаче те символизират красивото и успеха. Друг път пък е добре да ги приберем вкъщи, защото определено ще донесат щастие и късм...

 • Ураганът Фиона се стовари върху Канада - 500 000 домакинства са без ток

  Мощният ураган Фиона прекъсна електричеството в над от 500 000 домове в събота, след като връхлетя върху източна Канада със силни ветрове и проливни дъждове при условия, „каквито досега не сме виждали”, според признание на полицията. Макар да намаля до силна буря, Фиона все още се движи ...

 • Вечерен виц: Габровец отива при зъболекар:

  Габровец отива при зъболекар: - Колко ще ми струва ваденето на зъба? - 50 лева. - 50 лева за 20 секунди? - Ако искате, ще го извадя мнооого бавно......

 • Кои са цветята, които махат депресията и ни зареждат с енергия?

  Цветята също могат да донесат определена енергия в дома ни и затова при избора на ново стайно растение е добре да се поинтересуваме какво символизира то. Например ако искаме да привлечем повече хармония и спокойствие вкъщи, подходящи са кактуса, цикламата, теменужките и др. Има растения, които ще ни...