Стара Загора става столица на джаза

1050
Стара Загора става столица на джаза
Снимка: Община Стара Загора

От 10 до 14 юни Jazzфестът посреща почитатели на хубавата музика, а на 15 и 16 юни, старозагорци и гости на града ще имат възможността да се насладят на проекта „Джаз в цялата страна“, стана ясно по време на пресконференция на зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. Той се организира от Jazz FM радио, в партньорство с Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ и Министерство на културата.

„Това е една наша идея, която се роди по време на работата и има за цел да обедини фестивалите, за бъде цяла седмица Стара Загора джаз сцена“, обяви Милена Желева.

Подробности за събитието даде програмният директор на Jazz FM радио Светослав Николов. „Това е третият град, в който гостуваме с фестивала „Джаз в цялата страна“, с който искаме да покажем на местната общност актуалната картина за джаз живота в региона. На сцената на Античен форумен комплекс „Августа Таряна“ ще има два концерта, а в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще проведем две музикални дискусии“, сподели Светослав Николов. „Благодаря на Община Стара Загора за цялата подкрепа, вниманието и всеотдайните усилия за развитието на културната среда. Благодаря и на всички музиканти, на Снежана Маринова и Надя Тончева, с които подготвяхме програмата. Изключително съм възхитен от това, което Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ прави за развитието на младите таланти. Стремим се да разказваме на нашите слушатели за дейностите на училището, защото сме възхитени“, изказа впечатления Николов.

‚Джаз в цялата страна” стартира в съботния ден с гала концерт на участниците, а след това ще има концерт на лауреати, призьори, стипендианти на Министерството на културата. Предвидена е и програма с млади таланти. „За нас е изключително важно да даваме подкрепа в реална среда, там където примерът е видим и приканва да бъде следван.

Част от първата вечер ще бъде и Мими Николова, която през тази година празнува 65 години самостоятелна творческа дейност. Тя ще изгрее на сцената с песен, която е по текст на старозагорецът Веселин Ханчев. Чрез нея ще се отпразнува творчеството на културния деятел. Края на първата вечер ще бъде даден с проекта на Държавна опера – Стара Загора „Джазоспекция“.

В неделния ден Биг бендът на Стара Загора ще плени публиката със специално представяне на проекта „Ние сме музиканти“ на Държавна опера – Стара Загора. Програмата продължава със специално участие на Националното музикално училище, а край дават три интересни музикални проекта.

По време на фестивала ще има и съпътстващи събития с изненади, както и разкази на джаз музиканти, свързани със Стара Загора.

Още: Jazzфестът в Стара Загора и неговите звезди през 2024

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Магичен и пъстър финал на 121-ия Празник на розата в Казанлък (СНИМКИ)

„Златната липа“ постила утре червения килим в Стара Загора за 11-ти път

"Арт сцена - Стара Загора" окончателно бе създадена на сесията днес

Зам.-кметът на Стара Загора Надежда Чакърова: Съпричастността на деца към деца превръща доброто в лавина

Отново празник за деца и кучета организират на 1 юни в Стара Загора

"След 50 г. частични ремонти": Община Стара Загора обновява изцяло квартал

Маги Джанаварова ще завладее сцената на "Цветовете на джаза" в Стара Загора

На тържествена церемония връчиха наградите Млада и Стара Загора (СНИМКИ)

Община Стара Загора договори по-справедливи корекции в програмата за развитие на регионите

Нови бусчета ще превозват безплатно хора с двигателни увреждания в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора