От какво се прави маргаринът – научете за произхода му и това дали е вреден

41033
От какво се прави маргаринът – научете за произхода му и това дали е вреден

Използваме маргарина за закуска, готвене и сладкиши като заместител на масло или други мазнина, но знаем ли всъщност от какво се прави маргаринът и безопасен ли е той за здравето? Редица публикации предупреждават за вредата от маргарина и препоръчват употребата на масло, но други подчертават неговите ползи и оспорват информацията, че маргаринът е вреден за здравето и създава опасност от сърдечно-съдови заболявания.

Трети дори го сочат като по-здравословният продукт, който не води до повишаване на нивата на лошия холестерол в кръвта. Маргаринът дори е признат от редица здравни специалисти за здравословна мазнина, която е по-евтина алтернатива на маслото. Къде е истината няма да гадаем, още повече, че войната между маргарина и маслото е стара, колкото и тях, и се е водила със всички средства – включително чрез забрана на добавянето на оцветители, за да се запази белият цвят на продукта, който да отблъсне потребителите.

Ето защо ще ви запознаем със съставките, от които се прави маргаринът, за да решите сами полезен или вреден за вас е този хранителен продукт, намиращ често място на трапезата ни под формата на маргарин за мазане или като продукт за готвене и печене.

История на маргарина и от какво се прави маргаринът в зората на производството му

Маргаринът се появи на нашия пазар като заместител на маслото някъде след началото на демокрацията. Историята му обаче е далеч по-дълга и ни връща към 1813 година, когато е открита от Мишел Йожен Шеврьол маргариновата киселина, дала по-късно и името на маргарина. През 1869 г. Вилхелм Хайнц – немски химик – открива, че маргариновата киселина е комбинация от стеаринова киселина и преди непознатата палмитинова киселина.

По-новата история на самия продукт, а не на маргариновата киселина, е свързана с името на френския император Луи Наполеон III, който през 60-те години на 19 век се нуждае от заместител на маслото, по-евтин от него и подходящ за войската и бедните съсловия, поради което обявява награда за този, който го създаде.

Кое е по-полезно: маргаринът или кравето масло?

Първият маргарин съдържа „олеомаргарин“, вещество, разработено от Иполит Меж-Морис, представляващо пречистена говежда мазнина, по-късно редуцирано до името маргарин. Първоначално продуктът не се приема добре от потребителите и бизнесът на създателя не е особено успешен, а САЩ дори въвежда скъп лиценз с цел ограничаване на производството и продажбата на маргарин през 19 век, за да се задоволят исканията на производителите на масло, видели в продукта евтин конкурент, застрашаващ бизнеса им. По време на и след Втората световна война обаче маргаринът се превръща в пъти по-консумиран продукт, тъй като цената му е много по-ниска, а обедняването е толкова осезаемо и масово, че малко хора могат да си позволят масло.

Именно това е периодът, в който стартира масовата консумация на маргарин, продължаваща и днес. Продуктът обаче се е променил като състав и освен че има жълт цвят, а не бял, както е било списано, той има и различни полезни за здравето добавки. Какво съдържа и от какво се прави маргаринът всъщност?

От какво се прави маргаринът днес?

Произвеждат се два основни вида – индустриален, предназначен за хранително-вкусовата промишленост, и такъв, който е за трапезна употреба и е обогатен с Омега 3 и Омега 6 мастни киселини, които са незаменими и безценни за здравето. След 90-те години на миналия век маргаринът става все по-изчистен от вредни добавки и добива по-полезни качества и свойства. Премахнати са например частично хидрогенизираните (транс) мазнини от формулата и съставките на маргарина, които, както знаете, не са особено полезни за здравето.

Започва употребата на слънчоглед за производството на маргарин. След промените в състава на маргарина – добавянето на незаменими мастни киселини и премахването на транс мазнините, които са вредни, световни организации, заети със здравето, признават маргарина като полезен заместител на маслото, сред тях WHO, International Heart Association и други.

Кое е по-добре да хапвате - масло или маргарин?

Дали обаче това наистина е така, или този път е победило другото лоби – не масленото – оставяме на вас да прецените. Ще ви кажем само, че съвременният маргарин е обогатен с витамини А и D и е с ниско съдържание на наситени мазнини, без холестерол е, изчистени са до минимум трансмастните киселини, а диетичният маргарин, подходящ за онези, които се стремят към тънката талия, е и с намалено съдържание на мазнини и калории.

Диетичният маргарин е създаден в САЩ през 1964 г. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) поставя под въпрос законността на продукта, но губи последвалото съдебно дело. Изискването е било маргаринът да е с 80% мазнини, ако не е диетичен, и с 40%, ако е, но това не пречи да се появи на пазара и продукт, който не отговаря на нито едно от тези изисквания и е с 60% мазнини. Постепенно се произвежда и маргарин с различно съдържание на мазнини – за нуждите на всеки. 

Маргаринът днес е добре дошъл и за веганите. Днес масово в маргарина няма съставки от животински произход, а основното, което ще откриете в него, са: вода и растителни масла (соево, царевично, палмово, рапично, зехтин), както и сол, аромати и оцветители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com