Планинските спасители са помогнали на 2185 пострадали от началото на годината

1354
Планинските спасители са помогнали на 2185 пострадали от началото на годината
Снимка: БГНЕС

Планинските спасители са оказали помощ на 2185 пострадали в планините в периода 1 януари - 5 декември тази година. Това съобщи Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК).

На ски писта помощ са получили 1997 пострадали. По думите му 154 от пострадалите са предадени живи на екипите от Спешна помощ, 11 са смъртните случаи, а двама са в неизвестност. По 36 спасителни акции е имало в Пирин, в Стара планина и в Рила. Във Витоша спасителните акции са били 32, в Родопи – шест, в Осогово – четири. Нешев посочи, че в съвместна с армията акция, е оказана помощ с хеликоптер. "Пострадалият беше спасен заради бързия транспорт", допълни Нешев.

Тежка спасителна акция в Пирин

Тежка планинска спасителна акция продължи цяла нощ в Пирин. Снощи планинските спасители от Банско получават сигнал за млад алпинист, по...

"В ПСС има близо 500 доброволци и 47 щатни спасители, като всички те са добре подготвени за оказване на помощ в планината", увери Нешев.

По думите му основните причини за нещастия в планините са подценяване на условията и надценяване на собствените възможности, както и непознаване на терена, недооценка на метеорологичните условия, слаба физическа подготовка, каране извън обозначените писти, неподходяща екипировка.

Нешев посъветва преди тръгване в планината да се планира маршрутът, екипировката да е подходяща, мобилните телефони да са заредени, желателно е да има и допълнителна батерия, да има достатъчно висококалорична храна, както и течности. По думите му е нужен и добър подбор на групата, в която хората трябва да са приблизително равностойни като възможности, за да се движат едновременно и да имат добри познания за планината.

Нешев и председателят на ПСС Веселин Ганчев апелираха към представителите на бизнеса за помощ. "ПСС се финансира от държавния бюджет и от дарения, но средствата са недостатъчни. Даренията за тази година са близо 250 000 лева. Планинските спасители работят и с 22 кучета, от които 10 са оперативни, а останалите се обучават", посочи той, цитиран от БТА.

Спасиха скиор, повлечен от лавина в Рила

Скиор бе затрупан частично от лавина в Рила. За щастие, той е бил своевременно избавен от планински спасители, съобщава dariknews.bg. ...

Да се направят промени в Закона за защита при бедствия и аварии, както и в Кодекса на труда, за да бъдат освобождавани от работа планинските спасители, когато са в акция, призова София Стоименова, член на Управителния съвет на ПСС.

ОЩЕ: Увеличават се инцидентите с туристи в планината през последния месец

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com