Шефът на ПСС отчете ръст на спасителните акции в планината

1197
Шефът на ПСС отчете ръст на спасителните акции в планината
Снимка: БГНЕС

В разгара на лятото доста често хората избират планината за отдих. Каква е обстановката в планините, увеличават ли се инцидентите от началото на лятото, какви са най-честите грешки на туристите и как върви обучението на нови планински спасители? Тези въпроси коментира пред Actualno.com директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) Емил Нешев.

 

Ръст на проведените спасителни акции

Ръст на проведените спасителни акции отчете шефът на ПСС. Към момента проведените акции във високата планина са 75. Става въпрос за травматизъм или за издирвания на изгубени в планината. „Към момента е трудно да кажем дали такава ще бъде тенденцията и до края на годината, но към момента случаите са повече от миналата година. С малко, но са повече“, обясни Нешев. „За нас всяка акция е трудна, сложна, крие рискове. В България няма подкрепа от въздуха, т.е. въздушна линейка няма. Всичко, което се прави в планината, за да се окаже помощ на един пострадал, е на ръце и пеш“, коментира Нешев. Той обърна внимание, че все още времето е доста динамично в планините, особено последните дни. „Слава Богу наша намеса не се е налагала тези дни“, каза още той.

 

Опасностите на „лятната планина“ и основните грешки на туристите

 

В общи линии опасностите, които крие в момента планината, са основно подценяването й и неспазване на основни планинарски правила и закони. Това според Емил Нешев са опасностите на „лятната планина“. „Това обикновено донася със себе си и проблеми. Препоръчва е на всички да се съобразяват с условията в планината, да се интересуват от прогнозите за времето, много добре да преценят собствените си възможности така че да не се стигне до инциденти“, каза шефът на ПСС. Той обясни, че основните грешки също са свързани с подценяване на условията в планината и това, че хората не си дават сметка, че температурите в по-високите части са по-ниски и времето се разваля по-бързо.

„Основни грешки са недобро планиране на маршрут, недобра компания, с която излизаме в планината. Недостатъчно адекватна реакция в някаква спешна ситуация или при промяна на условията. Нещото, за което говорим непрекъснато, е паниката. Човек не трябва да се поддава на паника, колкото и да са изненадващи и трудни условията в някакъв момент. Винаги трябва да се подхожда доста прагматично. Много е добре хората да имат предварително изграден план за аварийни действия. Тогава, когато се обърка нещо във високата планина, да знаем много добре от къде можем да излезем, как по най-бърз начин може да подадем информация. Става дума за предварителна подготовка“, каза още Нешев.

 

Подготовката на планинските спасители с „летен профил“ и има ли интерес към професията?

 

Приключи курса на планински спасители с „летен профил“. Става въпрос за един от модулите, през които преминават обучаващите се за планински спасители. „Курсът е продължителен. Повече от 2 години минават, докато човек вземе званието „планински спасител“. В началото има „зимен“ и „летен профил“ за стажант-планински спасители. След това се провеждат „зимен“ и „летен профил“ за званието „планински спасители“. Летните курсове тази година приключиха. Можем да кажем добре дошли на новите планински спасители“, обясни Нешев. Той поясни, че има интерес към спасителната дейност в планината. Според него доказателство за това е, че се преминава входящо ниво и изпит, до които достигат само най-подготвените. „ Много е важно млади хора да влизат в службата“, каза още Нешев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com