НА ЖИВОВойната в Украйна

Правозащитници: Най-малко 448 са убити при протестите в Иран

1196

При потушаването на протестите, започнали в средата на септември, иранските сили за сигурност са убили най-малко 448 души, като повече от половината от тях са убити в районите на етническите малцинства, съобщи правозащитна група.

От общо 448 души, за които е потвърдено, че са били убити, 60 са деца на възраст под 18 години, включително девет момичета, и 29 жени, съобщи базираната в Норвегия група за правата на човека в Иран (IHR).

Тя заяви, че само през последната седмица са били убити 16 души от силите за сигурност, като 12 от тях са били убити в населените с кюрди райони, където протестите са били особено интензивни.

Броят на жертвите се е увеличил и след като смъртта на хората, убити през предходните седмици, е била потвърдена и включена в списъка, допълва тя. Броят на убитите включва само гражданите, убити по време на репресиите, но не и служителите на силите за сигурност, пише БГНЕС.

По-рано бригаден генерал Амирали Хаджизадех от Корпуса на гвардейците на ислямската революция заяви, че са убити над 300 души, като за първи път властите признаха такава бройка.

Миналата седмица Съветът по правата на човека на ООН гласува за създаването на мисия на високо равнище за установяване на фактите, която да проучи репресиите, което беше гневно отхвърлено от Иран.

"Властите на Ислямската република знаят много добре, че ако сътрудничат на мисията на ООН за установяване на фактите, ще бъдат разкрити още по-широки мащаби на техните престъпления", заяви директорът на МПЧ Махмуд Амири-Могаддам.

"Ето защо отказът им от сътрудничество е предвидим", добави той.

Протестите избухнаха след смъртта на иранската кюрдка Махса Амини на 16 септември, която беше арестувана от нравствената полиция в Техеран, и се превърнаха в най-голямото предизвикателство за режима след революцията от 1979 г.

Амири-Могаддам заяви, че повече от половината смъртни случаи са регистрирани в региони, населени със сунитското етническо малцинство балуч или кюрди.

Най-много жертви са загинали в югоизточния регион Систан-Балучистан, където след протести са били убити 128 души, които са имали отделна причина, но са се превърнали в източник на общонационален гняв, заяви МПЧ.

След това най-много смъртни случаи са регистрирани в населените с кюрди западни провинции Кюрдистан и Западен Азербайджан, където са загинали съответно 53 и 51 души, съобщи тя.

Източник от ФИФА: Иран е заплашил семействата на футболистите от националния отбор

Репресиите на иранския режим достигнаха и до Световното първенство по футбол в Катар. Семействата на играчите от националния отбор са б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Азия

САЩ и Филипините възобновяват...
Ирански режисьор обяви гладна...
Арестуваха над 1800 мъже в Индия...
Австралия легализира екстази...
Китай ще строи станции на Антарктида...
Иран обвини Израел пред ООН и обеща...
Защо Турция все по-често отказва...
Коронавирусът по света: Япония...
Ердоган: Турция няма да подкрепи...
Русия съди казахстанска медия...
Ердоган се оплака, че опозицията...
Външните министри на Турция и...

Последни новини