НА ЖИВОВойната в Украйна

Путин заплаши с ядрено оръжие - трябва ли да се тревожим? Говори Илия Налбантов (ВИДЕО)

17666

Руската федерация ще използва ядрено оръжие в случай на заплаха за нейната териториална цялост. Русия ще осигури своята независимост с „всички налични средства“. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на телевизионно обръщение, в което нареди частична мобилизация в Руската федерация. В "Студио Actualno" търсим за коментар Илия Налбантов - експерт по сигурност и отбрана, началник на кабинета на няколко военни министри.

Какво означава “частична военна мобилизация”?

Това, което се случва в Русия е словоблудството на безсилния. Русия не е в състояние да води съвременна война и поради тази причина се вкарва чрез политическо обръщение на Путин - цялият арсенал от заплахи към света. Всичко това е обърнато не към света, а за вътрешна употреба. По-важно е какво се случва в самата Русия, там има процеси, които сочат за задълбочаване на недоверието. В Google засичат, че едни от най-търсените информации от потребители там са: Как да напусна Русия и как да заобиколят мобилизацията. Това е най- сигурният социален белег, че в самото общество нагласите са различни от официалните твърдения на обкражението на Путин.

Тази война има за цел Путин да съхрани своя политически имидж във вътрешен план.

Анексиране на ДНР и ЛНР, какво ще последва? Русия ще каже: Ние бяхме нападнати? Това ли ще се случи?

Бързат с тези референдуми, за да могат да легитимират бъдещи позиции в един мирен договор. Бързат, защото явно политическата развръзка на войната много скоро ще се случи и те искат да си осигурят някаква легититимност за бъдещ преговорен процес.

Докъде може да стигне украинската армия?

До границите на Украйна от 1991 г. Това е стратегическата и политическа задача на украинските въоръжени сили.

Путин заяви, че Русия разполага с различни средства за поразяване, които "по отделни компоненти са по-модерни" от тези на страните от Алианса. Започва ли измерването на ядрени заплахи?

Всичко това е пропаганда. Досега ние не видяхме на бойното поле нещо различно като тактика или въоръжение да е по-добро от западното. Нито като далекобойност, нито като високоточност, нито като ефикасност. Би следвало да е използвал подобно оръжие, ако го има. Когато губиш война и търпиш огромни загуби, включително и техника, е задължителнно да се използват подобни послания. Както Хитлер е говорил, че Фау 2 (бел.ред. - първата балистична ракета с течногоривен двигател в света) ще обърне войната. Не, войната не може да бъде преобърната по никакъв начин.

Дали срещата Путин - Си Дзинпин е тласнала Русия към подобни действия и какво са се разбраха там лидерите на Русия и Китай?

Възможно ли е да разпознаят САЩ като общ враг?

Вижте цялото инервю с Илия Налбантов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интервю

Глас от БСП: Конспирация е, че...
Директорът на БНР: Откакто съм...
Пламен Иванов: Държавата не плаща,...
Задава ли се тройна епидемия от...
Най-популярните митове за ваксините:...
Дебат само с един: Хартиената...
Ще получим ли патент за откритие,...
Ваня Григорова: Има фирма, която...
Отговорите: С Явор Куюмджиев,...
"Газпром" е надежден партньор...
Не бива Вежди Рашидов да е основен...
Русия е като разсъхнала се бъчва,...

Последни новини