QUARTZ: Протестиращите в Каталуния използват техники от Хонконг. Кои са те? (ВИДЕО и СНИМКИ)

2132
QUARTZ: Протестиращите в Каталуния използват техники от Хонконг. Кои са те? (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver

"Be water": fluid, flexible, and fast-moving /„Бъдете като вода“: непредсказуеми, гъвкави и бързо движещи се /, мотото на протестиращите в Хонконг (вдъхновено от Брус Лий), се пренесе в Каталуния и обхвана протестите там като цунами, пише Quartz.

След като испанският съд постанови на 14 октомври присъди от общо 100 години затвор за 9 каталунски лидери заради тяхната роля при референдума за отделяне на областта през 2017 г., десетки хиляди каталунци излязоха по улиците в знак на протест. Преди дни се навършиха 2 години от опита за обявяване на независимост на най-богатия регион в Испания. Протестиращите смятат присъдите за политическо преследване и явна репресия на политическите права в автономния район. Вече втори ден продължават протестите в областта. Най-концентрирани са те в Барселона, където се стигна отново до сблъсъци с полицията.

В центъра на протестиращите в Испания е група, наречена Tsunami Democràtic, която съществува легално в страната от септември. Лидерите на групата призовават към масови мирни действия за неподчинение, за да се защитят свободите и правата на гражданите в Каталуния. Затова основни точки на протеста са площади, главни улици, пътни артерии, за да се блокира трафика и най-голямата цел – летището "Ел Прат" в Барселона. Actualno.com припомня, че летище беше цел и на протестиращите в Хонконг, и на екоактивистите в Лондон – големи протести в последния месец.

На летището в Барселона в понеделник (14 октомври) се разиграха поразително подобни сцени като тези в Хонконг, тъй като хиляди заеха както терминала, така и пътищата извън сградата, принуждавайки администрацията на летището в крайна сметка да отмени над 100 полета. От Tsunami Democràtic дори са раздали на членовете си близо 130 бордови карти, чрез приложението "Telegram", за да могат те да влязат на летището и да заобиколят съдебна забрана на демонстрации пред сградата. Точно така превзеха мегаструктурата в Хонконг и протестиращите там.

Изданието посочва, че подобни техники били използвани и от студентите в Индонезия, които излязоха на улицата, за да се противопоставят на нови закони в образованието. Техниките са изучавани и от екоактивистите от движението "Бунт срещу унищожението" във Великобритания. Изглежда обаче протестите в Каталуния са най-пряко вдъхновени от тези в Хонконг. Според Quartz, в продължение на седмици каталунските активисти внимателно са проучвали техниките на протестиращите в Хонконг, подготвяйки се за този момент, пробвайки какво работи и какво може да бъде успешно възпроизведено в Каталуния. В края на септември дори каталунското национално събрание на местните граждани провело публичен форум на тема "Опитът от използването на нови технологии в ненасилствената борба: случаят с Хонконг".

"Бяхме вдъхновени много от протестите в Хонконг, въпреки че сме наясно с разликите между двете общества", заяви пред Quartz представител на Picnic x República - цифрова платформа, предназначена да мобилизира каталунците за политически действия. "Хонконгците свършиха много добра работа, като уведомяваха всички останали за тяхната борба чрез социалните мрежи… Това са първите уроци, които научихме от тях: използването на тези инструменти за мобилизиране на хората и информирането им".

Страницата на уебсайта на Picnic x República изброява няколко хонгконгски канала на Telegram като източници на вдъхновение и информация, както и снимки на организацията на протестите на хонконгските протестиращи. "Изображенията и видеоклиповете, показващи дисциплината на хонконгчани при предаване на съобщения и стоки по всички линии на действие, ни направиха силно впечатление, въпреки че не сме сигурни, че бихме могли да постигнем подобно съвършенство", заяви представителят на Picnic x Republic пред Quartz. "Може би, с малко време и практика!" Може би най-силната тактическа връзка между двете протестни движения е фокусът върху философията "Be water", която превръща протестиращите в непредсказуеми, креативни и пъргави групи, които се движат като вода из града и се мобилизират бързо.

Сега каталунските активисти използват това мислене и тактика. В социалните медии Tsunami Democràtic използва хаштага "Be Water" и призивът им всички е да бъдат "като цунами" реализира на практика философията на Брус Ли. Picnic x República също приема буквално значението на "бързото приспособяване като вода към променящата се среда". Движение, без заемане на статични позиции и без отговор на действията на полицията, за да не се стига до сблъсъци – за това призовават организаторите на протестите в Хонконг и Каталуния.

Това, че движението в Хонконг е в състояние да поддържа протести в продължение на повече от четири месеца и продължава да е в центъра на международни медии, също служи за пример на каталунците. Роденият в Барселона журналист и политически коментатор Джорди Барбета изтъква, че Хонконг е пример за движение, което успешно даде "глобално измерение на локален конфликт". Picnic x República осъзнава значението на това и насърчи каталунците да използват маски "като тези, използвани в Хонконг" - не само за защита на идентичността на протестиращите от властите, но и като потвърждение, че проблемът е с международно значение, не само с локален характер. В този смисъл каталунските активисти подражават на отличителната и много разпознаваема визия на хонконгските протестиращи - шапки, респираторни маски и чадъри и други еклектични щитове - като защита, но и за презентация на мирните им искания.

Освен паралелите в протестните техники, движенията в Каталуния и Хонконг споделят сходства в характера на своите борби, заяви Джоан Рамон Резина, професор в университета в Станфорд, специализиран в испанската и каталунската литература и култури. "Диктатурите като китайската и възраждащата се испанска не толерират дисидентството или дори културната разлика“, каза той. "По този начин, общото между хонконгските и каталунските протестиращи, е тяхната стойност като симптоми за нарастващото нетърпение на народите по света с политически системи, които жертват правата на малцинства с цел разширяване на властта".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари