От 9 и 13 години затвор получиха 9 от лидерите на Каталуния, които искаха независимост

2575
От 9 и 13 години затвор получиха 9 от лидерите на Каталуния, които искаха независимост
Снимка: Getty images/ Guliver

Върховният съд на Испания осъди девет от 12те задържани каталунски сепаратистки лидери на между 9 и 13 години затвор за подбудителство по време на референдума за независимост през 2017 година. Деветте лидери бяха оправдани по най-сериозното обвинение за подстрекаване на бунт.

Бившият заместник-ръководител на каталунското правителство Ориол Жункерас е най-високопоставеният политик на подсъдимата скамейка. Той получи и най-голямата присъда от всички обвинени - 13 години за противодържавна дейност и злоупотреба с държавни средства. 

Процесът заради независимостта на Каталуния - залог и за близкото бъдеще на Испания

Бивши представители на каталунското правителство и парламент, обвинени в бунт заради опита им да направят своя регион независим от Испа...

Другите 3-ма обвиняеми бяха признати за виновни за неподчинение и глобени, но съдът реши, че те няма да изтърпят ефективна присъда, съобщи BBC. Всички 12 политици и активисти отрекоха обвиненията.

Защитата обяви, че ще обжалва решението пред Конституционния съд и пред Европейския съд по правата на човека.

Решението днес идва след изслушвания на около 400 свидетели, продължили 4 месеца.

Обвиняемите не промениха позицията си по време на процеса. Те твърдяха, че са изправени пред съда само заради идеите им. Но прокуратурата заявяваше, че те са съдени заради действията им, а не заради идеите им. 

По време на заключителните си изказвания през юни адвокатите по отбраната заявиха пред съда, че клиентите им отричат обвиненията за бунт и подбуждане на размирици. Те обаче признаха обвинението за неподчинение, по което реално избягват затвора, но получават рестрикции, като тази да се кандидатират за държавна длъжност.

Испания заплаши да изпрати части на Националната полиция в Каталуния

Испания заплаши да изпрати части на Националната полиция, за да гарантира сигурността в Каталуния, пише англоезичното издание на испанс...

На 1 октомври 2017г. в най-богатата област на Испания - Каталуния се състоя гласуване по въпроса за отцепването от кралството. Мадрид първоначално нарече този референдум нелигитимен и отказа да признае резултатите. На 27 октомври парламентът в Каталуния одобри резолюция, с която провъзгласи републиката за независима. В отговор Сенатът одобри искането на Мадрид за въвеждане на 155-ия член на Конституцията на Кралството, който позволява да се ограничи самоуправлението на Каталуния. Веднага след това в кралството бе заведено срещу лидерите на сепаратисткия процес. Някои от тях избягаха от Испания, включително бившия глава на Каталуния, Карлес Пучдемон, а други бяха арестувани по време на съдебните процеси.

Карлес Пучдемон, бившият президент на Каталуния, избяга от Испания , преди да може да бъде арестуван през 2017 г., а така и от процеса. След присъдите днес, които общо възлизат на 100 години, той ги обяви за "варварство".

"Сега повече от всякога ... е време да реагираме както никога досега", пише той в Twitter и добавя: "За бъдещето на нашите синове и дъщери. За демокрацията. За Европа. За Каталония."

В момента 56-годишният политик живее в изгнание в Белгия. Той е заплашен от съд по обвинения в бунт, ако се завърне в Испания.

През уикенда стотици привърженици на независима Каталуния се събраха за протест в Барселона.

Новото правителство на Каталуния встъпи в длъжност

Новото регионално правителство на Каталуния, съставено от сепаратисти проведе церемония за встъпване в длъжност, бележеща края на пряко...

Това напомни за 2017 г., когато полиция и протестиращи неведнъж се сблъскваха по улиците, докато лидерите за независимост на Каталуния организираха референдума, който бе обявен за незаконен от конституционния съд на Испания.

Сепаратисткото движение в най-богатата испанска област предизвика най-голямата политическа криза в страната за последните 40 години, пише BBC. Референдумът през 2017г. принуди испанското правителство в Мадрид да поеме контрол над Каталуния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа