X
 
 

Стара Загора - част от образователната кампания за диабета

532 0
photo of Стара Загора - част от образователната кампания за диабета
Снимка: pixabay.com
Стара Загора е едно от 19-те населени места в страната, през които ще премине образователната кампания „Открито за диабета“, организирана за осма поредна година от фармацевтичната компания Sanofi България. Целта на безплатните измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин е превенция, ранна диагностика на захарен диабет тип 2 и правилен контрол на заболяването, което се превръща в новата здравна пандемия в световен мащаб. 

Над 425 милиона души по света е броят на пациентите с диабет, сочат данни на Международната диабетна асоциация, което означава, че всеки 11-и човек по света има диабет. В България диабетиците са над 430 хиляди, близо половината от които не са диагностицирани. Всеки втори пациент с диабет не постига препоръчителните нива на кръвна захар, което може да доведе до сериозни усложнения, които често са животозастрашаващи. С ежедневни грижи и добро лечение на заболяването, те могат да се избегнат. Затова е много важно пациентите да не пропускат редовно да изследват нивото на кръвната захар и на гликирания хемоглобин и задължително да преминават през ежегодния безплатен преглед при ендокринолог, осигуряван от здравната каса. 

Д-р Георги Узунов е „Лекар на годината 2019" на колегията в Стара Загора 

Призът „Лекар на годината 2019“ на Районната колегия (РК) на Българския лекарски съюз (БЛС) беше връчен на тържествена цере...

С кампанията „Открито за диабета“ се осигурява възможност за профилактика на здравите и за контрол на заболяването на хората с диабет като се подобрява достъпа на пациентите до здравни грижи в малки и големи населени места.

По повод Световния ден за борба с диабета от септември до края на ноември се организират 23 измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в рамките на кампанията. Безплатните изследвания в Стара Загора ще се проведат на 17 октомври, четвъртък, от 8 до 12 часа на партерния етаж в медицинския център на ул. "Поп Минчо Кънчев" 89.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално