Протести в Испания след присъдите на каталунските политици (ВИДЕО и СНИМКИ)

1675
Протести в Испания след присъдите на каталунските политици (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/ Guliver

Масово недоволство сред привържениците на независимостта на Каталуния предизвикаха присъдите на политиците, организирали референдума през 2017г. По-рано днес Върховният съд на Испания осъди девет от 12те задържани каталунски сепаратистки лидери на между 9 и 13 години затвор за подбудителство.

Лидерът на автономните власти в Каталуния Жоаким (Ким) Тора поиска амнистия за осъдените днес от Върховния съд на Испания сепаратистки лидери. "Искаме свобода за политическите затворници, за изгнаниците, искаме амнистия за всички преследвани", каза Ким Тора в телевизионно обръщение. Осъдените каталунски сепаратисти трябва да се съобразят с присъдите си, заяви испанският премиер Педро Санчес и призова за диалог Каталуния.

От 9 и 13 години затвор получиха 9 от лидерите на Каталуния, които искаха независимост

Върховният съд на Испания осъди девет от 12те задържани каталунски сепаратистки лидери на между 9 и 13 години затвор за подбудителство ...

Ситуацията в областта обаче излиза от контрол. На места се стигна и до кратки сблъсъци с полицията. Протестиращи блокират пътища, железопътни линии и призовават да се превземе летището в Барселона. Пет регионални пътни артерии в Каталуния са превзети от протестиращите.

Протестните акции започнаха в много градове на автономната област. По информация на полицията, на митинга в центъра на Барселона са се събрали около 25 хиляди човека. Около 6 хиляди  души провеждат акция пред сградата на генералитета в Жирона.

Радикалната организация „Демократично цунами” призовава в социалните мрежи да бъде превзето летището в Барселона. Силите на реда са засилили контрола на входа му и проверяват документите на пътниците.

Процесът заради независимостта на Каталуния - залог и за близкото бъдеще на Испания

Бивши представители на каталунското правителство и парламент, обвинени в бунт заради опита им да направят своя регион независим от Испа...

Железопътната компания „Ренфе” прекрати движението на влаковете до летището в Барселона, след като радикалните привърженици на движението за независимост призоваха то да бъде превзето.

Митингуващите са препречили железопътните артерии в провинция Жирона. Радикално настроени граждани са блокирали автомобилните пътища в различни части на автономията.

Блокирани бяха и няколко улици в главния каталунски град Барселона, включително части от възловия булевард "Диагонал", който пресича целия град, заяви местната полиция. Протести имаше и в още няколко големи каталунски общини като Жирона и Лейда. В района на град Жирона, който е крепост на сепаратистите, за кратко бяха блокирани железопътни релси, написа в Twitter железопътният оператор "Родалиес". Говорител на полицията в Каталуния заяви пред Ройтерс, че засега няма данни за сериозни инциденти, но отказа да даде подробности.

В протеста срещу присъдата на каталунските сепаратисти се включи и футболният клуб "Барселона", който разкритикува решението на Върховния съд на Испания с думите, че "затворът не е решение". Клубът заяви, че спорът за независимостта на Каталуния трябва да бъде решен "изключително и само чрез политически диалог". Футболният клуб "Барселона" е същинска институция в Каталуния. Той отдавна има сложни отношения с движението за независимост, а на домакинските срещи на отбора редовно може да бъде видяно знамето на независима Каталуния. Още за позицията на футболния отбор можете да прочетете в Sportlive.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа