НА ЖИВОВойната в Украйна

След акцията на Алла Пугачова: "Началото на края на режима на Путин"

15460

В Инстаграм Алла Пугчова предложи да бъде обявена за "чуждестранна агентка". По този начин 73-годишната икона на руската попмузика демонстрира своята солидарност със съпруга си Максим Галкин - певец и телевизионен водещ. Преди време той остро разкритикува изпращането на руски войски в Украйна. Заради това миналата седмица руското правосъдно министерство го включи в списъка с тъй наречените чуждестранни агенти. Това означава, че руските власти го обвиняват в политическа активност в полза на Украйна, както и за финансиране от Украйна. Сега и Пугачова надигна глас срещу войната.

Посланието на Пугачова гласи: "…защото съм солидарна със съпруга си - един честен, порядъчен и искрен човек, истински и неподкупен руски патриот, който желае на родината си да процъфтява, а също и мирен живот, свобода на словото и край на гибелта на нашите момчета за илюзорни цели, които трансформират страната ни в заточеник и правят труден живота на нашите граждани".

Според руското законодателство, властите могат да обявяват за чуждестранни агенти организации и отделни лица, които имат активна политическа дейност и биват финансирани от чужбина. По правило нарочените за чуждестранни агенти впоследствие биват подлагани на засилен контрол от държавата.

Суперзвезда в Русия

В родината си Алла Пугачова е истинска звезда. Още от 1970-те години тя е колос в руската рок- и попмузика, успехът ѝ надживя краха на Съветския съюз, а през последните години се доказа и като величина в шоу бизнеса с непрестанните си телевизионни участия. Бракът ѝ с 27-години по-младия от нея Галкин пък е непрестанна тема в булевардните издания.

След началото на руската война в Украйна двамата напуснаха Русия и се установиха в Израел. За ралика от Галкин обаче, който не пестеше критиките си към руското ръководство, Пугачова досега се въздържаше от политически изявления.

"Звучен шамар за Кремъл"

Руският политолог Аббас Галямов, който преди е писал речите на президента Путин, определи изразената позиция на Пугачова като "звучен шамар за Кремъл". Галямов припомня, че тя е сред известните личности в Русия, за които в обществото цари пълен консенсус, и казва, че нейното изненадващо решение да заеме позиция по политическа тема може да накара обществото да си каже: "Край, стига вече", което е много опасно за властта.

И наистина: думите на Пугачова отекнаха като взрив в руското общество. Политици, артисти и всякакви общественици ѝ се възхищават за проявената гражданска позиция и смелост: "Браво, Алла Борисовна!", "Респект", "Милиони алени рози срещу силата на злото", "Началото на края на режима на Путин", "Най-доброто ѝ изпълнение от много години насам" - това са само някои от коментарите след като изпълнителката изрази позицията си.

Само за няколко часа в Инстаграм, където тя има 3,4 милиона последователи, постингът на Пугачова получи повече от половин милион харесвания. Част от потребителите в социалните мрежи заемат по-сдържана позиция: отбелязват, че всъщност Пугачова изобщо не се противопоставяла на войната в Украйна, а само "подкрепяла съпруга си, нищо повече". Немалко други потребители пък реагираха остро, обвинявайки популярната изпълнителка в предателство.

"Пугачова - президентка на Русия"

Отношение вземат обаче не само обикновени потребители на социалните мрежи, а и политици и известни общественици.

Адвокатът и правозащитник Павел Чиков написа, че Алла Пугачова се е застъпила за свободата на словото и се е обявила срещу репресиите и войната. Опозиционният политик Дмитрий Гудков попита риторично в Тутиър: "Кой е Путин ли? Един дребен политически деятел от времето на Алла Пугачова".

Депутатът от Законодателното събрание на Санкт Петербург Максим Резник изрази мнението, че "въстанието на Пугачова ще доведе до падането на режима", а руският икономист професор Максим Миронов заяви в Туитър, че Алла Борисовна е неговата кандидатка за руските президентски избори през 2024 година. Близко становище изрази и политологът Станислав Белковский, според когото Алла Пугачова де факто се е превърнала в лидер на антивоенната част от руското общество.

Остри критики от хората на Путин

Телевизионният водещ Владимир Соловьов написа в Телеграм: "Почивай в мир, Алла Борисовна…". На когото друга телевизионна звезда и бивша кандидатка за президентския пост Ксения Собчак отговори така: "Алла Борисовна ще ви надживее всичките". Заместник-председателят на Думата Петер Толстой пък коментира, че мястото на Пугачова е в историческия музей на Съветския съюз.

Съветникът на шефа на канцеларията на украинския президент Алексей Арестович написа в профила си във Фейсбук, че бунтът на Пуагчова срещу системата Путин "подкопава легитимността на водещата митология на режима на Путин, подкопава основния разказ, който оправдава тази война, той е взрив насред онези руски граждани, които са основата на легитимирането на режима на Путин. Това е началото на края на този режим."

 

Източник: Дойче веле

Алла Пугачова към Кремъл: Обявете ме за чуждестранен агент

Известната руска певица Алла Пугачова се обърна към Министерството на правосъдието да я обявят за чуждестранен агент в знак на солидарн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Гледна точка

Българските лъжи за руския петрол...
България в Шенген е като Бистришките...
Когато земята в Украйна замръзне:...
Протестите в Китай ще продължат,...
Германия: плащания в брой само...
Да, г-н Борисов, кой напълни България...
Сравнение за разума: Княз Борис...
Загадката Русия: никой не знае...
Защо Турция застарява по-бързо...
Македонската "Кристална нощ"...
Критик на Путин: "Краят му дойде....
ДПС - гарант за честността на изборния...

Последни новини