НА ЖИВОВойната в Украйна

Талибаните сключиха сделка с Русия за петрол, газ и жито

3057

Талибаните са подписали временно споразумение с Русия за доставка на бензин, дизелово гориво, газ и пшеница за Афганистан, съобщи изпълняващият длъжността афганистански министър на търговията и промишлеността Хаджи Нуруддин Азизи пред "Ройтерс".

Азизи заяви, че неговото министерство работи за разнообразяване на търговските си партньори и че Русия е предложила на талибанската администрация, контролираща Кабул от 2021 г. насам, отстъпка от средните световни цени на стоките.

Добавя се, че сделката ще включва доставка от Русия на около един милион тона бензин, един милион тона дизелово гориво, 500 000 тона втечнен нефтен газ (LPG) и два милиона тона пшеница годишно.

Този ход, който е първата известна голяма международна икономическа сделка, сключена от талибаните, откакто се върнаха на власт преди повече от година, би могъл да спомогне за намаляване на изолацията на ислямисткото движение, която на практика го откъсна от световната банкова система.

Нито една държава не признава официално групировката, която води 20-годишна бунтовническа борба срещу западните сили и техните местни афганистански съюзници, преди да навлезе в Кабул след изтеглянето на американските войски.

Западни дипломати заявиха, че групата трябва да промени курса си по отношение на човешките права, особено тези на жените, и да докаже, че е прекъснала връзките си с международни бойни групи, за да получи официално признание.

Русия не признава официално правителството на талибаните, но Москва прие лидери на движението в навечерието на падането на Кабул, а посолството ѝ е едно от малкото, които остават отворени в афганистанската столица.

Руските министерства на енергетиката и на земеделието не отговориха веднага на запитванията за коментар по споразумението, съобщава "Ройтерс". Кабинетът на руския вицепремиер Александър Новак, който отговаря за петрола и газа, също не е коментирал.

Мизерията и болестите в Афганистан след една година управление на талибаните

Закритите отделения на паянтова клиника в Южен Афганистан са само един знак за катастрофалната хуманитарна криза, обхванала опустошенат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Азия

Турция: Русия и САЩ не успяха да...
СЗО приветства промяната в стратегията...
Туркменската бродерия вече е...
Си даде заявки, че Китай може да...
Експлозия на черноморско пристанище...
Протестиращите в Иран вече се...
Япония, Великобритания и Италия...
Руски изтребител МиГ-31 се разби...
Съдят родители, отказали операция...
Талибаните: Образованието на...
Съвременното робство: 50 млн....
Иранският режим вече не може да...

Последни новини