Ако искате качествено избелване на пожълтелите дрехи в пералнята, направете това

20620
Ако искате качествено избелване на пожълтелите дрехи в пералнята, направете това
Снимка: iStock

Изваряване

Най-разпространеният метод, използван от нашите баби, е изваряването. Знаем, че е ефективен, но не всички продукти могат да бъдат избелени по този начин. Разбира се, 100% памук ще издържи на такова избелване и няма да загуби външния си вид, което не може да се каже за деликатни, тънки и еластични тъкани. Етикетът винаги показва оптималната температура, така че преди всичко трябва да се съсредоточите върху тази информация.

Трябва да има достатъчно течност: колкото да покрие прането с 4 пръста. Можете да варите четиридесет минути с добавяне на прах, сода, суха горчица или сапун за пране - всички тези продукти са добри по свой начин и дават резултати. Единственият значителен недостатък на кипенето е появата на сив оттенък върху дрехите и вече е много по-трудно да се премахнат белите неща от сивотата. Тук няма химикали. В допълнение, след кипене тъканта става груба.

Практични съвети за премахване на упорити петна

Полезни средства, използвани в домакинството

Очевидно кипенето има много недостатъци, това не е метод, който може да се използва постоянно. Какво да направите, ако бялото бельо стане сиво? Всъщност има повече от достатъчно добри начини. За ефективно избелване у дома не можете без следните полезни „домакински помощници“:

·         водороден прекис;

·         амоняк;

·         сода за хляб;

·         манган;

·         горчица на прах;

·         яйчена черупка;

·         кислородна белина;

·         хидроперит.

Струва си да се отбележи, че преди да бързате да избелите нещо по някой от методите и без кипене, трябва да се обърнете към следните опции:

·  ако нещото е деликатно, можете да измиете жълтеникавостта му в пералнята при максимална скорост и допустимата температура;

·  ако е памучна тъкан, тогава в съвременните перални машини има температурен режим от 90 ° С, който е идеален за изпирането им.

Ето как се премахват стари мазни петна за нула време

С газирани напитки

Содата е достоен конкурент на белината. В ежедневието се използва за почистване на съдове и повърхности, но не всеки знае за неговите избелващи свойства. Содата за хляб не е в състояние да провокира алергии, за разлика от специалните химически препарати за пране. За да я използвате правилно, трябва да имате известна информация за това вещество.

- Ако искате да перете леко пожълтели бели неща, тогава в пералнята се добавя малко количество сода, в едно отделение с прах. Това ще бъде достатъчно, за да получите снежнобяла дреха в края на цикъла на пране.

- Содата за хляб омекотява водата, така че можете да я добавяте при всяко изпиране, за да подобрите резултатите.

- Това вещество има дезинфекцираща способност, така че нещата, измити при ниска температура, ще бъдат стерилизирани със сода не по-лошо, отколкото ако се варят.

- С добавянето на този продукт можете да избелите нещата за най-малките, тъй като содата не може да предизвика алергична реакция.

Когато трябва да избелите бяло бельо, едно пране не е достатъчно. Трябва да се накиснат за няколко часа в специално приготвена смес. Половин чаша сода трябва да се смеси с две супени лъжици амоняк и след това да се добави полученият продукт към 5 литра топла вода. След това бельото, което е загубило външния си вид, се потапя в този разтвор и остава напоено в него в продължение на няколко часа. След това нещата трябва да се изплакнат в пералнята машина. Този метод ще помогне да се справите с пожълтяването и сивкавия оттенък и да върнете тъканта в предишната си белота.

Когато трябва да премахнете няколко петна, тогава содата, угасена с оцет, ще дойде на помощ. Първо, мястото на замърсяване трябва да се намокри и след това да се нанесе върху него малко сода на прах. След като изчакате 10 минути, върху петното се налива малко оцет, който реагира. След това артикулът трябва да се изплакне и да се постави в пералня. След такава процедура няма да има следа от петна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com