"Това е срам": Тръмп е възмутен от размяната на руски търговец на оръжие за спортистка от САЩ

5497
"Това е срам": Тръмп е възмутен от размяната на руски търговец на оръжие за спортистка от САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп определи като срам размяната на руснака Виктор Бут с американската баскетболистка Бритни Грайнър. „Какъв „глупав“ и непатриотичен срам за САЩ“, написа той в своя блог „Тру сошиъл” в четвъртък.

По-конкретно, Тръмп каза, че размяната е била неравностойна, като се има предвид тежестта на обвиненията на Бут и антиамериканската позиция на Грейнър, която според него „открито мрази страната“. Той изрази също недоумение защо другия осъден в Русия американец Пол Уилън не беше включен в сделката.

По-рано стана ясно, че американската баскетболистка Бритни Грийнър, осъдена в Русия за контрабанда на наркотици, е разменена за осъдения в САЩ оръжеен търговец Виктор Буут. Размяната е станала на летището в Абу Даби, съобщава руското външно министерство, цитирано от Би Би Си.

Размяна на затворници между САЩ и Русия: Баскетболна звезда за оръжеен търговец

Американската баскетболна звезда при жените Бритни Грайнър е освободена в рамките на размяна на затворници с Русия и е на път да се вър...

Бут вече се е върнал в Русия. Бритни е в самолет на път за САЩ и вече е разговаряла с президента Джо Байдън, съобщи самият той в социалната мрежа туитър.

Бут, както и Грийнър, са помилвани, което им позволява да пътуват, обясни руският комисар по правата на човека Татяна Москалкова.

Медиите вече съобщиха, че такава замяна е възможна. Това бе потвърдено и от руския зам.-министър на външните работи Сергей Рябков на 18 ноември.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви още в края на юли, че САЩ са готови да обсъдят с Русия размяната на Грийнър, както и на бившия морски пехотинец Пол Уилън. Американските медии, позовавайки се на свои източници, уточниха, че се обсъжда размяна на Бут. Руските власти обаче разкритикуваха Вашингтон, че дава гласност на преговорите.

Двукратната олимпийска шампионка Грийнър, която играе за уралския клуб УГМК, бе задържана на московското летище "Шереметиево" през февруари, малко преди началото на войната с Украйна. У нея бе открита медицинска марихуана.

Командир от "Азов": Руснаците опитаха да ни вербуват да се бием срещу САЩ и Запада

Руското военно разузнаване се е опитало да привлече членове на полка "Азов", който защитаваше месеци наред стоманодобивния завод "Азовс...

Грийнер е обвинен в контрабанда на наркотици. Пред съда тя твърди, че е взела дрогата по погрешка и не е имала намерение да нарушава руското законодателство. На 4 август съдът в Химки, Московска област, я осъди на 9 г. затвор в наказателна колония. Московският областен съд не смекчава присъдата. На 19 ноември става ясно, че спортистката е била отведена в наказателна колония в Мордовия, за да изтърпи присъдата си.

Бившият офицер от съветските ВВС Виктор Бут бе екстрадиран от Тайланд в САЩ през 2010 г. след операция на Американската агенция за борба с наркотиците (DEA). Той е един от най-известните търговци на оръжие в света, а историята на живота му е в основата на холивудски филм.

Бут получава 25 г. затвор, след като е признат за виновен в заговор за убийство на американци и американски служители, доставка на противовъздушни ракети и подпомагане и подстрекаване на терористична организация. Самият той твърди, че е просто бизнесмен със законен бизнес в областта на международния транспорт, който е фалшиво обвинен, че се опитва да въоръжава южноамерикански бунтовници.

"Главният нарушител на санкции"

Дейността на Бут в Либерия, където е бил свързан с Чарлз Тейлър, осъждан военноначалник и политик, предизвика силно недоволство и натиск върху международните институции да ограничат дейността му.

Освободените командири от "Азов" се срещнаха с близките си в Турция (СНИМКИ)

Освободените от руски плен командири от завода "Азовстал" в Мариупол се срещнаха с близките си за първи път от освобождаването си насам...

През 2002 г. Белгия, където живее по това време, издава заповед за ареста на Бут, но той успява да избяга в Русия, която отказва да изпълни заповедта на Интерпол. През 2004 г. Министерството на финансите на САЩ му налага санкции и замразява част от активите му.

"Виктор Бут наистина е главният нарушител на санкции и е търговец на смърт, притежаващ авиокомпании, които превозват оръжие и друга логистична подкрепа за бунтовниците в Ангола и Сиера Леоне и изнасят диамантите, с които се плаща за тези оръжия", казва през 2000 г. на парламентарно изслушване британският политик Питър Хейн.

"Макдоналдс на трафика на оръжие" e друго прозвище, дадено му от експерти по оръжие. Неговата история стигна и до Холивуд. През 2005 г. излезе филмът с участието на Никълъс Кейдж Lord of War ("Цар на войната"), базиран именно на живота на Бут.

ОЩЕ: Лавров: Русия е готова да обсъди размяна на затворници със САЩ 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка