Ваня Григорова спечели дело срещу юрисконсулт на държавата, съветвал работодатели как да уволняват

9744
Ваня Григорова спечели дело срещу юрисконсулт на държавата, съветвал работодатели как да уволняват
Снимка: Студио Actualno

Икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова спечели дело, заведено срещу нея от бившия юрисконсулт на Главна инспекция по труда (ГИТ) Николай Стоянов. Той я съди за клевета за това, че Григорова е „разгласила позорни обстоятелства“ спрямо дейността му като представител на ГИТ.

Става въпрос за участието на Стоянов в обучение, в което една от точките е "Закрила при уволнение. Какви действия да предприеме работодателят, за да преодолее закрилата, с която се ползва работника". Григорова посочва, че главният юрисконсулт на Инспекцията по труда ползвал логото на ГИТ в презентацията си, но въпреки това твърдял, че не е бил на семинара като представител на инспекцията.

Ваня Григорова: Има фирма, която източва 50 млн. лв. от държавата всеки месец (ВИДЕО)

Каква Коледа очаква българите с инфлацията, макар и по-ниска в последно време? Какъв януари ни очаква, след като празнично сме изхарчил...

Иначе казано – съветникът на КТ „Подкрепа“ изнася информация, че Стоянов водил семинар с такса 80 лева, който в разгара на COVID-пандемията и на кризата запознава работодателите с начини да уволняват служители, като се възползват от вратички в законодателството ни. Григорова заяви, че собственост на Стоянов е и сайтът Uvolni.me (Има начин!) – отново в качеството си на юрисконсулт на институцията, натоварена със задължението да бъде опора на работещите.

След избухването на скандала правоотношението между Николай Стоянов и ГИТ е прекратено спешно, тъй като е започнал работа в Комисията за защита на личните данни, посочва Григорова.

„Две години по-късно делото приключи. Наказателно дело. Жалбата беше за обезщетение от 25 000 лв., по спомен. Съдът ме оневини. Част от мотивите: "По делото се изясни, че изнесената от тъжителя презентация действително съдържа информация относно намаляване на трудовото възнаграждение и преодоляване на закрилата, с която се ползват работниците, вкл. когато последният е майка с дете или човек с увреждане, както и че презентацията е изнесена от тъжителя в качеството му на главен юрисконсулт на ИА "ГИТ", доколкото той сам се е представял за такъв в първоначалната версия на обявата за онлайн семинара, както и по време на презентацията, използвайки логото на изпълнителната агенция“, написа Григорова във Facebook.

Тя прикачи и снимки с решението на Софийски районен съд, което е с дата 11 ноември 2021 г. Присъдата е влязла в законна сила на 21 септември 2022 г. След това Стоянов е обжалвал, а решението е потвърдено и на втора инстанция.

Ваня Григорова за цените в НС: Депутатите може да се нахранят за 3 лв., но хората не могат

Приемете снимката с цените на менюто в парламента като един символ на нашите искания цените да са разумни. В живия живот цените са 3-4 ...

„Той е осъден да плати разноските по делото, но до момента забравя, поради което се обърнах към съдия изпълнител“, пише Григорова.

Акцент в решението на съда е, че Ваня Григорова е обявена за невиновна за това, че е заявила: „Безспорно има разлика между това да се консултира работодателя, което се твърди, че е задължение на ГИТ, и това да му се посочи точно какви вратички да използва, за да заобиколи закона и да уволни работника, включително когато работникът е майка с дете или човек с увреждане“.

Съдът решава, че не са клевета и думите ѝ: „Няма нищо лошо. Точно това казах и в края – нека си бъде корпоративен адвокат. Но не поради факта, че е главен юрисконсулт на ГИТ, да има детайлна информация, която да предоставя срещу заплащане и не заради позицията си да прокарва законови промени в ущърб на работниците. Той неслучайно прави презентация с логото на ГИТ“.

„Успокоително е, че вече не поддържа сайта "УВОЛНИ.МЕ ИМА НАЧИН! За работодателя". Тревожно е, че, ако посочиш такива случаи публично, трябва да си подготвиш две години и финансови средства, за да доказваш, че не ти лъжеш и не ти си постъпил неморално. Чакаме следващото назначение на г-н Николай Стоянов“, заключва Григорова във Facebook.

Ваня Григорова: Бизнесът може да плаща по-добри заплати, но не иска

Недоволни сме не ние, а гражданите, защото доходите им се замразяват. Минималната работнан заплата остава 710 лева въпреки обещанията н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com