НА ЖИВОВойната в Украйна

Ваня Григорова спечели дело срещу юрисконсулт на държавата, съветвал работодатели как да уволняват

6564

Икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова спечели дело, заведено срещу нея от бившия юрисконсулт на Главна инспекция по труда (ГИТ) Николай Стоянов. Той я съди за клевета за това, че Григорова е „разгласила позорни обстоятелства“ спрямо дейността му като представител на ГИТ.

Става въпрос за участието на Стоянов в обучение, в което една от точките е "Закрила при уволнение. Какви действия да предприеме работодателят, за да преодолее закрилата, с която се ползва работника". Григорова посочва, че главният юрисконсулт на Инспекцията по труда ползвал логото на ГИТ в презентацията си, но въпреки това твърдял, че не е бил на семинара като представител на инспекцията.

Иначе казано – съветникът на КТ „Подкрепа“ изнася информация, че Стоянов водил семинар с такса 80 лева, който в разгара на COVID-пандемията и на кризата запознава работодателите с начини да уволняват служители, като се възползват от вратички в законодателството ни. Григорова заяви, че собственост на Стоянов е и сайтът Uvolni.me (Има начин!) – отново в качеството си на юрисконсулт на институцията, натоварена със задължението да бъде опора на работещите.

След избухването на скандала правоотношението между Николай Стоянов и ГИТ е прекратено спешно, тъй като е започнал работа в Комисията за защита на личните данни, посочва Григорова.

„Две години по-късно делото приключи. Наказателно дело. Жалбата беше за обезщетение от 25 000 лв., по спомен. Съдът ме оневини. Част от мотивите: "По делото се изясни, че изнесената от тъжителя презентация действително съдържа информация относно намаляване на трудовото възнаграждение и преодоляване на закрилата, с която се ползват работниците, вкл. когато последният е майка с дете или човек с увреждане, както и че презентацията е изнесена от тъжителя в качеството му на главен юрисконсулт на ИА "ГИТ", доколкото той сам се е представял за такъв в първоначалната версия на обявата за онлайн семинара, както и по време на презентацията, използвайки логото на изпълнителната агенция“, написа Григорова във Facebook.

Тя прикачи и снимки с решението на Софийски районен съд, което е с дата 11 ноември 2021 г. Присъдата е влязла в законна сила на 21 септември 2022 г. След това Стоянов е обжалвал, а решението е потвърдено и на втора инстанция.

„Той е осъден да плати разноските по делото, но до момента забравя, поради което се обърнах към съдия изпълнител“, пише Григорова.

Акцент в решението на съда е, че Ваня Григорова е обявена за невиновна за това, че е заявила: „Безспорно има разлика между това да се консултира работодателя, което се твърди, че е задължение на ГИТ, и това да му се посочи точно какви вратички да използва, за да заобиколи закона и да уволни работника, включително когато работникът е майка с дете или човек с увреждане“.

Съдът решава, че не са клевета и думите ѝ: „Няма нищо лошо. Точно това казах и в края – нека си бъде корпоративен адвокат. Но не поради факта, че е главен юрисконсулт на ГИТ, да има детайлна информация, която да предоставя срещу заплащане и не заради позицията си да прокарва законови промени в ущърб на работниците. Той неслучайно прави презентация с логото на ГИТ“.

„Успокоително е, че вече не поддържа сайта "УВОЛНИ.МЕ ИМА НАЧИН! За работодателя". Тревожно е, че, ако посочиш такива случаи публично, трябва да си подготвиш две години и финансови средства, за да доказваш, че не ти лъжеш и не ти си постъпил неморално. Чакаме следващото назначение на г-н Николай Стоянов“, заключва Григорова във Facebook.

Ваня Григорова: Има фирма, която източва 50 млн. лв. от държавата всеки месец (ВИДЕО)

Каква Коледа очаква българите с инфлацията, макар и по-ниска в последно време? Какъв януари ни очаква, след като празнично сме изхарчил...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Македонският клуб в Благоевград...
Ковачева иска отговорност на...
Кой има имен ден днес, 5 февруари...
Най-важното за деня, 4 февруари...
Прогноза за времето - 5 февруари...
Трима българи са задържани на...
Проф. Павлов: Спирането на българи...
Близо 130 снегорина почистват...
Протест и контрапротест пред...
„Нестле за Живей активно!“: Да...
"Повреда на системата" затвори...
Коментар №3 на седмицата: Пет...

Последни новини