Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

26 април 2024, 14:51 часа • 1459 прочитания

Повече от 100 затворника са избягали от затвор в Нигерия, след като обилен дъжд унищожи част от съоръжението, съобщава Нигерийската поправителна служба (NCS) в прессъобщение в четвъртък (25.04), цитирано от CNN.

Общо 118 затворници от центровете за задържане в Суледжа, щата Нигер, бягат от затвора в сряда вечерта (24.04), като 10 от тях са заловени. Части от съоръжението на затвора, околните сгради и оградата по периметъра са били унищожени от дъжда, казва NCS, добавяйки, че голяма част от съоръжението е „старо и слабо“ и „построено през колониализма“. „Службата иска да увери обществеността, че е в крак със ситуацията и че трябва да си вършат задълженията без страх или пречка“, казват от NCS. „Освен това се нарежда на обществеността да следи за бягащите затворници и да докладва всяко подозрително движение на най-близката агенция за сигурност.“

Още: Италианската полиция арестува 13 затворнически надзиратели за насилие над непълнолетни

Бягствата от затвор не са нещо необичайно

Бягствата от затвор не са необичайни в Нигерия, която през последните години стана свидетел на серия от подобни бягства.

През 2022 г. повече от 300 затворници са избягали, след като бойци на Боко Харам нахлуват в затвор в столицата на Нигерия Абуджа. Година по-рано над 200 затворници бягат от затвор в съседния щат Коги, след като въоръжени мъже нахлуват в поправителното заведение, убивайки полицай.

Още: Украйна се готви да прави престъпници войници: Има законопроект

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес