НА ЖИВОВойната в Украйна

За минималната заплата: Ето кой трябва да вдигне първо заплатите според икономиста Георги Ангелов

6928

Да има формула за минималната работна заплата е в някакъв степен положителна новина. 10 години е несериозно да не могат синдикати и работодатели да се разберат. Сега трябва или парламентът, или правителството да я напишат. Това заяви икономистът Георги Ангелов, според който вече е напълно нормално минималната заплата да гравитира в диапазон над 800 лева.

По думите му, 50% от средната работна заплата за минимална заплата е това, което се беше получило преди избухването на ковид пандемията. Той е убеден, че това положение няма да има никакво значение за София, където заплатите са много по-високи, но за други региони - например Видин, е доста важно.

Хората няма да забогатеят, а ще им се върне това, което беше преди коронавируса и ръста на инфлацията сега, каза Ангелов пред bTV.

На първо четене: Минималната заплата вече трябва да е поне 50% от средната

Георги Ангелов смята и, че при растежа на заплатата ще има повече приходи в бюджета, защото все пак повечето хора работят в частния сектор, и това е още една добра новина. "Заплатите поизостанаха от инфлацията и се очаква следващата година да почнат да настигат, защото има дефицит на хора", обясни той. Според него, затова е важно да има приет бюджет догодина - за да е ясно откъде идват пари.

"Скептичен съм, че цените ще тръгнат надолу - никога не тръгват надолу. По-скоро да спрат да растат", каза още Ангелов. За него увеличението при данък-печалба именно заради инфлацията и особено при бизнеси, които взеха държавна компенсация за ток, следва да доведе до използване на тези два фактора и да се вдигнат заплатите в съответните сектори, но не само.

"Въпросът е доходите да растат по-бързо от цените", подчерта Ангелов, като повтори, че при сегашните условия и възможности да се намира работа по-лесно в други държави, работодателите не могат да си позволят да изтърват още качествени кадри, защото те и без това остават все по-малко в България.

Любомир Каримански: Невъзможно е минималната работна заплата да стане 860 лв.

Ако дефицитът на Бюджет 2022 е бил толкова добър, да приемем, че и за 2023 г. ще бъде продължен. Това заяви финансовият експерт и бивш ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Икономика

Стоянов: Не очаквам новият пакет...
Симеон Дянков: Цените никога...
Moody's: България по-скоро ще...
Белгия пред дилема дали да удължи...
Рязък скок на заетостта в САЩ,...
Държавна агенция не спазва закона...
1000 лв. минимална заплата от...
Възможно е прекъсване на тока...
Икономист: Без парламент няма...
Предстои обсъждането на нова...
Красен Станчев не вижда как ще...
Защо водещи международни IT компании...

Последни новини