На първо четене: Минималната заплата вече трябва да е поне 50% от средната

9129
На първо четене: Минималната заплата вече трябва да е поне 50% от средната
Снимка: iStock

Минималната работна заплата вече трябва да възлиза на не по-малко от 50% от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца. Това решиха депутатите днес с промени в Кодекса на труда, предложени от БСП и одобрени от пленарната зала на първо четене. Решението беше взето със 175 гласа "за" и 3 "въздържал се".

Това означава, че минималната заплата се повишава с 20% - от 710 на 850 лева. Правителството трябва да вкара в действие новата мярка още тази година, за да може минималната заплата за 2023 г. да се увеличи до предписания от парламента размер.

С промените в кодекса същият принцип ще се прилага оттук-нататък за всяка календарна година. Това ще става като размерът на минималното възнаграждение се актуализира в срок до 31 октомври на текущата година, за да бъде не по-малко от 50% от средната заплата за предходните 12 месеца. Още: Ваня Григорова: Минималната заплата трябва да е минимум 850 лева

Дебатът

"Преди няколко дни, по предложение на "БСП за България", подкрепихме българския бизнес, но този път с подкрепа за над 200 лева за ток, т.е. осигурихме на фирмите спокойствие. Нека сега те да бъдат така добри да помогнат за увеличаване на заплатите на работниците", каза от името на вносителите Корнелия Нинова.

"Ако сега не вдигнем минималната работна заплата със 140 лева, догодина, когато повярвайте ми, ще се наложи да я вдигаме, ще бъде с 300 лева", каза съпартиецът ѝ и бивш социален министър Георги Гьоков.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че партията, преди окончателното приемане на промените, ще предложи увеличаването на заплатата да става автоматично и на базата на 6-месечен предходен срок, за да е по-изгодно за работниците.

"Периодът е важен, защото в период на инфлация, колкото е по-близо до крайния срок, докато се взима това решение, толкова по-актуализирана е тази заплата. В момента нашите сметки предпоставят, че това ще бъде около 860 лв.", каза той. Още: Държавата не плаща, а иска бизнесът да увеличава заплати (ВИДЕО)

"Не вдигаме минималната работна заплата, а даваме траен механизъм за определянето ѝ", каза Деница Сачева от ГЕРБ. Тя обяви подкрепата на ГЕРБ при първото четене на проекта като политически знак

"Но същевременно трябва ясно да си даваме сметка какви са финансовите възможности на държавата, защото на минимална работна заплата работят все повече и повече хора, които са в държавния сектор. Трябва да имаме предвид и дали увеличаването на минималната работна заплата с такава голяма стъпка, с която предлагат колегите от БСП, няма да доведе до увеличаване на сивата икономика", добави Сачева.

От "Възраждане" дойде предложение успоредно с увеличаването на МРЗ да бъде намален данък печалба за малките и средни предприятия. "Защото увеличението на минималната работна заплата ще окаже огромно въздействие върху микро- и малкия бизнес. За тях това е огромна тежест", каза Георги Георгиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика