НА ЖИВОВойната в Украйна

Заради условията си за Украйна: Швейцария губи Германия като купувач на оръжия

3038

Швейцария губи най-големия си купувач на оръжия – Германия, тъй като федералното правителство в Берн забранява трансфера на швейцарски боеприпаси в зона на военни действия. Властите в страната предизвикаха много проблеми на някои европейски страни от началото на руската инвазия в Украйна, тъй като поради своята неутрална позиция, често отказваха запитвания за експорт на оръжие на украинска територия, пише местната медия Blick.

Например швейцарците не позволиха на Дания да предаде на Киев бронирани бойни машини „Пираня“, които се произвеждат от швейцарската компания Mowag. А сега Германия не получава от Берн нужните боеприпаси за танковете „Гепард“.

Германия вече не иска да купува швейцарски боеприпаси. От гледна точка на Берлин - Берн вече не е надежден доставчик на оръжие, пише Доминик Айгенман – кореспондент на цюрихското издание Tages-Anzeigers в Берлин. Той цитира председателя на Комисията за отбрана в германския Бундестаг Мари-Агнес Щрак-Цимерман, според която „в днешния свят не може да се допусне такава пропаст във веригата на доставки“.

Всичко това ще се окаже доста болезнено за Швейцария, тъй като през последните 10 години Германия е най-големият купувач на нейните оръжия, плащайки общо 1,4 милиарда швейцарски франка (малко над 1,4 млрд. евро).

Но дори в самата Швейцария приложимото задължение за подписване на декларация за забрана на износа е спорно. Комисията по политиката на сигурност в горната камара на парламента вече разглежда възможността за облекчаване на това задължение. То обаче ще се прилага само за държави, които контролират износа на оръжие толкова строго, колкото Швейцария.

Облекчаването е по искане на председателя на либералната партия FDP Тиери Буркарт. "Ако заличим декларацията за забрана за реекспорт, Германия ще може да доставя боеприпаси на Украйна в бъдеще. Швейцария вече няма да участва в този процес", обясни той пред Blick. По този начин законът за неутралитета вече няма да бъде засегнат.

Днес Швейцария може да разрешава износ на оръжие само ако държавата получател се ангажира в декларация да не предава този материал на друга страна. Сега горната камара иска да проучи "дали държавите, които са ангажирани с нашите ценности и имат режим за контрол на износа, сравним с нашия, могат да се откажат от такава декларация".

Герхард Пфистер от центристката партия също иска облекчение относно процеса по износ на оръжия. Според него дори не е нужна промяна в закона, а само уточнение, че оръжия за Украйна ще значат „защита на интересите на страната“.

ОЩЕ: Подигравки дори от канал на ЧВК Вагнер за ударите по руски военни летища

България ще обучава бойни санитари от Украйна като част от военната подкрепа

Министерството на отбраната е внесло предложението за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна в Народното събран...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 05.02....
Зеленски: 1762 украинци са избягали...
Германия може да прати 160 танка...
Руски пенсионер опита да запали...
В Русия може да обявят антиваксърите...
Мецола: Борбата с рака е битка,...
Захарова се присмя на Макрон заради...
ООН: 40% от смъртните случаи на...
Простреляха руски пропагандист,...
Хакери прекъснаха брифинг на...
Удар срещу предприятие, строило...
Португалия също ще изпрати танкове...

Последни новини