Швейцария одобри доставките на оръжие за Украйна, но с условие

4369
Швейцария одобри доставките на оръжие за Украйна, но с условие
Снимка: iStock

Швейцария разреши доставката на части за военна техника за Украйна, след като на няколко пъти отказваше да го стори, позовавайки се на политиката си на военен неутралитет. Това обаче няма да става пряко, а чрез трети страни, съобщи Швейцарският федерален съвет в официалния си сайт.

Швейцария разреши доставката на части за военна техника за Украйна, след като на няколко пъти отказваше да го стори, позовавайки се на политиката си на военен неутралитет.
, съобщи сайта на Швейцарския федерален съвет. "Швейцария не счита за противоречащо на нейния неутрален статут доставката на оръжейни компоненти и резервни части на европейски компании с последващо използване на оръжия, произведени от тях в Украйна", е позицията на Берн.
Решението е ключово във военните доставки за Украйна, тъй като засяга изпращането на бронетранспортьори и боеприпаси. 
Германия искаше да прехвърли на Украйна 12,4 хиляди единици швейцарски 35-мм боеприпаси за самоходни зенитни оръдия Gepard и бронетранспортьори Piranha III, които първоначално бяха закупени от Дания и съхранявани в Германия, след като бяха изведени от експлоатация. Това обаче не се случваше, тъй като част от компонентите са произведени в Швейцария. „Според Закона за военната техника заявките за износ на военна техника не могат да бъдат удовлетворени, ако страната получател е въвлечена в международен въоръжен конфликт. Русия и Украйна са замесени в такъв конфликт“, се казваше в изявление на швейцарското правителство и поради тази причина то отказваше да даде съгласие на Дания и Германия да доставят на Украйна бронетранспортьорите и боеприпасите за Gepard.Швейцария разреши доставката на части за военна техника за Украйна, след като на няколко пъти отказваше да го стори, позовавайки се на политиката си на военен неутралитет. Това обаче няма да става пряко, а чрез трети страни, съобщи Швейцарският федерален съвет в официалния си сайт.

"Швейцария не счита за противоречащо на нейния неутрален статут доставката на оръжейни компоненти и резервни части на европейски компании с последващо използване на оръжия, произведени от тях в Украйна", гласи позицията на Берн. Решението е ключово във военните доставки за Украйна, тъй като засяга изпращането на бронетранспортьори и боеприпаси. 

И Швейцария преосмисля неутралитета заради Русия, засилва връзките с НАТО

Прословутият неутрален статут на Швейцария е на път да се изправи срещу най-големия си тест от десетилетия насам. Министерството на отб...

Германия искаше да прехвърли на Украйна 12,4 хиляди единици швейцарски 35-мм боеприпаси за самоходни зенитни оръдия Gepard и бронетранспортьори Piranha III - те първоначално бяха закупени от Дания и съхранявани в Германия, след като бяха изведени от експлоатация. Този ход обаче беше блокиран от Берн, тъй като част от компонентите са произведени в Швейцария.

„Според Закона за военната техника заявките за износ на военна техника не могат да бъдат удовлетворени, ако страната получател е въвлечена в международен въоръжен конфликт. Русия и Украйна са замесени в такъв конфликт“, се казваше в изявление на швейцарското правителство и поради тази причина то отказваше да даде съгласие на Дания и Германия да доставят на Украйна бронетранспортьорите и боеприпасите за Gepard.

На 3 юни Федералният съвет обаче взе решение по въпроса за разрешаване на трансфера на швейцарски военни материали от трети страни към Украйна и за износа на военни материали под формата на отделни части за европейски отбранителни компании.

"Въз основа на критериите за износ, описани в Закона за военните материали, и на принципа на равно третиране съгласно закона за неутралитета Швейцария не може да одобри искания за трансфер на военни материали, произведени в Швейцария, за Украйна. Въпреки това доставките на военни материали под формата на отделни части все още могат да бъдат извършвани към европейски отбранителни компании, дори ако тези части или пакети ще бъдат използвани за производството на военни материали в чужбина, които по-късно могат да бъдат трансферирани към Украйна", гласи съобщението на Федералния съвет в Берн.

Западната артилерия обръща войната в Украйна заради обсега си

"Артилерийската пот спасява кръвта на пехотата". Не напразно украинските военни често изричат тази поговорка. Изминаха седмици, откакт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа