Advance: Как капитализмът подчини науката и медицината

9212
Advance: Как капитализмът подчини науката и медицината
Снимка: iStock

През последните месеци във връзка с пандемията, мнозина се осланят на науката, говорят за необходимостта да ѝ се вярва и подчертават нейната важност. Това, разбира се, е много важно, но преди всичко трябва да дадем определение на думата "наука" и да разберем каква точно наука имаме предвид. Защото да се казва: "Трябва да се доверяваме на науката", имайки предвид "корпоративната наука" е все едно да кажем: "Трябва да вярваме на едрия капитал", нали тези две понятия са свързани, а по-точно - едното включва другото и напълно го подчинява.

Научните изследвания днес често са невъзможни, защото не са рентабилни, пише в своя статия журналистът Д. Мариянович от хърватското издание Advance, чиято статия представяме със съкращения и без редакторска намеса.

Кога ще свърши пандемията?

Кога ще свърши пандемията? Има ли конкретни признаци, които ще позволят да се каже, че тя действително останала зад нас? Ясен отгово...

Фундаменталната наука има хроничен недостиг на ресурси. Научните изследвания, от които днес или утре може да зависи животът на Земята, не се провеждат изобщо, ако не съществува основният капиталистически интерес - доходът, науката стагнира и регресира.

Не трябва да се забравя, че университетите са съществували и преди епохата на капитализма и е имало времена, когато те са се противопоставяли на диктата на капиталистическия пазар, борейки се за истина и знания, а не за печалба. Но капитализмът е неумолимо явление, което помита всичко и рано или късно свежда всичко до основния интерес - печалбата.

Днес университетите са длъжни да се подчиняват все повече на диктата на пазара и да се съобразяват с условията на конкуренцията. Те се впускат в гонитбата за максимална печалба. Академичните структури линеят без финансиране, тъй като (особено в развитите капиталистически страни) не могат да разчитат на държавно финансиране и им се налага да се съобразяват с правилата на частния сектор.

Независимо от грандиозните заявления, капитализмът стана изключително вреден за науката, твърди журналистът Д. Мариянович и обяснява в какво се изразява това.

Първо, налице е един прост факт: много научни изследвания днес са елементарно нерентабилни и затова се игнорират, тъй като всичко, което не носи печалба се отхвърля. Това само по себе си е много лошо, но още по-лошо става, когато същинската научна работа се замества с търсене на изгодна алтернатива. Това търсене на печалба е много опасно.

От ИАЛ признаха: Ваксините срещу коронавируса не са изследвани в български лаборатории

От Actualno.com отправихме въпроси към Изпълнителната агенция по лекарствата към здравния министър по Закона за достъп до обществена ин...

Да се обърнем към медицината - антибиотиците са идеалният пример. Тези лекарства се ползват за лечение на бактериални заболявания, но могат да бъдат ефективни, ако се ползват рядко, в особени случаи и дори тогава тяхната употреба е ограничена във времето.

Антибиотиците са грандиозно постижение на науката и изключително са помогнали на цивилизацията, но заради особеностите на използването им те просто са несъвместими с интересите на капитализма. За тази цел антибиотиците започват да се изписват прекалено често и светът вече се сблъска с друг проблем - резистентността, а това е катастрофално. Работата е там, че заради ниската си рентабилност антибиотиците почти не се изследват. Ситуацията е тревожна, защото бактериите еволюират и стават устойчиви към съществуващите антибиотици.

Рискът от бактериална еволюция, която би направила антибиотиците много по-малко ефективни е "главна опасност за здравето на хората днес", според Световната здравна организация. Ако бактериите изработят устойчивост към антибиотиците, както се казва в доклада на СЗО от 2019 година, съвременната медицина ще бъде върната във времената, когато хората са се страхували от най-леките инфекции и дори незначителните операции са представлявали риск за живота.

Ситуацията е абсурдна и трагична, тъй като най-големите фармацевтични компании изискват пари от държавите за своите изследвания. Но защо, ако те са толкова печеливши. Да, компаниите печелят много, но по-голямата част от своите приходи не влагат в изследвания, а за изкупуване на собствените си акции и възнаграждения за акционерите, твърди още Advance.

Днес ролята на държавата се ограничава с подкрепата на капитализма и това се вижда най-добре на примера на науката. Държавата е длъжна да отдели пари за научни изследвания, но защо тогава едно или друго нейно постижение не може да остане "държавно" - в собственост на народа, който е финансирал това постижение от джоба си? Защото днес системата е устроена различно. Важните научни постижения се предават заедно с лиценза на частни компании, които след това печелят големи пари, обяснява журналистът. 

Въпрос за милиарди - ЕК не назовава посредниците, договорили цените на ваксините срещу COVID

Европейската комисия отказва да разкрие имената на посредниците, които са договорили с фармакомпаниите цените на ваксините срещу COVID-...

Не че корпоративната наука не е способна на нищо, но тъй като нейната цел е печалбата няма как тя да печели доверие. Точно както хората не вярват на банките, застрахователните компании, телекомуникационните компании, които се опитват да убедят потребителя в "грижа" за него.

Научните изследвания дават своя максимум, когато в тях не е замесена заинтересоваността за печалба и когато не ограничена от краткосрочни цели. Не са малко хората, които забелязват, че в съвременния капитализъм всичко деградира: качеството на стоките (техника, автомобили, електроника), но и качеството на културата (музика, кино...). По същия начин деградира и науката, която страда и от битката на медиите за сензация ("Учените откриха защо кафето е полезно за вас!", "Учените изясниха защо кафето е вредно за вас!).

По време на настоящата пандемия фармацевтичните компании проявяват небивало усърдия в разработването на ваксини, нали? Всъщност, не. Първата ефективна ваксина срещу коронавирус "Спутник V" е разработена от руския изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея",  подчинен на министерството на здравеопазването на Руската федерация. С други думи това не е частна корпорация.  

Руската ваксина срещу коронавирус не се прилага в рамките на Европейския съюз и причината най-вероятно е в това, че големите играчи нямат нужда от конкуренция. И понеже американците са най-амбициозни, затова и европейската ваксина "AstraZeneca" бързо загуби популярност под напора на критиката.

Вероятно всички достъпни ваксини са с наистина високо качество, но част от обществеността винаги ще се отнася скептично, имайки предвид същата тази заинтересованост от печалба. Ако дадена корпорация търси печалба, тя е заинтересована да продаде колкото се може повече ваксини.

Френски учени за ваксините срещу КОВИД: Ние не сме "антиваксъри", ние сме "антиспайкъри"

Позиция на двама френски учени - Жан-Франсоа Лесгар, доктор по биохимия, и Жан-Пол Бурдино, университетски професор, доктор по микробио...

Какво да се прави? Науката и медицината са необходими за живота на човек и никога не трябва да се допуска те да бъдат оставени в "невидимите ръце на пазара." Създалата се ситуация е поразителна и човечеството трябва я промени. Обществото трябва да отделя на тези сфери голямо внимание и да ги държи под свой, т.е. под държавен контрол. 

Вероятно настоящата дълга и трудна пандемия способства за подобни промени, но за да се случат те е необходимо формирана и целенасочена съпротива срещу хаоса, който наблюдаваме в момента. За едрия капитал хаосът може и да е изгоден, тъй като това за него е линия на отбрана от недоволни граждани. Докато критичната маса не разбира какво трябва да промени и как, докато хората се страхуват да казват "национализация" и "държавна собственост", трудно може да се очаква прогрес. Но ако бездействието продължи, ще видим само сурова борба за печалба, а животът на хората и качеството на този живот ще бъдат само инструменти за постигането на печалба.

Pfizer, BioNTech, и Moderna печелят по 65 000 долара на минута

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Денков пред POLITICO: Русия ще се опита да възвърне влиянието си в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com