Амбицията на ЕС: Заграбеното от мафията да се ползва за добро

1742
Амбицията на ЕС: Заграбеното от мафията да се ползва за добро
Снимка: iStock

Италия е първата страна, която прие закон, позволяващ преотстъпването на земя за социални цели. Оттогава няколко други държави последваха този пример, предава Евронюз.

La Poesia прилича на обикновена италианска тратория. Бутилки сицилианско червено вино са подредени по тухлените стени, масите са отрупани със зехтин от Пулия, а класически гурме ястия като паста "аматричана" се сервират в керамични съдове, изработени на Амалфийското крайбрежие.

50 000 души отдадоха почит на жертвите на мафията в Милано

Два месеца след получилия силен медиен отзвук арест на укриващия се мафиот Матео Месина Денаро около 50 000 души излязоха вчера на демо...

Но докато ястията в този парижки ресторант имат точно такъв вкус, какъвто бихте очаквали, съставките, използвани за приготвянето им, имат необичаен произход: голяма част от продуктите са отгледани на земя в Италия, отнета от мафията.

"Искаме това да бъде нещо повече от ресторант. Това е гастрономическо, етично и културно място", казва Баптист Го, управител на La Poesia, който от откриването си през ноември 2022 г. е домакин и на музикални концерти, филмови прожекции и политически разговори.

La Poesia, която се снабдява с голяма част от храните и напитките си от италианската организация с нестопанска цел Libera Terra (Свободна земя), е част от разрастващото се движение в цяла Европа за възстановяване и повторно използване на земя и стоки, които някога са били притежание на организирани престъпни групи.

Макар че правителствата по света отдавна са въвели политики, позволяващи конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, държавата може да продаде само движими вещи като автомобили и бижута, докато земята, която трудно може да бъде преотстъпена по законов път, често остава неизползвана. Но през 1996 г. Италия прие новаторски закон, който позволява преотстъпването на земя за социални цели.

"Правителствата бяха съсредоточени върху продажбата на конфискувани стоки. Но все повече се наблюдава стремеж към повторно използване на земята и собствеността и към използването им в обществена полза. Италия наистина е пионер в това отношение", казва Татяна Джаноне, специалист по конфискувани активи в Libera, коалиция на гражданското общество, която проведе кампания за приемането на закона.

Месина Денаро не е бил единственият лидер на сицилианската мафия

Матео Месина Денаро, италианският мафиот, арестуван след 30 години бягство, "никога не е бил" единственият лидер на сицилианската мафия...

Център за лечение на наркомании, морско училище

Според доклад, публикуван през март от Libera, до момента над 19 000 имота са били конфискувани от групировки като сицилианската мафия, калабрийската Ндрангета и неаполитанската Камора, а в цялата страна има 991 нестопански организации, които изпълняват проекти за социално повторно използване. В Кастел Волтурно, близо до Неапол, кооператив произвежда моцарела; в Генуа организация с нестопанска цел управлява работилница за ремонт на велосипеди, а в Рим има заведение за джаз музика и много други примери.

Но все повече други европейски държави започват да прилагат социална повторна употреба на конфискуваното имущество. Според доклад на CHANCE, европейска мрежа на гражданското общество, цели 19 държави са го направили в някаква степен, включително Испания, Белгия, България, Румъния и Нидерландия. "Социалната и обществена повторна употреба на конфискувано имущество е една от най-важните политически и социални иновации през последните години", се казва в заключението на доклада.

Близо до Аликанте, Испания, вила, конфискувана от наркотрафикант, се е превърнала в център за лечение на наркомании. В нидерландския град Ротердам лодка, използвана някога за транспортиране на наркотици, сега е морско училище. Във Франция апартамент в Париж, конфискуван от скандален комарджия, сега се управлява от благотворителна организация за жертви на трафик. А в Румъния четири имота осигуряват временен подслон на уязвими хора.

На европейско равнище работата започна през 2013 г., когато Европейският парламент призова държавите членки да обмислят "модели за конфискация" на имущество, придобито от престъпна дейност, и насърчи "използването на имущество, придобито от престъпна дейност, за социални цели". След това, през май 2022 г., Европейската комисия представи предложение за нова директива, изискваща от държавите членки да "обмислят използването на конфискувано имущество за обществени или социални цели".

"Цялата мафиотска утайка е дошла в нашите градове": какво става в Турция?

След издирване с международна заповед за арест Желко Боянич бе заловен в Истанбул на четвърти ноември. Сърбинът е бил там с фалшив пасп...

"Все още има какво да се направи"

И все пак напредъкът е бавен. По данни на Европол, агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на правоприлагането в целия блок действат над 5000 организирани престъпни групи. Техните незаконни дейности генерират приблизително 110 милиарда евро годишно. Въпреки това през 2021 г. тя е установила, че само около 2% от тези приходи са замразени, а 1,1% са конфискувани.

Част от проблема се дължи на все по-трансграничния характер на организираната престъпност в Европа, което затруднява наказателното преследване от страна на властите. Около 7 от 10 престъпни организации в Европа действат в няколко държави. Но напредък в тази област беше постигнат през 2020 г., когато влезе в сила законодателство на Европейската комисия, позволяващо на държавите от ЕС да признават взаимно заповедите за конфискация.

Засега проекти като La Poesia помагат с по една вилица спагети да се отнеме властта от престъпните групи в цяла Европа и да се върне в ръцете на хората.

ОЩЕ: Арестуваха най-издирвания италиански мафиотски бос (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари