Армията на САЩ може би се е готвила за грешната война

5202
Армията на САЩ може би се е готвила за грешната война
Снимка: Getty Images / Guliver

На 7 февруари заместник-началникът на генералния щаб на армията на САЩ армейски генерал Даниел Алин заяви, че едва три от 58-те бойни бригади са достатъчно тренирани за бойно разполагане, обвинявайки бюджетните ограничения. Но, въпреки това не липсата на средства стои зад невъзможността на армията на САЩ да поддържа готови сили. По-скоро това е оставялата структура на армията, която е запазена от Втората световна война насам. За щастие модерното мислене и новата организация на армията могат да обърнат тенденцията – при това без необходимост бюджетът да се увеличава.

Само преди четири години началник-генералния щаб на армията ген. Рей Одиерно заяви, че САЩ имат едва две тренирани бригади, за което също обвини липсата на средства. Армията в никакъв случай не е с ограничени средства с годишния си бюджет от 148 млрд. долара.

Това е повече от целия бюджет за отбрана на Русия, Германия и Япония взети заедно. Не липсата на средства прави армията на САЩ недостатъчно готова. Причината се крие в начина, по който парите се изразходват и начина, по който службата е организирана. Русия и Китай са разбрали променящата се природа на войната и са изоставили формациите, родени през Втората световна война. В резултата армиите им се подобриха.

От 2010 г. руските сухопътни сили започнаха да елиминират дивизионната структура, която са използвали от Сталинградската битка в полза на по-малки и по-смъртоносни комбинирани бойни формации. Анализ на руската военна реформа в американското списание „Инфантри“ (Пехота) от миналата година предупреди, че „в Източна Европа Русия е разположила неочаквана версия на хибридни войски, които са интегрирани, синхронизирани и опустошително ефективни“.

Новите руски батальони „се характеризират като силно интегрирани, извънредно мощни и невероятно мобилни“, обясняват авторите, сочейки, че те са съставени от „танкова рота, три роти механизирана пехота, противотанкова рота, две или три батареи артилерия и две батареи ПВО“. По същия начин и китайските сухопътни сили са си реформирали формациите и са модернизирали своите военни доктрини.

Сухопътните сили на Китайската народноосвободителна армия са започнали да реорганизират основните си бойни формации преди повече от десетилетие, използвайки предимството в напредването на бойните технологии. Те са се отдръпнали от масите пехотинци към бронирани, мобилни и разнообразно въоръжени формации. Както руснаците, те са елиминирали дивизионната структура, заменяйки я с по-малки, по-смъртоносни и по-оцеляващи бойни групи. Министерството на отбраната на Китай трезво оценява тези тенденции и тяхното потенциално приложение.

Преди инвазията на Ирак през 2003 г. сухопътните сили на САЩ са запазили конвенционалния тренировъчен фокус и имаха ясно преимущество пред Русия и Китай. В годините след това преориентирането към тактиките за борба срещу терористите доведе до влошаване на конвенционалните бойни умения. Което е още по-важно – САЩ загубиха десетилетие, което можеше да се изразходва за модернизиране, реорганизиране и подобряване ан армията. Предимствата, които САЩ някога имаха пред Русия и Китай ерозираха. Ако не се направят промени, армията на САЩ може да изостане зад тях. За щастие на хоризонта има помощ.

През 2015 г. Законът за упълномощаване на националната отбраната създаде Национална комисия за бъдещето на армията , която трябва да извърши оценка за размера и структурата на бъдещата армия. Една от ключовите препоръки е „Конгресът да поиска то министъра на отбраната и от общото командване да извършат надзор над алтернативен дизайн на армията и оперативните ѝ концепции – включително и Разузнавателно-ударни групи (РУГ)“. Те ще са елемент от трансформационен модел на цялата армия, създаден от пенсионирания армейски генерал-полковник Дъглас МакГрегър.

РУГ ще представлява наброяваща 6000 души, въоръжена със всякакви оръжия и ефективна за всякакви операции бойна група, която „трябва да води промяната, използвайки нови, но доказани технологии в общ и интегриран оперативен контекст“, според концепцията на ген. МакГрегър. Сенатската комисия за въоръжените сили прие предложението от армейската комисии и през 2017 г. бе наредено създаването на офис на РУГ, който да моделира и да оцени ефективността на новата конструкция.

Тръмп подписа нов указ за миграцията, но пожали Ирак

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е подписал нов указ, с който налага 90-дневна забрана за достъп до САЩ на гражданите на 6 мюсюлмански с...

РУГ е организирана в рамките на подробна операционна конструкция, която комбинира маневреност, удар, разузнаване и възможности за поддържане. За разлика от настоящите армейски формации РУГ е самостоятелна организация, която е с разнообразно въоръжение, включително мобилно и бронирано, командвано от генерал една звезда, който има съществена поразително мощност и по-добри възможности за оцеляване пред настоящите бойни части.

Руснаците и китайците вече са започнали този тип реформиране. РУГ, попълнен и воден от добре тренирани американски войници има потенциала да установи сухопътните сили на САЩ отново като безспорната земна сила на света.

Далеч не е сигурно, че бюджетните ограничения върху армията ще бъдат вдигнати в скоро време и при всички случаи не изглежда, че армията ще получи бюджетния тласък, която желае. Ако САЩ искат повече от две-три от бойните си бригади готови за бой на постоянно равнище е време да се обърне сериозно внимание на РУГ и на по-широката армейска реформа.

Авторът Даниел. Л. Дейвис е бивш полковник от армията на САЩ, пенсиониран през 2015 г. след 21 години служба.

National Interest

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com