Bloomberg : Нито СССР, нито САЩ постигнаха нещо в Афганистан

4427
Bloomberg : Нито СССР, нито САЩ постигнаха нещо в Афганистан
Снимка: Getty Images/Guliver

Историята на двете нахлувания на свръхсили в Афганистан е история на прилики, които в крайна сметка заличават неоспоримите различия. Така започва анализът на Леонид Бершидски за Блумбърг, представен от агенция Фокус без редакторска намеса.

Когато Съветският съюз се подготви да напусне Афганистан през 1988 г., той рязко увеличи икономическата и военната помощ за правителството на Мохамад Наджибула, въпреки че Съветският съюз знаеше, че исканията за допълнителни оръжия често се диктуват от кражба, която се основава на силно завишен брой афганистанци войски. Михаил Горбачов и неговото Политбюро се чувстваха виновни за напускането на страната и искаха да компенсират своите "афганистански приятели", както официалните документи от онази епоха наричат Наджибула и неговия народ, за това, че ги оставиха лице в лице с яростта на обучена от САЩ, въоръжена и финансирана от Америка опозиция.

Горбачов също е осъзнавал необходимостта Съветите да зачитат някакво достойнство. „Той каза няколко пъти, че не можем просто да си вдигнем гащите и да избягаме като американците във Виетнам“, припомни неговият съветник по външната политика Анатолий Черняев през 2009 г.

След като решението вече беше взето, на Съветите отне повече от три години, за да си заминат. Когато предадоха военните си бази и техника, процедурата беше внимателно подготвена: новите местни собственици на това имущество получиха ремонтирани казарми и току-що простреляни оръжия. Всичко това беше придружено от подписването на съответните актове. Генерал Борис Громов, който ръководеше изтеглянето на войските, припомни в мемоарите си от 2019 г. „Ограничен контингент“ г., че когато гарнизонът в Джалалабад напуска казармата, леглата са спретнати. Дори под шкафовете имало чехли. Казармите разполагаха с цялото необходимо оборудване. Водоснабдяването работеше без прекъсване.

Талибаните: 85% от Афганистан е под наш контрол

Талибаните заявиха днес, че контролират 85% от Афганистан, след като завзеха ключови гранични пунктове с Иран и Туркменистан в обширна ...

Тъй като САЩ със сигурност ще се изтеглят от Афганистан през 2021 г., те се стремят да завършат изтеглянето на своите войски само няколко месеца след като президентът Джо Байдън взе това решение. Изглежда, че САЩ са много по-загрижени от Съветския съюз, американските оръжия да не попадат в ръцете на възможните нови господари на Афганистан. Затова американците унищожават военна техника. Част от това, което всъщност е оставено от американските войски, независимо дали умишлено или не, остава неизползваемо, като например коли и камиони, изоставени без ключове. Изглежда, че САЩ не се надяват на сложни церемонии за сбогуване, поне съдейки по недекларираното им нощно напускане от авиобазата Баграм - американците просто изключиха електричеството (и също прекъснаха водоснабдяването) и си тръгнаха.

И все пак, колкото повече оттеглянето на двете суперсили от Афганистан да изглежда различно, има толкова повече аналогии. Безупречният съветски военно градче в Джалалабад е разграбено няколко часа след напускането на руснаците и "цялото повече или по-малко ценно имущество - телевизори, аудио оборудване, климатици, мебели, дори войнишките легла - са продадени на градските пазари", пише Громов. Същото се случи и с американската авиобаза в Баграм, няколко минути след като американците си тръгнаха: мародери нахлуха в нея и разграбиха всичко ценно, което можеха да намерят.

Съветският съюз влезе в Афганистан, за да подкрепи държавен преврат, воден от афганистански „комунисти“ като част от експанзионистичната стратегия на Студената война. САЩ направиха това в опит да унищожат Ал Кайда след 11 септември. Може би това беше по-добро оправдание. Съветите загубиха около 15 000 души за по-малко от 10 години, американците (Пентагонът, заедно с частните военни компании) - по-малко от половината от този брой за два пъти по-дълъг период. СССР не постигна нищо, като влезе в афганистанската война - хвърлянето на ресурси в бездънната яма на конфликта само ускори края на комунистическата суперсила. Американците, които са похарчили зашеметяващите 2,26 трилиона долара за войната, могат да поемат разходите и поне са успели да пречупят Ал Кайда и да унищожат Осама бин Ладен, макар и не в самия Афганистан.

Но отново е трудно да се говори за разликите между двете кампании, когато приликите между тях са още по-силни. В началото на 1989 г., според Громов, „опозиция“ - универсален термин за различни ислямистки групи и корумпирани военачалници - контролира „207 от 290 региона на страната“. Броят на административните области в Афганистан е доста нестабилен и сега се съобщава, че днес талибаните контролират около една трета от "421 области и областни центрове" на страната. И този брой продължава да расте. По този начин и двете суперсили съзнателно оставят обсадени правителства и чувство на мрак и отчаяние в териториите, все още контролирани от тези правителства. Когато талибаните се превърнаха в "справедлива сила", зарекла е да прекрати междуособните борби между полевите командири и да вземе под контрол Кабул през 1996 г., техните лидери обесиха Наджибула, който отдавна беше загубил властта. Настоящото афганистанско ръководство, което си сътрудничи със САЩ, може да бъде изправено пред същата съдба, ако не успее да избяга.

И в двата случая Пакистан изигра критична роля в ограничаването на амбициите на суперсилите да сдържат ислямисткия радикализъм. Както бившият старши служител на ЦРУ Брус Ридел написа директно по-рано тази година за едно проучване на института Брукингс:

Повечето британски войски вече са вън от Афганистан

Повечето от останалите британски войски от мисията на НАТО в Афганистан, са напуснали, обяви днес премиерът Борис Джонсън, а останалите...

„Войната срещу талибаните не може да бъде спечелена, докато Пакистан осигурява убежище и безопасност, военно обучение, доставки на оръжие и финансова подкрепа за талибаните. Не можем да победим Пакистан, който е ядрена държава и има петото по големина население в света. "

През 1989 г. Пакистан беше страната, която наруши споразуменията за национално помирение в Афганистан, което послужи като основа за изтеглянето на съветските войски. Афганистански бунтовници, включително бойци, които в крайна сметка се присъединиха към талибаните, поддържаха бази в Пакистан и вербуваха афганистанци в пакистанските бежански лагери. Оръжия и пари също се стичаха от съседната държава към военните зони със съдействието на САЩ и западните им съюзници. Подобно на САЩ днес, Съветският съюз не беше готов за военна конфронтация с Пакистан.

С други думи, независимо от вашите ценности, независимо колко време сте прекарали в Афганистан и колко войници сте загубили, без значение дали сте победител или губещ в геополитически битки, вие оставяте след себе си поле за грабежи в Афганистан, слаб режим, който е прекалено зависим от вашата подкрепа и е малко вероятно да издържи дълго, корави местни бойци, които изгарят от чувство на отмъщение в продължение на години на жестоки трудности, и злонамерени пакистански генерали от другата страна на границата. Друга константа: процъфтяващата индустрия за наркотици в Афганистан, която нито Съветите, нито американците са успели да унищожат.

Тези дългосрочни обстоятелства са свързани не толкова със специалната магия на Афганистан, но с простия факт, че въпреки факта, че Съветите от 80-те и Америка през първите две десетилетия на този век са много различни един от друг, и двете сили влязоха в Афганистан с твърде малко прозорливост, прекалено високомерие и увереност, въпреки че още в самото начало знаеха, че не могат да останат дълго тук. И двете страни бяха уверени в своята превъзхождаща военна мощ и в своите превъзхождащи ценности. И двете намериха доказателства, че някои местни жители харесват това, което носят със себе си: всеки има своя собствена версия на светския прогресивизъм. И двете смятаха, че техните ценности могат да се вкоренят в Афганистан. Но никоя от тези сили не може да остане в Афганистан завинаги: колониализмът сега не работи в света. И Горбачов не беше по-готов да продължи афганистанското приключение, отколкото е Байдън. За никой от тях Афганистан не беше достоен да се придържа към него, особено предвид огромните човешки и финансови разходи.

За талибаните, както и за много различни афганистански бунтовнически групировки преди тях, цялата цел и смисъл е да останат в Афганистан завинаги. И през 1989 и през 2021 г. местните бойци вярват, че защитават страната си и начина си на живот. Може би талибаните могат да бъдат особено убедителни в това отношение. Ако няма къде да отидете, тогава каквото и да се случи, без значение каква цена трябва да платите по всяко време, можете да преживеете присъствието на суперсили тук. Мощна константа е ангажираността на бойците към тяхното местожителство и начин на живот. И това, както показва примерът с Афганистан, поражда други константи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари