Ердоган иска да се добере до ядрено оръжие с помощта на Пакистан

2547
Ердоган иска да се добере до ядрено оръжие с помощта на Пакистан
Снимка: Getty images/Guliver

Дали ще бъде спрян ракетно-ядреният „турски марш” на Ердоган? Под това заглавие аналитичният руски сайт vpoanalytics.com публикува текст (с позоваване на Zee News India) как Турция и Пакистан водят преговори на високо равнище за предаване на Анкара на ракетноядрени технологии.

Според индийското издание, ядрената тематика е обсъждана в края на декември на заседание на 15-та турско-пакистанска група за военен диалог на високо равнище. Военният министър на Пакистан генерал-лейтенант в оставка Миан Мухамад Хилал Акаром възглавявал пакистанската делегация, а турската е водена от заместник-началника на Генералния щаб на турската армия генерал Селджук Байрактароглу.

Пакистанските генерали се срещнали също така с турския военен министър Хулуси Акар и с главнокомандващия турската армия генерал Яшар Гюлер. Изданието предполага, че „срещата и обсъжданите въпроси в нея са само върхът на айсберга, доколкото това е само част от по-голям сценарий за обмен на ядрени и ракетни технологии между двете страни”.

Съобщава се, че Ердоган лично помолил главнокомандващия пакистанската армия генерал Баджву да сподели технологията на ядреното оръжие, за което е получено съгласие. Пакистанската делегация посетила турски отбранителни компании, включително Bakyar (производител на БПЛА), TAI, HAVELSAN и ASELSAN.

Състояла се също така среща с високопоставени функционери от турската армия, занимаващи се с производство на ракети и други авиационни технологии. В състава турската делегация били и шефът на президентското управление на турската отбранителна промишленост професор Исмаил Демир и генералният директор на Turkish Aerospace Limited (TAI) доктор Темил Котил.

Zee News Indiа също така съобщава за предаване неотдавна на турците китайски автоклав, използван при направата на двигатели за ракети с голяма далечина като пакистанската ракета „Шахин-ІІ”, способна да носи ядрени бойни глави.

Пакистан е в процес на бързо предаване на ракетни технологии на Турция, а негови учени помагат на Анкара да увеличава мощностите за производство на ракети, както и за повишаване на балистичните и ядрените възможности на турските ракетни сили. Турция вече разполага с няколко центрофуги за обогатяване на уран пакистанско производство.

Вече не е възможно да се спре предаването на пакистански ракетноядрени технологии на Турция, от което се възмущава Индия. Например САЩ и Израел така и не успяха да спрат ядрената програма на Иран. Още повече, че никой вече не може да спре превръщането на Турция, член на НАТО и най-успешната военна държава в Евразия през последното десетилетие, в неофициален член на ракетноядрения клуб на великите държави.

Както отбелязва телеграм-каналът MiddleEast, сега Турция е единствената от евразийските държави, която грамотно комбинира военните и другите икономически приоритети, усилвайки влиянието си както в съседните страни, така и в Близкия Изток като цяло.

Неоосманиските амбиции на Ердоган не висят във въздуха, а се базират на реални военни успехи и начало на строителство на система от военни бази извън пределите на турските граници.

Турски военен контингент от 30 хиляди души в Северен Кипър осигурява турско присъствие в Източното Средиземноморие. В Сирия има около 20 хиляди военни, в Северен Ирак са 2,5 хиляди.

Партизанската война в Анадола едва ли ще спре и поради това Турция не може напълно да контролира територията дори в своите международно признати граници.

Турция изглежда, че трайно се настани в Либия. За Ердоган не е важен само либийския нефт, но под турски контрол са взети огромни територии в Източното Средиземноморие с газови находища.

Руски спецназ разгромил в Сирия протурска банда

Сили на протурската групировка „Джейш ал-Насър” в утрото на 11 януари са унищожени от руски отряд за специални операции в д...

Анкара разполага с голяма военна база в африканската Сомалия. През 2019 г. Турция завърши изграждането на военна база в Катар, станала неин плацдарм в региона на Персийския залив.

Построяването на постоянна военна база в Азербайджан е въпрос само на време.

MiddleEast отбелязва, че турската военна експанзия е основно към зони с високо равнище на нестабилност и с „вакуумна” сила. Турция се опитва да използва усложнената ситуация в една или друга страна, за да „откъсне” късче от нея и да се закрепи макар и на малка територия. Засега нито на едно направление няма пълен контрол над ситуацията – заемат се плацдарми, но не достигат сили за по-нататъшно настъпление.

Турция сама никога през последните години не е могла да проведе успешни военни операции. А и не биха се решили, ако не е ефективната военнотехническа и концептуална подкрепа на още една възраждаща се империя – Британската, както и като цяло от страните на Запада. Според vpoanalytics.com, турската експанзия в Кавказкия район и в Централна Азия се ръководи от шефа на британското разузнаване МИ-6 Ричард Мур, личен приятел на Ердоган.

Твърде е вероятно получаването на ракетноядрени технологии само малко да промени руската стратегия по отношение на Турция – прякото воюване с член на НАТО по презумпция е невъзможно. Обратното също е валидно.

Неизвестни безпилотни самолети нанесли удари по турски постове в Северозападна Сирия

В Сирия северно от град Ел Баб в провинция Алепо неизвестни БПЛА нанесли удари по турски позиции, съобщи руското издание topwar.ru. Др...

Ядреното оръжие и ракетите с голяма далечина са нужни на Анкара по-скоро за издигане на нейния статус в очите на ислямския свят и е като допълнителен бонус в отношенията с външния свят.

Има ли възможност Ердоган да бъде спрян, задава въпрос коментатор в едно информационно издание, специализирано в регионална проблематика. Безусловно. Преди всичко трябва да се разбере, че „султанът” е като велосипедист, който трябва да е в непрекъснато движение, иначе ще загуби равновесие и ще падне. Всякакви несполуки или поражения могат да провокират подем на опозиционните настроения, преди всичко в най-големите градове на Турция, чието население като цяло не подкрепя ислямизацията на обществения живот на страната и агресивния външнополитически курс. През пролетта на 2019 г. на местните избори, провеждани веднъж на 5 г. в 81 района, включително в Анкара и най-големите градове на страната, ердогановата Партия на справедливостта и развитието претърпя поражение в ключовите градове Анкара, Истанбул и Измир.

Уязвимост за неоосманисткия курс на Ердоган е етническата нееднородност на страната, в която присъства извънредно многобройно население от не турски етнос. Слабо място на Ердоган може да се счита и армията, в чиито редове останаха още много противници на режима, независимо от масовите репресии и чистки след несполучливия военен преврат пред 2016 г.

След този опит за преврат, за който са подозирани американците, никой външен субект не се е опитвал да дестабилизира турския социум. Но тази ситуация може и да се промени, ако „вътрешният компас”на Ердоган не му подскаже границата, която той не трябва да пресича в никакъв случай. Според vpoanalytics.com е възможно това да се случи, ако Турция сериозно се опита да стане ядрена държава.

Превод и редакция: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари