Гладни сме - Ливанският протест срещу икономическата криза

1698
Гладни сме - Ливанският протест срещу икономическата криза
Снимка: Getty

Възмутени протестиращи се върнаха във вторник по улиците на ливанската столица, блокирайки пътища с горящи гуми и контейнери за боклук. През това време валутата продължи да се срива като достигна най-ниските си нива и финансовата криза в страната се засили, пише „Сабах”.

Протестите се възобновиха след няколко дни на относително спокойствие, докато ливанският паунд продължи да се пада, като се срина до ново дъно от 15 000 за 1 щатски долар на черния пазар.

"Къде са хората? Слезте долу, гладни сме, писна ни!" – скандира един от протестиращите Ахмад Шуман, разочарован от малкия брой хора, участващи в демонстрациите.

В друг квартал в Бейрут малки групи млади мъже, някои от които със скутери, засипват витрините на магазините с камъни и призовават собствениците да затворят в опит за разширяване на общественото възмущение.

Шофьорите се наредиха панически на опашка пред бензиностанциите, страхувайки се от повишаване на цените. Полицията обиколи някои бензиностанции в южната част на Ливан, за да се увери, че никой не трупа запаси от гориво в очакване на повишаване на цените.

Ливанците на бунт срещу пандемията и глада

Полицията и членове на ливанската армия се опитват да спрат бунтовете, избухнали в няколко града на страната, съобщава ТАСС. Според оче...

Валутата е изгубила 90% от стойността си от октомври 2019 г., когато избухнаха антиправителствените протести, включително над 25% само през последните няколко седмици. Инфлацията и цените на основните стоки скочиха рязко в страната, която внася над 80% от основните си стоки.

Междувременно политиците отказаха да работят заедно за съставяне на ново правителство, което да приложи реформите, необходими за извеждането на нацията от кризата.

Крахът на валутата тласна повече от половината население в бедност. Валутните резерви се изчерпват и пораждат опасения, че централната банка на Ливан няма да може да финансира през следващите седмици субсидии за някои основни суровини, включително гориво.

Депутатите одобриха 200 милиона долара помощ от свиващите се резерви на централната банка за електрическата компания на Ливан. Прехвърлянето трябва да покрие покупките на гориво за следващите няколко седмици, за да се предотврати потъването на страната в тъмнина.

Кризата представлява най-сериозната заплаха за стабилността на Ливан след гражданската война 1975-90. Миналата седмица френският външен министър предупреди, че Ливан изчерпва времето си преди да изпадне в тотален колапс, обвинявайки категорично за това лидерите на страната, чийто отказ да се съберат за съставяне на правителство изостри кризата.

Пълен локдаун в Ливан за 11 дни, затварят и супермаркетите

Денонощен комендантски час влезе в сила в Ливан от полунощ и ще действа до 25 януари, предадоха "Ройтерс" и ТАСС. Затваряйки страната з...

Заместник-говорителят на Държавния департамент на САЩ Джалина Портър заяви , че САЩ са загрижени от събитията в Ливан и очевидното бездействие на ръководството на страната, изправена пред множество продължаващи кризи.

"Политическите лидери на Ливан трябва да оставят настрана своите партийни пристрастия и да сформират правителство, което бързо да приложи критични и отдавна необходими реформи, да възстанови доверието на инвеститорите и да спаси икономиката на страната", каза тя.

Правителството на Ливан подаде оставка през август след силната експлозия в пристанището в Бейрут, при която загинаха 211 души, повече от 6000 бяха ранени и бяха нанесени щети на цели квартали в столицата.

До момента разногласията между президента Мишел Аун, който е съюзник на „Хизбула“, и номинирания за министър-председател Саад Харири, който се противопоставя на тази групировка, забавиха формирането на кабинет. Харири беше избран за поста през октомври.

Още: Ливанците на бунт срещу пандемията и глада 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com