Големите политически лидери заложиха на оръжията и се провалиха с COVID-19

4364
Големите политически лидери заложиха на оръжията и се провалиха с COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Пандемията от COVID-19 (коронавирус) показва, че сме сбъркали приоритетите си по отношение на сигурността. В крайна сметка вирусните огнища не могат да бъдат ограничени от военна сила. Дойде време за преосмисляне на концепциите ни, пише в авторски текст на Deutsche Welle.

Запазването на безопасността на гражданите е най-голямата отговорност на всяка държава. Гражданите могат да се наслаждават на свободен и достоен живот само когато са защитени. И икономическият просперитет също зависи от запазването на сигурността на всички. Но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Продължаващата пандемия от коронавирус показва колко добре или всъщност лошо различните страни държат под контрол и управляват това огнище. И по-важното - колко подготвени бяха за такава криза.

Най-малко 97 компании по света търсят ваксина срещу коронавируса

В момента в света най-малко 97 компании и изследователски институции работят независимо върху ваксини срещу коронавируса SARS-CoV-2. То...

Много експерти казват, че никой не е могъл да го предвиди. Но от 2003 г. сме свидетели на вирусни епидемии: на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), на свинския грип, на MERS, ебола и вируса Зика. С други думи правителствата имаха достатъчно време да се подготвят за възможността за възникване на пандемия. Обаче лидерите в Северното полукълбо сбъркаха приоритетите си, инвестирайки милиарди в оръжие, вместо да подготвят спешните медицински служби за потенциален сценарий за действие при бедствия.

Резултатът е следният: мощни армии и слабофинансирани системи за здравеопазване.

Танкове, изтребители и самолетоносачи - където много членове на екипажите се разболяха от коронавируса - са безполезни срещу пандемия. И най-мощната армия в света просто няма как да ни опази. Тъкмо обратното - увеличените разходи за отбрана често водят до това, че държавите отклоняват парите от здравните системи, от инфраструктурни проекти и мерки за опазване на околната среда.

Това е сантиментално заключение, повтаряно от бившия президент на САЩ генерал Дуайт Д. Айзенхауер, който през 1953 г., в първите дни на Студената война, каза: "Всеки пистолет, който е произведен, всеки пуснат в експлоатация военен кораб, всяка изстреляна ракета означават в крайна сметка кражба от тези, които гладуват и не могат да се хранят, от тези, на които им е студено и не могат да се облекат. Този свят на оръжия не харчи само пари. Харчи потта на работниците си, гения на своите учени и надеждите на децата си."

След атентатите на 11 септември САЩ увеличиха своите въоръжени сили, водейки война срещу радикални ислямисти в чужбина - реални и въображаеми. Сега, жертвите на бомбардировките в Кулите – близнаци може да изглеждат почти тривиални в сравнение с жертвите на пандемията, умиращи от COVID-19 в Съединените щати, да не говорим за останалата част от света.

Чили ще въведе паспорти за имунитет срещу коронавируса

Чили реши да издава сертификати на хора, които са се възстановили от коронавируса, предаде БГНЕС, позовавайки се на BBC. Световната зд...

Разбира се, всяка страна се нуждае от армия, за да защити своите граждани от външни атаки. А флотът на САЩ например играе ключова роля в осигуряването на глобални търговски пътища. Но САЩ и други държави не успяха да разпознаят най-големите заплахи за нашата безопасност: пандемии, изменение на климата и унищожаване на околната среда. Лидерите са подценили тези заплахи и все още го правят. Освен това настоящата пандемия може също да отприщи и гладни бунтове, особено в Африка и части от Азия.

За пореден път в САЩ има призиви да тръгнем по пътя на изолационизма – но вирусите и изменението на климата не признават националните граници. И протекционизмът също не помага много. Той вреди на експортната индустрия на страната, потиска икономическия растеж и в крайна сметка тласка хората към обедняване. Последствията могат да бъдат много по-лоши от самата вирусна епидемия.

Пандемията, пред която сме изправени, изясни в пълна степен колко глобализиран е нашият свят днес. Нещо, което се случва в далечни страни, може бързо да се разпространи и да засегне хората по целия свят.

Глобализацията е тук, за да остане. Това означава, че глобалната общност трябва да си сътрудничи. И за да работят за това, богатите страни, главно от Север и главно САЩ, трябва да поемат лидерството и да покажат, че са се научили от грешките си в миналото. Само тогава нашият свят може да стане по-безопасно място за човечеството.

Още: "Коронавирусът не затихва истински, но вече по света почва охлабване на мерки"

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 27 април

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари