Как коронавирусът влияе на политика

4393
Как коронавирусът влияе на политика
Снимка: Getty Images/Guliver

Четири месеца след избухването му в Ухан, Китай, коронавирусът продължава да тормози страните и народите, без признаци да се оттегля. Въпреки че пълната сила на пандемията все още не се усеща по целия свят, общественото внимание е загрижено за това как най-добре да се реагира. Тъй като обществата преминават към режим на социално дистанциране, вирусът ще оформи политиката по повече от един начин, пише турското англоезично издание Dailty Sabah в превода от агенция Фокус.

Смущенията, причинени от пандемията, дават плодородна почва за пренастройка на политическия живот. Всъщност политическите съдби на много лидери и държави могат да бъдат подобрени или да бъде намалено влиянието им в следващите седмици и месеци. Ето пет начина, по които коронавирусът оформя политиката:

Разширяване на изпълнителните правомощия

Изправени пред тежки кризи, държавите реагират чрез разширяване правомощията и авторитета на централната власт. Конвенционалният начин на провеждане на политиката дава възможност на изпълнителната власт да стъпи напред с широки правомощия. В тези случаи ръководителите ще виждат позициите си укрепени и ролята им засилена. Изменението на конституциите за овластяване на централните правителства е по-приемливо в условията на криза.

ЕК настоява страните-членки да удължат забраните за пътувания до 15 май

Европейската комисия призова държавите-членки на ЕС да удължат забраните за несъществени пътувания в безвизовата зона на блока най-малк...

Предизвикателство може да възникне в случаите, когато лидерите се разболеят от COVID-19 и са неработоспособни. Там, където линиите на политическа приемственост са неясни, борбите за власт могат да станат непредсказуеми.

Ролята на парламента

Разширяването на правомощията на изпълнителната власт върви успоредно с намаляващото влияние на законодателната власт. Настоящата пандемия усилва проблема, като прави самият акт на свикване на парламента риск за общественото здраве. Дори и с технологични възможности вземането на решения от големи съвещателни органи става неудобно.

Предизвикателството е сериозно, когато вземането на решения в парламента може да доведе до последствия . Нанси Скола от Politico наскоро изтъкна високия риск, който COVID-19 представлява пред законодателите в САЩ. Средната възраст на членовете на Камарата е 58 години. Сред членовете на Сената, тя е почти 63, а някои са на 80 и повече години. Преконфигурирането на това как ще работи Конгресът на САЩ на фона на кризата, остава приоритет. Дистанционното гласуване е възможен вариант.

В страни, в които политиците са се стремили да отрежат крилата на парламента, коронавирусът може да послужи като извинение за по-нататъшно консолидиране на властта.

Коронавирусът, стръвно претърсван за политически ниши

Едва ли най-голямото събитие от началото на века може да промени изконни политически навици. И тук, по повод коронавируса, те запазват ...

Роля на опозиционните партии

Както във времена на война или извънредно положение, опозиционните партии трябва да прекратят конвенционалната си политическа дейност. Обикновените политически занимания ще бъдат възприемани като злонамерено дребно партизанство. Изборът е да се преориентират като конструктивни партньори или да изберат незавидната задача да станат послушни. Някои опозиционни партии могат да се присъединят към правителствата на националното единство. Политиците, които стартираха нови политически проекти, трудно могат да очакват да получат много медийно внимание.

Влияние върху изборите

В момента социалното дистанциране остави политическите кампании и изборите в неясно бъдеще. След като митингите и обичайната политика са невъзможни, кандидатите се надпреварват да измислят смислени алтернативи. Електронното гласуване е от технологична гледна точка, докато гласуването по пощата остава опция.

Най-големи последствия от COVID-19, ще има за президентските избори в САЩ тази година. В първичните избори впечатляващото завръщане на бившия вицепрезидент Джо Байдън и почти непреодолимата му преднина минаха на заден план след избухването на пандемията. Остава да видим кога и как ще се проведе Демократическата национална конференция и как ще протекат изборите през ноември. Ако ситуацията продължи да се влошава до лятото и отговорът на администрацията на Тръмп се окаже ужасен, пандемията от коронавируса може да се окаже преждевременна есенна изненада за президента.

Какво ще се случи след Brexit и какво означава той за Великобритания?

Вече е факт - Великобритания напуска Европейския съюз до часове. В полунощ на 31 януари брюкселско време (1:00 часа българско време, 1 ...

По-малко обвързани с правила и норми и с по-малко ресурси в сравнение с САЩ, други държави могат просто да решат да отложат изборите, насрочени за следващите месеци.

Скандалите ще бъдат забравени

Тъй като пандемията се разпространява и оцеляването става основен приоритет, политическите скандали, доминиращи в новинарския цикъл преди няколко седмици, остават под линия. Делата за корупция, които бяха водещи заглавия на Балканите миналия месец, бяха до голяма степен забравени. Докато правителствените служители се справят с коронавируса, се появяват нови случаи на лошо управление и некомпетентност. Тези нови случаи затъмняват предишните политически скандали и корупция. Когато пандемията отстъпи, събитията от началото на тази година ще се разглеждат като принадлежащи към по-ранна ера.

Вирусът пренастройва социалните взаимодействия по начини, които по-рано никой не си е представял. Политиката няма да бъде пощадена.

СЗО: Рано е Европа да разхлабва мерките срещу коронавируса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Африка се превръща в театър на новата Студена война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com