Какво предвижда Конституцията, когато Тръмп се разболее

4392
Какво предвижда Конституцията, когато Тръмп се разболее
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът Доналд Тръмп е с положителен тест за COVID-19 и ще остане в болница.

Си Ен Ен напомня за предвидените в Конституцията правила в случай, че президентът се разболее и не е в състояние да изпълнява функциите си.

Когато Борис Джонсън, британският премиер, беше хоспитализиран с COVID-19 тази година, беше подчертано, че във Великобритания няма официална процедура за наследяване и бяха повдигнати сериозни въпроси за това, кой управлява страната. Джонсън помоли външния си секретар да бъде заместник, ако той е напълно неспособен.

В САЩ има конкретни насоки както в Конституцията, така и във федералния закон, които диктуват кой да поеме, ако Тръмп не може да изпълнява задълженията си. Първата стъпка в тези случаи е да се установи категорично, че президентът е неспособен. В този момент има много малко яснота.

Съгласно двадесет и петата поправка той може сам да вземе това решение и с писмо до Сената официално да предаде властта на вицепрезидента Майк Пенс. След това той ще управлява, докато Тръмп не информира Сената за завръщането си на власт.

„Президентът предава на председателя на Сената и на председателя на Камарата на представителите писмена декларация, че е неспособен да изпълнява правомощията и задълженията си и докато не предаде писмена декларация за противното, тези правомощия и задължения се изпълняват от вицепрезидента като изпълняващ длъжността президент “.

Роналд Рейгън направи това, когато му бяха отстранени ракови полипи от дебелото черво, а Джордж Буш го направи два пъти, когато му се наложи да направи колоноскопия. И в двата случая, когато президентите бяха под упойка, те предадоха властта за няколко часа, въпреки че Рейгън постави под въпрос дали това е предназначението на двадесет и петата поправка.

Репортерът на "Ню Йорк Таймс" Майк Шмит наскоро съобщи, че Пенс е бил готов временно да поеме правомощията на президентството през 2019 г., когато Тръмп е трябвало да се подложи на процедура, изискваща упойка в болница "Уолтър Рийд". За тази ситуация обаче се знае много малко и Белият дом внимава по отношение на детайлите.

В двадесет и петата поправка има още една клауза, която си струва да се разгледа. Ако президентът е неспособен до такава степен, че да не може да предаде временно властта, вицепрезидентът и мнозинството от кабинета могат да му я отнемат технически. Ако вицепрезидентът и мнозинството в кабинета нямат консенсус, мнозинство от Конгреса и Сената могат да гласуват за окончателното му отстраняване.

Тази клауза предвижда състояние на президента в кома или мозъчен инсулт.

Администрацията на Рейгън пише, но не подписва и не предава писма до Сената, които биха отстранили президента от власт, след атентата през 1981 г

Дуайт Айзенхауер, например, получава инфаркт, докато е президент през 1950 г. , но това се случва преди двадесет и петата поправка, така че тогава няма конституционно правило. Вместо това той постига споразумение с вицепрезидента Ричард Никсън за предаването на властта, предава БГНЕС.

Лекарят на Тръмп: Президентът се чувства добре, превантивно е в болница

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се чувства добре, каза Шон Конли, лекуващият лекар на държавния глава. "Президентът се чувства много д...

Другият момент, който трябва да се има предвид, е, че тъй като COVID-19 е проникнал в Белия дом, възможно е, макар и малко вероятно, вирусът да е зарадил различни членове на правителството. Тръмп е в тесен контакт с Пенс и с министъра на финансите Стивън Мнучин. Той е бил в контакт с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Кандидатът за Върховния съд, Ейми Кони Барет, работи в Белия дом и е била в Капитолия, за да се срещне със сенатори.

Законът за наследството на президента е закон, който е в сила от 1948 г. и установява много дълга наследствена линия за президентския пост.

Първият е председателят на Камарата на представителите, въпреки че той или тя ще трябва да подаде оставка от Конгреса. След това идва най-дълго служилият американски сенатор. Едва след това е кабинета.

И освен тази дълга линия, САЩ са разработили планове да поддържат правителството да функционира, което се нарича правителствена приемственост, предвид всякакви възможни ситуации.

Подробности за състоянието на Доналд Тръмп

Доналд Тръмп "има проблеми с дишането" и е "много уморен", съобщи високопоставен служител на Белия дом. Според съобщенията състоянието...

Служителят на Министерството на вътрешната сигурност на администрацията на Обама Джулиет Кайем заяви пред Си Ен Ен в петък, че хората не трябва да се притесняват, че правителството не функционира.

"Като се има предвид вероятността семейство Тръмп да бъде добре, биха отсъствали само няколко дни, мисля, че последиците ще бъдат повече политически, каза тя, отбелязвайки непредвидените обстоятелства в планирането на правителството.

„Системите са на място, очевидно работят. Вие сте нервни, защото е време да бъдете нервни, но по отношение на факта, че Тръмп не е президент, имаме планове за всякакви непредвидени обстоятелства, които могат да възникнат “, обясни тя.

Една непредвидена ситуация, която би била безпрецедентна в съвременността, е ако кандидатът за президент се разболее твърде много, за да води кампания.

Както Тръмп, така и неговият демократичен съперник Джо Байдън са в бюлетината. Хората вече гласуват по пощата и гласуват задочно и изборите ще преминат по план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари