Ключовите играчи, които могат да изведат Италия от кризата

2720
Ключовите играчи, които могат да изведат Италия от кризата
Снимка: iStock/Guliver

Най-новата политическа криза в Италия - държава, която има средно по около едно правителство годишно след Втората световна война – е пълна с предателства и манипулации, достойни за класическа италианска опера, пише американската агенция Bloomberg в материал, представен без редакторска намеса от агенция Фокус.

Последната администрация на „Движението 5 Звезди“ и антиимигрантската партия „Лига“ оцеля само 14 месеца, като се срина, когато лидерът на Лигата Матео Салвини оттегли подкрепата си за премиера Джузепе Конте.

С опита на Салвини за налагане на нови избори, които биха могли да го издигнат на премиерския пост, Конте подаде оставка във вторник. Той направи това само след като отправи жестоки критики към заместника си, седнал до него в Сената. Конте нарече Салвини безотговорен политически опортюнист.

Ето един поглед върху основните фигури, натоварени с опитите да се постигне някаква стабилност в силно задлъжнялата държава, поне временно.

Серджо Матарела

Държавният глава в Италия изпълнява основно церемониално длъжност, с изключение на моментите на политическа криза, когато президентът има широки правомощия да преговаря с политическите лидери за формиране на ново правителство, или за свикване на нови избори.

Роденият в Палермо Матарела влезе в политиката след убийството на по-големия си брат от мафията през 1980 г. Той имаше дълга кариера като депутат, като започна от вече несъществуващата партия Християн-демокрация, а по-късно и за Демократическата партия, или ДП. 78-годишният мъж започна консултации с партийните лидери, за да види дали може да бъде изкована нова администрация.

Той посочи, че ще приеме нова коалиция само ако почувства, че е достатъчно стабилно партньорство, за да остане на власт до следващите редовни избори през 2023 г. Според информацията на медиите, не е много вероятно Матарела да посегне извън политическата арена и да инсталира технократско правителство. Това вероятно означава, че ако Д5З и ДП не постигнат споразумение, шансовете на Салвини да вземе властта ще станат големи.

Бепе Грило

Д5З бе основано от бившия комик, който използва хумор и блог, за да канализира общественото възмущение от политическата корупция и некомпетентност. Той спечели известност, като каза пред публиката, че Parmalat SpA, голяма италианска млечна компания, е финансова къща от карти, обвинения, които се оказаха верни, когато компанията се срина в един от най-големите европейски банкрути през 2003-та. През 2009-та той основа Д5З и продължи атаките си срещу политическия и медиен естаблишмънт. Новото движение се обяви за директна демокрация, нейните членове гласуват на уебсайта на партията кандидатите и политическите предложения. Подкрепата бързо се увеличи, като партията постигна сериозни успеха на парламентарните избори и спечели контрола над градове, като Торино и Рим.

Матео Салвини настоява за предсрочни избори

Лидерът на партия „Лига” и вицепремиер на Италия Матео Салвини заяви, че продължава да настоява за извънредни избори В същ...

Фракцията премина от трън в очите на естаблишмънта до гръбнак на управляващата коалиция, когато спечели най-много гласове на изборите през 2018 година и формира съюз с „Лигата“. Подкрепата избледня, когато Салвини засили атаките си срещу имиграцията, които допринесоха за скока в подкрепата за Лигата. Грило се оттегли от ежедневната политика, но все още има влияние от кулоарите.

Луиджи ди Майо

От ранните привърженици на Грило, ди Майо бе избран в парламента през 2013 година и стана най-младият заместник-председател в Долната камара на италианския парламент на 26 години. Той бе избран за политически ръководител на Д5З и неин кандидат за министър-председател през 2017 година.

След като партията спечели най-много места на изборите през 2018 г., Ди Майо първоначално се опита да убеди ДП да влезе в коалиция и да зарови томахавката, след като нападаше яростно социалдемократите по време на предизборната кампания. Тази оферта се провали и Ди Майо се обърна към Лигата, в крайна сметка сключи сделка за споделяне на властта със Салвини, според която и двамата станаха вицепремиери.

Напрежението между Салвини и ди Майо беше очевидно от самото начало. С партиите си открито се сблъскваха по ключови политически въпроси, а популярността на Салвини все повече затъмнява популярността на Ди Майо, алиансът скоро става несъстоятелен.

Италия остана без правителство, премиерът подаде оставка

Италианският премиер Джузепе Конте подаде оставка. Конте обяви, че мандатът на правителството му приключва и че по-късно днес ще се оти...

Никола Цингарети

Цингарети стана лидер на ДП през март след период, през който партията, чиито корени са в италианската работническа класа, загуби подкрепата си, като нейните лоялисти преминаха към по-популистки сили, като Д5З и Лигата.

Председателят на регион Лацио, около Рим, Цингарети се бори да постави своя печат на партията и е принуден да се бори с амбициите на Матео Ренци, бившият премиер, който продължава да властва над много депутати от ДП. Цингарети обяви, че е готов да сложи лошата кръв с Д5З зад себе си. Такъв съюз би попречил на нови избори и би запазил Лигата, поне временно, извън властта.

Сделката също ще попречи на Салвини да има последната дума за избора на наследник на Матарела, чийто седемгодишен мандат приключва в началото на 2022 г. Докато двете страни биха могли да намерят някакво общо основание за увеличаване на пенсиите и подпомагане на работниците, изковаването на политическа програма, която е достатъчно сближена, за да не предизвика имплозия на коалицията, остава основно предизвикателство.

Матео Ренци

57% смятат, че правителството ще завърши мандата си, сочи проучване

Увеличава се делът на хората, смятащи че правителството ще изкара пълен мандат - 57% са на това мнение. Това сочи проучване на "Тренд" ...

Най-младият министър-председател на Италия на 39 години, Ренcи не спечели избори, но пое през 2014 г., след като свали Енрико Лета във вътрешнопартийна борба.

Бившият кмет на Флоренция се смяташе за ново лице, което ще води политика в полза на свободния пазар и ще разшири популярността на ДП сред центристите и бизнес класата. Той получи прякора „булдозера“ заради желанието си да замени политическия естаблишмънт на Италия. Но той не успя да реализира плана си за намаляване на правомощията на Сената, чрез което да улесни приемането на нови закони и подаде оставка през 2016 година, след като загуби референдум по този въпрос.

Ренци продължава да има подкрепа сред редица реформистки настроени депутати на ДП, въпреки че е гледан с подозрение от фигури, като Цингарели, особено заради ролята му за свалянето на Лета. Независимо от това, да задържи Ренци на негова страна ще е жизнено важно за Цингарели, ако иска да постигне каквато и да е сделка с Ди Майо.

Други

Има много други фигури, които трябва да се наблюдават в хода на последното действие на продължаващата политическа драма в Италия. Тъй като Цингарети настоява, че Конте не може повече да служи като премиер, двете партии се оглеждат за приемливи кандидати. Едно от имената, които обиколи медиите, е Марта Картабия, заместник-председател на Конституционния съд на Италия, която може да стане първият премиер жена на Италия. Роберто Рико, от Д5З, председател на долната камара на парламента, също бе обявен за възможен кандидат за поста министър-председател.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари