X
 
 

Матео Салвини настоява за предсрочни избори

1365 0
photo of Матео Салвини настоява за предсрочни избори
Снимка: Getty Images/Guliver
Лидерът на партия „Лига” и вицепремиер на Италия Матео Салвини заяви, че продължава да настоява за извънредни избори В същото време той даде да се разбере, че е готов да възобнови работата на правителството в рамките на коалицията с „Движение пет звезди” (ДПЗ), съобщава РИА Новости.

„Италия не може да има правителство с диаметрално противоположни позиции, затова и заявихме, че натрупването на твърде много „не” доведе до края на сегашното правителство”, заяви Салвини след консултациите си при президента Серджо Матарела.

Мигранти скачат от кораб във водата в опит да достигнат Италия

Положението със спасителния кораб „Open Arms” излезе извън контрол, след като част от мигрантите скочиха във водата и се оп...

Едновременно с това лидерът на „Лига” сподели, че е получил положителни сигнали от бившия си коалиционен партньор ДПЗ за продължаване работата на това правителство. Салвини заяви, че може да се помисли как от много „не” да се получи „да” и да се подобри съставът на „отбора” (правителството) и програмата му.

„Ако е налице желание да се рестартира държавата, „Лига” има готовност за това без предварителни условия”, заяви вицепремиерът.

Останалите десни политически формации, които проведоха консултации при президента, се изказаха в подкрепа на предсрочни избори.

Партията на бившия премиер Силвио Берлускони „Форца Италия” се обяви за формиране на ново парламентарно мнозинство, в чиято основа да застанат дясноцентристките „Лига”, „Форца Италия” и „Братя на Италия”. В случай, че това не бъде осъществено, призова за провеждане на предсрочни избори.

Напрежение между военното и вътрешното министерство в Италия заради мигранти

Италианският министър на отбраната блокира нов указ на крайно десния министър на вътрешните работи Матео Салвини за забрана на спасител...

Идеята на бившия министър-председател не съвпада с общия брой на мандатите на трите партии. След изборите през март 2018 година дясноцентристката коалиция получи 37% от гласовете, което се оказа недостатъчно за формиране на парламентарно мнозинство. Тогава „Лига” напусна своите бивши съюзници и се коалира с ДПЗ.

Категорично в подкрепа на предсрочни избори се изказва партията „Братя на Италия”. Според лидера й Джорджия Мелони, гласуването би било „единствен възможен изход, който зачита Италия, нейния народ и конституция”.

Политическата криза в Италия започна на 8 август, когато Салвини уведоми министър-председателя Джузепе Конте, че заради сериозни разногласия в управляващата коалиция тя практически е престанала да съществува. Преди два дни премиерът връчи оставката си на президента на страната, след което държавният глава започна консултации в търсене на изход от кризата.

Президентът трябва да определи дали са налице условия за сформиране на управляващо мнозинство в парламента. В противен случай може да предложи създаването на служебен кабинет до провеждането на нови избори. Съгласно италианската конституция, президентът е този, който има право да разпусне парламента и да насрочи избори.

Салвини иска преразглеждане на доходите на гражданите в Италия

Вицепремиерът на Италия Матео Салвини заяви, че схемата на доходите на гражданите, въведена по-рано тази година, ще бъде преразгледана,...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители