Кое е общото между Чернобил и катастрофите с Boeing 737 Max?

9305
Кое е общото между Чернобил и катастрофите с Boeing 737 Max?
Снимка: Getty Images/Guliver

"Може би си мислите, че е възможно да се наслаждавате на сериала за Чернобил без да намесвате политиката, но не - през 2019 година това не е възможност. Някои неща в сериала са измислени и опростени, но в него е показан животът в СССР и съветската бюрокрация в действие." Така започва своята статия журналистът Даниел Дрезнер за Washington Post.

"Какво отношение има това към съвременната политика? Морган Гстатлер от The Hill предлага не лошо кратко обяснение. Всичко започва, когато писателят Стивън Кинг написа в своя Twitter акаунт: "Не е възможно да гледаш "Чернобил" без да си помислиш за Доналд Тръмп. Както и онези, които осъществяват ръководството на този злощастен руски атомен реактор, той се явява човека с с посредствени умствени способности, отговарящ за велика държава - икономическа, глобална, от която нищо не разбира."

Историческото минало - между Северна Македония и другите наоколо

Как Република Северна Македония ще чества своето историческо минало - на този въпрос прави опит да отговори анализаторът д-р Стефан Поц...

Консервативният коментатор Дан Бонгино парира Кинг, заявявайки, че писателят сравнява различни неща: "Чернобил е провалът на социализма (при който правителството контролира средствата за производство) и тази система е пряко противоположна на политиката на Тръмп, насочена към намаляването на вмешателството на държавата в икономиката и намаляването на данъците."

Сценаристът на "Чернобил" Крейг Мейзин не се сдържа и отговори на Бонгино: "Чернобил е провалът на хората, чиято лоялност към неефективната управляваща партия (или страхът от нея) надделя над чувството им за порядъчност и здравият смисъл. Ти си старецът с бастуна. Ти просто се кланяш на портрета на друг човек." В изказването си Мейзин визира сцена от сериала, в която местните партийни чиновници провеждат съвещание в Припят в първите часове след взрива.

Твърдението на Бонгино (това не може да се случи тук, защото у нас има капитализъм) е удобна идеологична основа, но да се поддържа е нелепо. Ето какво написаха журналистите от The New York Times Джак Никъс, Натали Китроф, Дейвид Гелс и Джеймс Гланц в своя статия:

"Фаталните проблеми на самолета Boeing 737 Max може да бъдат обяснение с нарушения на последния етап на изработването на самолета, когато пилотите-изпитатели, инженерите и представителите на контролните органи не са били информирани за съществени и принципни новости в автоматизираната система, което в крайна сметка изигра роля в крушението на два самолета. Една година преди да бъде завършена работата по новия модел самолет, компанията Boeing модернизира автоматичната система и по този начин тя стана по-опасна. Ако изходната версия работеше с данни от два вида датчици, то в новата версия се използва само един датчик заради, което системата остава без критично важна защита. И в двата случая по време на злополучния полет пилотите са загубили контрол над самолета, тъй като няколко минути след излитането заради неверни показания на неизправния единствен датчик, самолетът започва да пикира. Пилотите не са успели да изведат самолета от това състояние и той рухва. Така загиват 346 души. Агенциите по авиационна безопасност в много страни спряха полетите с Boeing 737 Max.

Но по думите на много хора, участващи в създаването, изпитанията и утвърждаването на тази автоматична система, известна като MCAS, те не са съвсем разбрали в какво се състои промяната на системата. Настоящите и бивши сътрудници на компанията Boeing и Федералното управление на гражданската авиация на САЩ (FAA), които са разговаряли с журналистите от New York Times са заявили, че са смятали, че системата работи въз основа на данните на голям брой датчици и се включва рядко или изобщо не се включва. Основавайки се на тези погрешни предположения, мнозина са взели важни решения, повлияли на проектирането, сертифицирането и подготовката на пилотите.

Neue Zürcher Zeitung: Краят на германско-руския път в енергийна политика

Ролята на Европейската комисия (EК) като защитник на конкуренцията и диверсификацията на енергийния пазар на Общността определено се за...

Докато прокурорите и законодателите се опитват да съберат всички факти и да изяснят причината за катастрофите, настоящите и бивши сътрудници посочват единственото, станало фатално, решение - да се промени автоматичната система, което довежда до редица конструктивни грешки и недоглеждания от страна на контролните органи. Тъй като от Boeing са бързали да направят самолета, много от сътрудниците казват, че те не са осъзнали важността на взетото решение. По думите им при създаването на самолета е използван подход, при който всеки от тях се е занимавал с отделна, не голяма част от самолета. Така те не са имали пълна представа за критично важната и в крайна сметка опасна система.

Компанията също така е съкратила видовете огледи на системата, провеждани от контролните органи. Според три длъжностни лица от FAA компанията Boeing не е разкрила детайли за модернизацията на системата MCAS на специалистите по управление, които определят какво трябва да знаят пилотите при подготовката си. Когато от Boeing са помолили да премахнат описанието на системата от инструкцията за пилотите от FAA се съгласяват. Така повечето пилоти на Boeing 737 Max не са знаели за програмното осигуряване до първата катастрофа на самолета, случила се през октомври 2018 г."

Корпорацията Boeing е една от водещите в САЩ компании-производители, която има мощен стимул за поддържането на репутацията на бранда си и това, че се случи тази грешка, сочи, че неконтролируемият капитализъм едва ли е застрахован от катастрофи, свързани със сложни системи.

Гордото заявление на Бонино за това, че стремежът на Тръмп да намали намесата на държавата в управлението на икономиката няма никакво отношение към вероятността за възникване на авария, подобна на чернобилската, на практика не издържа проверката и е далече от истината. Не случайно администрацията на Тръмп не бързаше да спре полетите на Boeing 737 Max и го направи едва след като такова решение взеха няколко държави. Това е разбираемо, тъй като генералният директор на Boeing се обадил на Тръмп и го убедил да отложи решението за спиране на полетите на самолетите, нанасяйки вреда на репутацията на FAA в този процес.

Не съм уверен, че изявленията на Кинг и Мейзин за неспособността на Тръмп да се справи с подобна криза са верни. трябва да се отбележи, че администрацията на американския президент добре се справи с ликвидирането на последиците от няколко урагана през 2017 г. Дори в сегашната администрация има компетентни политически назначения. Освен това, когато се разрази скандалът с Boeing 737 Maх Тръмп все пак реши да обяви спиране на полетите на този вид самолети, обявявайки го в Twitter.

The Nation: Иранският конфликт може да предизвика Трета световна война

Докато в района на Персийския залив се засилват въоръжените противопоставяния, американските противоречия въвличат света в поредния кон...

Дори тази "клоунска" администрация се опитва да изглежда компетентна по въпросите за реагиране при природни или техногенни катастрофи.

Бих казал, че ключов фактор, смекчаващ последиците на катастрофа, подобна на чернобилската, в САЩ в епохата на Тръмп е съществуването на свободната преса. Президентът следи новините, както всеки друг. ако се появят съобщения за ядрена катастрофа или аналогична беда, Тръмп би признал необходимостта от предприемането на мерки.

Но всичко това не е гаранция, че федералните власти ще реагират компетентно на извънредна ситуация. Администрацията на Тръмп не съумя да предприеме съответните мерки по ликвидирането на последиците от урагана в Пуерто Рико, но президентът отказа да признае този факт. Така че е възможно, ако администрацията не се справи с организацията на действията в първите часове след възникването на извънредна ситуация, отказът на Тръмп да признае грешка да задълбочи влошаващата се ситуация.

Все пак вярвам малко повече в компетентността на федералното правителство на Тръмп, отколкото на съветското правителство от средата на 80-те години на миналия век. И това е най-приятното, което мога да кажа за сегашната администрация."

Превод: Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари