Коронавирусът лиши Турция от влиянието ѝ над ЕС

6054
Коронавирусът лиши Турция от влиянието ѝ над ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

На фона на разпространението на новия вид коронавирус, турските власти продължиха да изнудват Европейския съюз със заплахи, свързани със сирийските бежанци. В своя статия за британския вестник Financial Times външният министър Мевлют Чавушоглу повтори, че страната му вече не възнамерява да пуска бежанци от съседни държави на своя територия.

Междувременно бежанците остават една от най-уязвимите социални групи за COVID-19 и това затруднява всяка политическа манипулация, свързана тях, коментират от руското издание "Независимая газета", цитирани от агенция "Фокус".

ЕС не е направил нито една стъпка към разработването на решение на проблема с бежанците, смята Чавушоглу. „Девет години след началото на конфликта в Сирия, провинция Идлиб се превърна в новата Ивица Газа, където са изолирани 3,5 млн. души“, пише министърът.

„Зоната за деескалация, създадена от Москва и Анкара през 2018 г., беше подложена на мащабна военна офанзива от сирийското правителство с подкрепата на Руската федерация и Иран“. Чавушоглу отбеляза, че след неотдавнашното нападение срещу турската армия (от края на месец февруари, при което загинаха 36 турски военнослужещи, след въздушни удари на сирийските правителствени сили - бел. ред.) страната му е успяла да покаже „какво означава някой да атакува член на НАТО“. 

„Но преди да успеем да спрем настъплението в Идлиб и да постигнем прекратяване на военните действия, 1 млн. души пристигнаха в югоизточната част на НАТО и Европа“, казва Чавушоглу, като има предвид неговата страна. Той остро разкритикува Гърция, която приложи сурови мерки срещу бежанците, които се опитаха да пробият границата ѝ. 

„Гърция също прекрати незаконно приемането на молби за предоставяне на убежище“, отбелязва турският министър. "ООН излезе с критики към Атина, но ЕС не", посочва той. Чавушоглу също така призова ЕС да си сътрудничи с Турция в редица области.

1256 души са заразени с COVID-19 в Турция

Броят на идентифицираните пациенти с коронавирус в Турция нарасна за ден от 947 на 1256, смъртните случаи - от 21 на 30, каза министъръ...

„В годината, когато Brexit беше осъществен, ЕС още отдалечава от себе си единствената голяма европейска държава, която все още се стреми да стане негов член, и единствения отговорен играч, потвърждаващ думите си с дела. Това е най-голямата политическа безразсъдност в паметта на много поколения“, подчертава Чавушоглу.

Част от сирийците, бягащи от войната, продължават да са на сирийско-турската граница. „Турция вече не може да приема бежанци, както от Сирия, така и от други страни и вече няма да пречим да напуснат страната ни онези, които вече са в нея“, увери турският министър.

От думите му следва, че Анкара иска да принуди Брюксел да изпълни задълженията си по споразумението, сключено през 2016 г. - в разгара на тогавашната миграционна криза. Тогава Турция затвори границите си с ЕС за мигранти, а Брюксел обеща 6 млрд. евро в замяна на това. На Анкара също беше обещан безвизов режим, но прилагането на тази мярка беше отложено поради претенции към турското законодателство за недостатъчни мерки за борба с тероризма.

Междувременно Европейската комисия заяви, че временно е прекратила изпълнението на програмите за преселване на жителите на бежанските лагери в Гърция и Италия.  „При сегашните условия ние сме принудени да спрем процеса на преселване, по-специално на непридружени малолетни бежанци, поради значителното увеличаване на санитарните изисквания към страните членки във връзка с епидемията от коронавируса“, заяви неназован европейски служител пред ТАСС.

„Ние обаче провеждаме интензивни консултации със страните от общността, за да възобновим този процес възможно най-скоро, веднага щом ситуацията го позволява“.

Строги мерки: Турция забрани на хората над 65 години да излизат навън

Турция забрани на всички хора над 65-годишна възраст да излизат на улицата като мярка в безпрецедентната борба с коронавируса в странат...

Според експерта, пожелал анонимност, положението на границата между Турция и Гърция вече е напълно нормализирано.

Ситуацията с коронавируса направи невъзможна всяка миграция от Сирия. На 18 март турският вестник Daily Sabah съобщи, че властите в страната са забранили на цивилни лица да преминават през граничните пунктове по сирийската граница, съгласно заповед на Министерството на търговията. Това важи и за сирийските бежанци. На журналистите вече не е позволено да влизат в районите, заети от Турция по време на операция "Ефратски щит" и "Маслинова клонка" в северните райони на Сирия.

Експертът от Центъра за политически изследвания в Анкара Орхан Гафарли, отбеляза, че турското обществено мнение сега сериозно се опасява, че бежанците биха могли да разпространят новия коронавирус на територията на Турция. Според него има такива страхове не само за имигрантите от Сирия, но и за тези от Афганистан, които пристигат в страната през територията на Иран, който е много сериозно засегнат от пандемията. 

Турският експерт признава, че при безпрецедентното разпространение на COVID-19, заплахата от поредна миграционна криза губи своето значение като инструмент за политически натиск.

„Ситуацията е такава, че сега Европа има много по-легитимни причини да не пуска бежанци на своя територия“, каза Гафарли. „Това дава възможност на европейските държави да спрат потока от хора: те вече имат официална причина за това".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com