Мнение: Споразумението между Израел и ОАЕ заплашва най-много Иран и Китай

2936
Мнение: Споразумението между Израел и ОАЕ заплашва най-много Иран и Китай
Снимка: iStock/Guliver

Китай и Иран ще загубят от споразумение за пълна нормализация на отношенията между Израел и ОАЕ, заяви Робърт О'Брайън, помощник на президента по националната сигурност на САЩ, предаде БГНЕС.

Сделката между ОАЕ и Израел, според О'Брайън, ще промени състоянието на нещата в Близкия изток. Икономическите и културните връзки ще достигнат фантастично ниво.. Ще започнат значителни инвестиции. Това е невероятна сделка за нейните членове, каза той.

Иран залови кораб на ОАЕ, задържа екипажа

Иран съобщи, че е заловил кораб, регистриран в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и е задържал неговия екипаж, което се случва на фона ...

Най-големите губещи определено са Иран и Китай, каза О’Брайън. "Израелците ще получат нови източници на инвестиции извън САЩ и мисля, че ще има много сделки, които ще принудят китайците да излязат от израелския технологичен пазар. Освен това вярвам, че предстои засилване на сътрудничеството в областта на сигурността, което ще бъде изключително неблагоприятно за Иран", каза помощникът на американския президент Доналд Тръмп.

На 13 август Тръмп обяви, че Израел и ОАЕ са постигнали споразумение за пълната нормализация на двустранните отношения. Според споразуменията Израел ще спре разширяването на суверенитета си върху еврейските селища на Западния бряг на река Йордан, което е предвидено в американския план за уреждане на палестино-израелския конфликт. Делегациите от Израел и ОАЕ скоро могат да подпишат двустранни споразумения, включително за инвестиции, туризъм, сигурност, телекомуникации, технологии, енергетика, здравеопазване, култура, околна среда и взаимно установяване на посолства.

О'Брайън каза още, че САЩ разчитат на ново поколение палестински лидери, които да заместят сегашното палестинско ръководство.

Помощникът на президента на САЩ беше попитан дали Палестинската власт е в състояние да предприеме нови инициативи за уреждане на Близкия изток в светлината на споразумението за нормализиране на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Известно е, че Палестина обяви оттеглянето на своя посланик от ОАЕ и нарече решението за нормализиране на предателство и „унищожаване на арабската мирна инициатива“. О'Брайън изрази мнението, че младите палестинци, както и младите хора в останалия свят, искат да си осигурят жилище, да създадат семейство и да постигнат добро бъдеще. „Проблемът е в това старо ръководство, което е свързано с Организацията за освобождение на Палестина и споделя мисленето на марксистко-ленинската революционна борба от 50-те и 60-те години“, продължи той.

Първи видими признаци на напрежение в ОАЕ заради споразумението с Израел

Група активисти от Обединените арабски емирства (ОАЕ) се противопоставиха на споразумението за нормализиране на отношенията между Израе...

Имаме нужда от ново поколение по-млади палестински лидери, които искат прекрасно бъдеще за себе си, своите арабски братя и израелски съседи. Готови сме да им помогнем да постигнат това бъдеще и се надявам скоро да стиснат ръката ни за помощ, каза О'Брайън.

Той отговори положително на въпроса дали е възможно да се очакват в бъдеще нови споразумения, подобни на сключените между Израел и ОАЕ. „Вярвам, че ще има сделки, но без да се обвързва с изборния график “, обобщи помощникът на американския президент по националната сигурност.

На 28 януари президентът на САЩ Доналд Тръмп, заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху, обяви във Вашингтон ключовите разпоредби на така наречената „Сделка на века“ - план за мирно палестино-израелско споразумение, основано на взаимното признаване на двете държави. Вашингтон предлага неразривно да свърже палестинската територия, която се състои от ивицата Газа и Западния бряг на река Йордан, с високоскоростни транспортни връзки и да признае само част от Източен Йерусалим като столица на арабската държава (според Нетаняху говорим за предградието на Йерусалим Абу Дис). В същото време Доналд Тръмп нарече целия Йерусалим „неделима столица“ на Израел и обяви намерението на САЩ да признаят еврейските селища като израелска територия.

На 20 май палестинският президент Махмуд Абас в послание до руския президент Владимир Путин поиска да организира конференция в Москва по уреждането на палестино-израелския конфликт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари