На Турция й е рано да мечтае за собствен самолетоносач

5514
На Турция й е рано да мечтае за собствен самолетоносач
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че „самолетоносачът вече не е далечна мечта“ за страната. Да не би той да вярва, че страната му се е приближила до възможностите , които имат едва няколко държави на света? При близко разглеждане е нетрудно да се забележи, че под думата „самолетоносач“ турските политици и военни имат предвид нещо съвсем различно.

„Турция възнамерява да построи собствен самолетосач“, заяви в понеделник президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган. Тези платове бяха оповестени по време на пускането на вода на новия кораб на турския военноморски флот – корветата „Къналъада“. „Ние сме задължени да станем едни от лидерите в корабостроенето, а самолетоносачът вече не е далечна мечта за нас“, обнадежди съгражданите си турският президент. Какво ще представлява корабът, който Ердоган нарича „самолетоносач“?

Проектът „Анатолия“

Според откритите източници проектът се отличава крайно и от американските, и от британските, и от китайските, и от руските аналози.

Обсъждането на проекта на „самолетоносача“ се води в Турция от началото на века. Тогава проектът носеше друга название – „Левент“. През 2012 г. главният секретар на отбранителната промишленост на Турция Мурад Баяр заяви, че „страната приключва разработката на проекта“. Тогава турските медии съобщиха, че строителството на кораба ще отнеме пет години и ще струва 1,5 млрд. долара. Проектът предвиждаше, че на борда ще има осем хеликоптера и около хиляда души екипаж. Бе обявено, че корабът ще бъде построен през 2021 г.

В резултат в качество на проект бе приет вариант, предложен от испанската корабостроителна компания „Навантиа“, съвместно с която той и ще бъде построен. Церемонията по подписването на договора за проектирането и строителството на Кораба с компанията „Седеф“ премина по време на международното военноморско изложение IDEF 2015. Като основа за дадения проект бе взет самолетоносачът от испанския флот „Хуан Карлос I“.

Както сочат турските военни „Анатолия“ трябва да стане едновременно и универсален десантен кораб и самолетоносач. Планира се, че корабът ще има дължина от 232 метра, шинина от 32 метра и водоизместимост от повече от 26 хил. тона. За сравнение – единственият руски самолетоносач – тежкият авионосен крайцер „Адмирал Кузнецов“ има дължина по ватерлинията от 270 метра (и най-голяма дължина от 306 метра“ , най-голяма ширина 72 метра и пълна водоизместимост от 61,3 хил. тона.

За привеждането на съда в движение се планира поставянето на пет дизелови силови установки с предполагаема скорост 21 възела (39 км/ч.). За вдигането на самолетите ще се предвижда катапулт. Авиокрилото ще се съставя от 10 изтребителя F-35B и от 12 хеликоптера. Освен това като десантен съд той ще може да пренася около 94 танка и 700 военнослужещи, а също така ще бъде снабден с лазарет с 34 койки.

Иначе казано, когато турският президент и военни наричат „Анатолия“ самолетоносач, те меко казано, увъртат. Корабите от подобен тип, с каквито планират да засилят турския флот, не трябва да се сравняват нито с американските самолетоносачи „Джералд Форд“ или „Нимиц“, нито с руския тежък авионосен крайцер „Адмирал Кузнецов“ .

ВМС на САЩ разполагат с няколко кораба подобен клас: универсални десантни кораби и десантно-хеликоптерни кораби, на които могат да се базират щурмови изтребители с вертикално излитане „Хариер“. Пентагонът не смята подобни кораби за самолетоносачи. Изтребителите-бомбардировачи F35B, които се планират да бъдат разположени на турския „самолетоносач“, също се отнасят към самолетите с кратко излитане и вертикално кацане.

Строителството на истински самолетоносач в Турция, доколкото може да се разбере, дори не е обсъжда. То не е мъдро – трудно е да си представим какви точно задачи може да изпълнява в интересите на Анкара толкова голям, толкова скъп и толкова специфичен кораб.

Защо е нужно всичко това на Турция?

„Това е част от общата тенденция – засилването на стратегическите сили на военноморския флот на Турция. Турция вече от отдавна преминава от отбранителни средства към стратегически“, отбелязва научният сътрудник от Центъра за изучаване на страните от Близкия и Среден изток Андрей Болдирев. „Тази тенденция започна в края на миналото десетилетие, когато турците започнаха сами да строят своите кораби, а не да ги купуват“, добави той.

Самолетоносните кораби, дори и такива като универсалните десантни, представляват една от най-страшните сили във флота и целят демонстрацията на силата на въоръжените сили на страните в определен регион. Това оръжие преди всичко е от настъпателен характер. Не трябва да се забравя, че в сферата на турските интереси не влиза единствено Черно море, но и Средиземно.

„От политическа гледна точка Ердоган иска да разшири сферата на влиянието на Турция. Анкара не желае да се ограничава единствено в Черно и Егейско море или в Близкия изток. Смятам, че той има далеч повече интереси и апетити“, посочи бившият командващ на руския черноморски флот адмирал. Владимир Комоедов.

Противник на Ердоган пред съда: Всеки, който мисли срещу Ердоган, го считат за терорист

Бившият съпредседател на третата най-голяма политическа партия в Турция бе изправен пред съда в Анкара по обвинения за разпространение ...

Какво означава това за Русия?

Владимир Комоедов смята, че „Анатолия“ едва ли ще бъде разположена в Черно море. Според него това просто не е нужно. „Черно море не е толкова голямо“ и корабът е нужен за Турция за операции в Средиземно море. В тази връзка Комоедов подчерта: „За Русия, разбира се, следва да вземе предвид усилването на турския флот, въпреки конструктивния характер на отношенията с тази страна“.

„Ако в Средиземно море бродят самолетоносачи – американски, турски, френски, които могат да придвижат авиация към всяка точка на Средиземноморския регион, то трябва да се замислим как може да им се противостоим“, подчерта експертът. Според Комоедов, при такива условия руският Черноморски флот трябва да бъде много мобилен и не трябва да се поставя ударение на големи тихоходни кораби.

„Общото превъоръжаване на руския флот се планира към края на 2020 г.“, напомня експертът Андрей Болдирев. До неотдавна съотношението между ВМС на Турция и руския черноморски флот по огнева мощ и брой кораби не е било в руска полза.

Взгляд

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари