Опит за самоубийство или убийство е случаят с прострелян охранител на Путин, носил "ядреното куфарче"?

13310
Опит за самоубийство или убийство е случаят с прострелян охранител на Путин, носил "ядреното куфарче"?
Снимка: Stanislav Kozlovskiy / CC BY-SA 4.0

Бивш охранител на Путин, който е носил "ядреното куфарче", се е опитал да се застреля, съобщи преди дни британското издание Mirror. Става дума за 53-годишния пенсиониран полковник от ФСБ Вадим Зимин, който според информация на руските медии сега се намира в интензивно отделение. Той се озовал в болницата с огнестрелна рана – полковникът бил открит в апартамента си в Красногорск (Московска област). Жена му по това време не била у дома.

По информация на "Московский комсомолец" в навечерието на трагедията полковникът в оставка от Федералната служба за охрана (ФСО) в Московска област Вадим Зимин се е оплакал от бедност на жена си, която се намира в зоната на така наречената от Русия специална военна операция в Украйна.

На 20 юни Вадим Зимин е открит прострелян в апартамента си в град Красногорск в навечерието на 53-тия си рожден ден. Последното му работно място е била митническата служба. Той бил следствен за вземане на подкуп и се е намирал под домашен арест. Според изданието пенсионираният полковник е в кома, а лекарите не бързат да дават оптимистични прогнози.

Запознати разказват пред "Московский комсомолец", че в началото Зимин служил в свързочните войски и е бил на много горещи точки. Бил ранен и претърпял сложна операция – в черепа му били монтирани титанови пластини. След това се преместил във ФСО, където се издигнал до чин полковник. Според информацията на изданието Зимин бил служител в комуникационния център на тогавашния президент Борис Елцин и отговарял за т.нар. ядрено куфарче. След пенсионирането си получил работа в митническата служба, където бил председател на тръжната комисия на Централното митническо управление.

Както самият той споделил с близки, наказателното преследване срещу него започнало, след като на последната му месторабота се сменил шефът. Твърди се, че новият шеф поискал от Зимин да напише заявление по собствена воля, но той отказал.

През декември 2021 г. московските следователи завеждат наказателно дело срещу началника на митническия отдел Вадим Зимин и бизнесмена Вадим Масленников. Те са обвинени в извършване на престъпления по чл. 290 от Наказателния кодекс на Руската федерация (вземане на подкуп от длъжностно лице) и чл. 291 (даване на подкуп на длъжностно лице).

Според разследването от ноември 2020 г. до октомври 2021 г. в столичния регион Масленников многократно е предавал, а Зимин е получавал подкупи в размер на около 10% от стойността на държавните договори, сключени от Централното митническо управление – общо за сума над 100 хиляди рубли, тоест в значителен размер. Посочените средства са гарантирали създаването на преференциални условия за индивидуалния предприемач за спечелване на победа в покупката и осигуряването на последващо безпрепятствено подписване на договори въз основа на резултатите от извършената работа в съоръженията на Централното митническо управление. При разпита подсъдимите признали вината си, пише "Комерсант".

Вадим Зимин е освободен от служба поради загуба на доверие, наложена му е мярка за неотклонение под формата на домашен арест, а на съучастника му – под формата на подписка. В същото време, според близки на Зимин, той не се притеснявал за изхода на делото – бил сигурен, че през август, когато трябвало да започнат заседанията, съдът щял да го оправдае.

На 19 юни от Дагестан в Москва долетял да го види брат му, който искал да разпита адвоката за хода на делото.

Както разказал мъжът на оперативните работници, Зимин взел банковата си карта и похарчил по-малко от 10 хиляди рубли – тоест нещо като купуване на водка. Във фаталния ден на 20 юни в нетрезво състояние той обявил намерението си да се самоубие. Но брат му го разубедил. Мъжете започнали да правят планове за бъдещето – брат му предложил да му помогне в бизнес с цветя след процеса. След известно време Зимин отишъл в друга стая, където брат му по-късно го намерил в безсъзнание.

Съпругата на Зимин, която е лекар, в момента е в зоната на войната в Украйна. Тя разказала, че преди дни той ѝ се обадил и се оплакал от бедност. Пенсионираният полковник бил в депресия, тъй като останал без работа и доходи.

Според изданието FreeДом след службата при Елцин Зимин преминал на служба при Путин, но руският президент го отстранил от длъжност по неизвестни причини. А сега полковникът в оставка е намерен прострелян в главата.

"Не знаем какво се е случило там. Или просто е загубил доверие, или е започнал да казва, че не харесва войната. Това също е напълно възможно. Това може да е станало основание за отстраняването му", казва политологът Владимир Фесенко, цитиран от УНИАН.

Зимин е бил полковник. Това, че не е получил повишение, подсказва, че не е бил любимец на Путин, не е заслужил доверието му, отбелязва политологът. Фесенко отбелязва, че в Русия сега има много мистериозни смъртни случаи сред бизнесмени, които са работили с руските власти. Последната информация за Зимин е, че се намира в тежко състояние в реанимация.

"Ако този човек внезапно е загубил доверие по някаква причина, е по-лесно да се премахне такъв човек физически, отколкото да бъде изпратен в почетна оставка", обобщава политологът.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Мистериозната серия от смъртни случаи на руски олигарси - самоубийства или нещо повече?

ОЩЕ: Вълна от самоубийства на топ мениджъри в руски газови компании

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com