Мистериозната серия от смъртни случаи на руски олигарси - самоубийства или нещо повече?

13904
Мистериозната серия от смъртни случаи на руски олигарси - самоубийства или нещо повече?
Снимка: Twitter, Facebook

Смъртта на бившия топ мениджър на петролната компания „Лукойл“ Александър Суботин стана осмият от серията мистериозни смъртни случаи на руски олигарси и мениджъри от началото на годината. Повечето от тях са свързани с енергийния сектор и при почти всички основната лансирана версия е самоубийство, но спекулациите за участието на Кремъл не стихват.

Суботин, който беше член на „Търговска къща „Лукойл“ ООД, бе намерен мъртъв в мазето на къща в град Митищи (Московска област). Предполага се, че причината за кончината му е инфаркт, съобщи ТАСС. Имотът, където е открито тялото му, е на Алексей Пиндюрин, наричан „шаманът Магуа“.

Целият случай е повече от интересен – бившият мениджър от „Лукойл“ посещавал редовно Пиндюрин и съпругата му, които предлагали странни методи на лечение с екзотични животни, включително отровни жаби, и с призоваване на духове. Твърди се, че Суботин отишъл да търси помощ за махмурлук, според starhit.ru. Бизнесменът обаче се почувствал зле и след прием на медикаменти починал в мазето.

Александър Суботин е брат на Валери Суботин - бивш вицепрезидент по петролните доставки и продажбите на "Лукойл".

Тези странни обстоятелства са само част от мистериозната смъртна серия. На 19 април, в каталунския град Лорет де Мар, испанската полиция получава обаждане от Фьодор Протосеня – син на руския олигарх Сергей Протосеня, който притежава луксозна вила в района. Фьодор съобщава, че часове наред опитвал да се свърже с майка си от Франция, но никой не вдигал телефона. Когато полицаите пристигат на адреса, попадат на мъртвите тела на родителите и сестрата на младия мъж.

Снимка: Сергей Протосеня, Facebook

Първоначално полицията заключава, че баща му – милионерът Сергей Протосеня – е намушкал жените с нож, след което се е обесил в градината на вилата. Не след дълго обаче се появяват редица съмнения около случилото се. „Не знам какво е станало, но зная, че баща ми не ги е наранил“, казва Фьодор.

Само ден по-рано московската полиция прави ужасяващо откритие. Друг руски милионер – Владислав Аваев, съпругата му и 13-годишната им дъщеря са намерени мъртви в луксозния им апартамент. ТАСС съобщава, че Аваев е държал пистолет в ръката си. Властите смятат, че той е застрелял семейството си, преди да отнеме собствения си живот.

Снимка: Владислав Аваев, Twitter

Инцидентите се случват в рамките на 24 часа, а предполагаемият ход на събитията е поразително сходен. Нещо повече - и Протосеня, и Аваев са олигарси от най-високите етажи на руската петролна и газова промишленост. В даден момент първият беше зам.-председател на компанията за природен газ "Новатек", а вторият - вицепрезидент на "Газпромбанк". От „Новатек“ веднага поставят под въпрос теорията за смъртта на 55-годишния Протосеня.

В края на януари, месец преди нахлуването на Русия в Украйна, мъртъв е открит и Леонид Шулман. Твърди се, че 60-годишният високопоставен мениджър в „Газпром“ е извършил самоубийство. До тялото му е открита бележка, но посланието в нея е твърде странно. Според „Газета“ там пише, че Шулман отнел живота си, за да не е в тежест на семейството си след инцидент, заради който остава с тежка травма на крака. Мнозина обаче отбелязват, че милионерът е можел да си осигури скъпо лечение без никакви проблеми.

Путин привика олигарсите след началото на битката за Донбас

Руският президент Владимир Путин ще проведе в сряда (20 април) среща със собствениците на едър бизнес и топ мениджърите на най-големите...

На 25 февруари – ден след началото на войната – следва нов смъртен случай. Той е на Александър Тюляков, друг бивш мениджър в енергийния гигант „Газпром“, който в даден момент беше и изпълнителен директор. Тюляков е открит обесен в къщата си в Санкт Петербург. И край неговото тяло е оставена бележка, за която няма подробности. „Газета“ пише, че по тялото на 61-годишния бизнесмен личали следи от побой.

Само три дни по-късно умира и роденият в Украйна газов и петролен магнат Михаил Уотфорд. Открит е обесен в гаража в имението си в Съри, южна Англия. Той е руски гражданин (на 66 г.), който трупа богатството си в бизнеса след разпадането на СССР, а в началото на века се мести във Великобритания със семейството си. Полицията твърди, че Уотфорд се е самоубил, засега не са открити никакви подозрителни обстоятелства.

На 24 март мъртъв е открит и милиардерът Василий Мелников – председател на гигантската компания за медицински доставки MedStom. Той е намерен в апартамента си в Нижни Новгород с прободни рани от нож. Намушкани са още съпругата и двете му деца, на 4 и 10 г. Няма следи от нахлуване в дома им.

И последно, случаят на 37-годишния директор на ски курорта „Красная Поляна“ край Сочи повдигна редица въпроси. Смята се, че руският президент Владимир Путин редовно е контактувал с Андрей Круковски, за да кани гостите си на ски. Според в. „Коммерсант“ – Круковски е бил на планински поход на 2 май, когато паднал от скала и така намерил смъртта си.

Задържаните яхти на руски олигарси ще струват стотици милиони долари на САЩ и ЕС

Арестът на суперяхтите от обкръжението на Владимир Путин ще струва на САЩ и ЕС стотици милиони долари, пише Bloomberg. След ареста на ...

Мистериозните смъртни случаи на свръхбогатите руснаци при толкова ужасяващи обстоятелства отвориха вратата за всякакви спекулации. Множество медии изказаха предположения, че самоубийствата може да са били инсценирани. Някои от тях дори стигнаха чак дотам, че Кремъл или дори самият Путин може да са замесени. Някои от посочените бизнесмени бяха засегнати от санкциите срещу Русия и имаха големи загуби. Никой от тях обаче публично не е изразявал позиция срещу Кремъл относно Украйна.

През последните години бяха извършени няколко драматични опита за убийство срещу най-големите критици на Путин. През август 2020 г. опозиционният лидер Алексей Навални бе отровен с "Новичок". Две години по-рано по подобен начин бе атакуван и бившият ръководител на руската разузнавателна агенция ГРУ Сергей Скрипал. И двамата оцеляха, а Русия отказва официално да признае участието си в нападенията въпреки доказателствата.

През 2006 г. Александър Литвиненко, бивш руски служител по сигурността, който избяга в Обединеното кралство, беше отровен с радиоактивен полоний в Лондон и намери смъртта си.

Учудващото при инцидентите от 2022 г. е, че нито един от починалите олигарси не е обявявал публично критична позиция срещу Кремъл относно войната в Украйна. Нито един от тях не попадаше и в санкционния списък на Запада.

Варшавският институт - полски мозъчен тръст, който се занимава с политиката за сигурност в Източна Европа, съобщава, че руската полиция бързо е започнала разследвания на смъртните случаи в Русия. "Възможно е някои високопоставени лица, свързани с Кремъл, сега да прикриват следи от измами в тези държавни компании", пишат от института.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...